Dünya 'Ölüm aşçısı' için her şeyi bitiren olay! 218 kez son yemek pişirdi, bir kişi hariç

'Ölüm aşçısı' için her şeyi bitiren olay! 218 kez son yemek pişirdi, bir kişi hariç

21.06.2023 - 06:42 | Son Güncellenme:

Müzisyenlik ve fotoğrafçılıkla uğraşıyordu ancak suça bulaşınca kendisini cezaevinin mutfağında buldu. Bir müddet sonra da idam mahkûmlarına son yemeklerini pişirmeye başladı. Tam 218 kere 'son yemek' hazırladığını söyleyen 'ölüm aşçısı'nın bu süreç içinde yemek hazırlamayı reddettiği ise sadece 1 kişi var.

Ölüm aşçısı için her şeyi bitiren olay 218 kez son yemek pişirdi, bir kişi hariç

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Müzisyenlik ve fotoğrafçılıkla uğraşan Brian Price’ın hayatı 1989 yılında eski karısına saldırmak, kayınbiraderini kaçırmaktan 15 yıl hüküm giydiğinde farklı bir yola evrildi. Teksas Huntsville Cezaevi’nde cezasını çeken Price, burada geçirdiği sürenin bir kısmında mutfakta görev aldı. Bir gün, idam mahkumlarının son yemeklerini yapan fakat artık bu işi yapmak istemeyen dört yıldızlı bir şef bu işi bıraktığında Price’in mutfak kariyeri bir ileri noktaya ilerledi. Price, artık mutfakta sıradan işler yapmak yerine idam edilecek mahkumların son istediği yemekleri pişirmekten sorumlu oldu ve cezaevindeki kariyeri boyunca 218 öğün yemek yaptı. Brian Price, idam mahkumlarına istedikleri son yemeği pişirmenin oldukça garip ancak gurur verici bir his olduğunu söyledi.

Ölüm aşçısı için her şeyi bitiren olay 218 kez son yemek pişirdi, bir kişi hariç

Haberin Devamı

‘ÇOK DUYGUSAL BİR DENEYİM’

İlk pişirdiği son yemeğin ardından hücresine gittiğinde uzun süre düşündüğünü ifade eden Brian Price, "İlk yemek pişirdiğim idam mahkumu cinayetten hüküm giyen Laurence Buxton oldu. Son isteği özel bir biftek oldu ama mutfakta istediği yemek için uygun malzemeler yoktu. Tam istediği gibi olmasa da ona güzel bir biftek pişirdim. Elimden gelenin en iyisini yaptım. Ertesi gün başımda bulunan sorumlu bana idam mahkumunun yaptığım yemeği beğendiğini ve bana teşekkür ettiğini söyledi. Bu beni çok şaşırttı. O gece hücreme geri döndüm ve bunu gerçekten düşündüm. Bu ölmek üzere olan bir adamın bu dünyadan ayrılmadan önce birine ettiği son teşekkürdü" dedi.

İdam mahkûmları için yemek pişirmenin kendisi için ilginç bir his olduğunu dile getiren Price, “Bir adamın dünya üzerinde son kez bir şeyden haz almasını sağladım. Belki de infazından hemen önce biraz dikkatini dağıtıp rahatlattı. Bu bence çok alçakgönüllü ve duygusal bir deneyim. Hazırladığım her yemek için her zaman dua ettim" diyor.


Ölüm aşçısı için her şeyi bitiren olay 218 kez son yemek pişirdi, bir kişi hariç

İdam mahkumlarının yemeklerinin büyük bir saygı içinde hazırlandığını belirten Price, “İnfaz günü yemek bir tepsiye yerleştirilip saygı gereği kimse görmesin diye kağıtla üstü kapatılırdı. Yemekler mahkumun infazından iki saat önce saat 16.00'da yemek yiyeceği ölüm odasına götürülürdü” sözleriyle işleyişi anlattı. Mahkumların her zaman istediklerini yemekleri alamadıklarını söyleyen 'ölüm aşçısı', “Halihazırda hapishane mutfağında bulunan malzemeleri kullanarak yemek yapmam gerekiyordu yani genellikle hayal gücümü kullanmam gerektiği söyleniyordu. İstenilen yemeğe yakın bir şey ortaya koymaya çalışıyordum” dedi.

Haberin Devamı

SADECE 1 KİŞİYE YEMEK YAPMADI

En az 14 kişiye işkence edip öldürmekten suçlu bulunan bir seri katil olan Kenneth McDuff gibi 'canavar' mahkumlar için dahi son kez yemek pişirdiğini ifade eden Price’ın son kez yemek pişirmeyi reddettiği sadece bir mahkum oldu: Leopoldo Narvaiz Jr.

Ölüm aşçısı için her şeyi bitiren olay 218 kez son yemek pişirdi, bir kişi hariç

Leopoldo Narvaiz Jr., 1998 yılında eski kız arkadaşını, onun iki kız kardeşini ve erkek kardeşini bıçaklayarak öldürdükten sonra dört ayrı cinayetten suçlu bulundu ve idam cezasına çarptırıldı. Kurbanların yaşları 11 ila 19 arasında değişiyordu ve maktullerin hepsi Brian Price kızının okul arkadaşlarıydı. Price, Leopoldo’nun idam edilmeden önce son kez yemek istediği yemekleri pişirmek için kendisiyle büyük bir savaş verse de bunu yapmaya kendisini ikna edemedi.

Haberin Devamı

Brian Price, cezasını tamamlayıp serbest kaldıktan sonra yeni bir hayata başladı. Yeniden evlenen Price, cezaevindeki deneyimlerini yeni hayatına uyarladı ve bir restoran açtı. Price, idam mahkumlarına hazırladığı yemekler sırasında yaşananları ve hislerini anlatan ‘Meals to Die for’ (Uğruna Ölünecek Yemekler) adlı bir kitap yazdı.

Ölüm aşçısı için her şeyi bitiren olay 218 kez son yemek pişirdi, bir kişi hariç

SON YEMEK TALEBİNİ BU OLAY BİTİRDİ

Teksas eyaleti, 2011 yılında 49 yaşındaki siyahi James Byrd Jr.'ı öldürmekten suçlu bulunan ve beyazların ‘üstün’ olduğunu savunan Lawrence Russell Brewer'ın idam öncesindeki tavrı nedeniyle idam mahkumlarının son yemek talebine son verdi. Brewer, son yemek için dilimlenmiş soğanlı soslu iki tavuk kızartılmış biftek, etli pastırmalı çizburger, peynirli omlet, ketçaplı kızarmış bamya, fıstık ezmeli şekerleme, pizza, barbekü ve dondurma istedi. Ancak idam öncesinde kendi isteğine göre hazırlanan yemeklerin hiçbirisini yemedi. Bu durumu hakaret ve suistimal olarak gören yetkililer, son yemek talebi geleneğine son verdi. Yaşanan gelişmenin ardından Price, "Bir kişi idam edildiğinde adalet yerini bulacak ama daha yumuşak, şefkatli tarafımızı gösteremez miyiz?" diyerek yetkililere idam mahkumları için yemekleri ücretsiz olarak hazırlamayı teklif etti ancak eyalet, bu teklifi reddetti.