Dünya Şoke eden infaz!

Şoke eden infaz!

08.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukraynalı silahsız bir askerin Rus güçlerince infaz edildiği görüntü, tüm dünyada büyük tepki çekti. Bu arada Kiev yönetimi, sert çatışmaların sürdüğü Bahmut’u savunmaya devam edeceklerini açıkladı.

Şoke eden infaz

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta, cepheden korkunç görüntüler gelmeye devam ediyor. Ukraynalı silahsız bir askerin Rus güçleri tarafından infaz edildiğine ilişkin görüntüler gündeme otururken, 12 saniyelik video Ukrayna’da büyük üzüntü ve rahatsızlık yarattı.

Haberin Devamı

Şok etkisi yaratan videoda, Rus askerlerince esir alınan silahsız bir Ukrayna askeri görülüyor. Bir siperin içinde görüntülenen asker, son sigarasını içiyor ve kurşuna dizilmeden önce “Ukrayna’ya zafer!” diye bağırıyor. Daha sonra Rus askerlerin, silahsız askere otomatik tüfeklerle kurşun yağdırdıkları görülüyor. Ukrayna’da kahraman ilan edilen askerin adı Timofiy Şadura olarak açıklanırken, kendisinin son olarak sert çatışmaların sürdüğü Bahmut çevresinde görüldüğü belirtiliyor.

Ukrayna ordusunda yapılan açıklamada, esir askerin infazının insan haklarına ve savaş kurallarına aykırı olduğunu dikkat çekildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de, işgalcilerin yüzlerine “Ukrayna’ya zafer!” diye bağıran cesur bir savaşçının öldürüldüğünü belirtti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmtro Kuleba da, görüntülerin soykırımın bir başka kanıtı olduğunu ifade etti. Ukrayna’daki Rus askerlerinin daha önce de savaş suçları işlediği görüntülere yansımış, son olarak ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, bundan emin olduklarını belirtmişti.

Haberin Devamı

Cephede ise Bahmut için mücadele sürüyor. Ukrayna ordusu generalleriyle görüşen Devlet Başkanı Zelenskiy, geri çekilmeme ve bölgeye takviye birlik gönderme kararı aldı. Kenti savunmaya devam edeceklerini belirten Zelenskiy, “Ukrayna’nın terk edilebileceği söylenebilecek hiçbir parçası yok. Savaşçılarımızın direncinin ve kahramanlığının göz ardı edileceği hiçbir Ukrayna siperi yok. İşgalciyi her yerde, Ukrayna için sonuç verdiği her yerde yok ediyoruz. Bahmut, Donbas savaşı boyunca en büyük sonuçlardan birini veriyor. Ukrayna’nın her tarafını savunuyoruz ve savunmaya devam edeceğiz. Vakti geldiğinde ülkemizin her şehrini ve köyünü özgürleştireceğiz” dedi.

Bahmut’u almanın önemine dikkat çeken Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise, bu kentin kontrolünü sağlamanın, taarruzu ilerletmenin anahtarı olacağını söyledi.