Dünya NATO'dan flaş açıklama: Putin kışı silah olarak kullanmaya çalışıyor

NATO'dan flaş açıklama: Putin kışı silah olarak kullanmaya çalışıyor

29.11.2022 - 19:43 | Son Güncellenme:

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Romanya'nın başkenti Bükreş’te NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının ilk günkü oturumunun ardından düzenlediği basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kışı silah olarak kullanmaya çalıştığını belirterek, “Ukrayna'da kalıcı bir barış sağlamanın en iyi yolu askeri destek sağlamak" dedi.

NATOdan flaş açıklama: Putin kışı silah olarak kullanmaya çalışıyor

Romanya'nın başkenti Bükreş’te NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının ilk günkü oturumunun ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg basın toplantısı düzenledi. NATO Dışişleri Bakanlarının Rusya'nın acımasız saldırı savaşı ve Ukrayna'ya verilen desteği kapsamlı şekilde ele aldığını aktaran Stoltenberg, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, topraklarını özgürleştirme ve Rus kuvvetlerini geri püskürtme konusunda önemli ilerleme kaydetti” dedi. Ukrayna'nın büyük bir kısmının Rus işgali altında olduğunu belirten Stoltenberg, Rus ordusunun güçlü yeteneklere ve çok sayıda birliğe sahip olduğunu ifade ederek, “Rusya, bu kış Ukrayna'yı soğukta ve karanlıkta bırakmak için acımasız füze ve insansız hava aracı saldırıları kullanıyor. Başkan Putin kışı silah olarak kullanmaya çalışıyor” dedi.

Haberin Devamı

 

“GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ”

Rusya’nın Ukraynalıları donmaya veya kaçmaya zorladığını ve Ukrayna halkının iradesini kırmaya çalıştığını aktaran Stoltenberg, “Ancak Bükreş'teki toplantımız, NATO'nun birliğine ve Ukrayna'ya desteğimize dair güçlü bir mesaj gönderiyor. NATO savaşın tarafı değil. Ancak Ukrayna'yı sonuna kadar desteklemeye devam edeceğiz. Geri adım atmayacağız. NATO müttefikleri benzeri görülmemiş bir destek sağlıyor” dedi.

NATO müttefiklerinin Ukrayna'ya yakıt ve jeneratörler de dahil olmak üzere acil destek sağlayacağını ifade eden Stoltenberg, “NATO'nun pratik ve siyasi desteği şimdi ve uzun vadede devam edecek” dedi.

Toplantıda Ukrayna’nın NATO üyeliğinin de ele alındığını ifade eden Stoltenberg, “Dışişleri Bakanları Ukrayna'nın kendi yolunu seçme hakkına verdiği desteği yeniden teyit ettiler. Ukrayna'nın üyelik talebine saygı duyuyoruz. Ancak, Ukrayna kendisini Rus saldırganlığına karşı savunurken, şimdi odak noktamız acil destek sağlamaktır” dedi.

Haberin Devamı

Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO üyeliğine ilişkin bir soruya, NATO'nun kapısının açık olduğunu ve Kuzey Makedonya, Finlandiya ve İsveç'e de davet gönderildiğini belirterek, “Ukrayna konusunda şu anda ana odak noktası, kendilerini savunmalarına ve tahrip olmuş altyapıyı onarmalarına yardımcı olmak için acilen ihtiyaç duydukları desteği sağlamak. Daha sık buluşuyoruz, daha somut tartışmalar yapıyoruz ve siyasi ortaklığımızı genişletiyoruz" dedi.

 

 

“UKRAYNA'DA KALICI BİR BARIŞ SAĞLAMANIN EN İYİ YOLU ASKERİ DESTEK SAĞLAMAK"

Ukrayna-Rusya arasında barışın ne zaman sağlanacağı hakkında gelen bir soruya ise Stoltenberg, "Bildiğimiz şey, çoğu savaşın müzakere masasında bittiği, büyük ihtimalle bu da müzakere masasında bitecek. Kulağa paradoks gibi gelebilir, ancak gerçek şu ki Ukrayna'da kalıcı bir barış sağlamanın en iyi yolu askeri destek sağlamak" dedi.

ABD'DEN UKRAYNA'YA 53 MİLYON DOLARLIK YARDIM

Rusya’nın Ukrayna’nın enerji altyapısına yönelik saldırıları devam ederken, kışın yaklaşması ile ABD, Ukrayna’ya enerji altyapısını desteklemek için 53 milyon dolarlık yardım paketi sağlayacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Rusya'nın Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik devam eden acımasız saldırılarının ortasında, Dışişleri Bakanı Blinken bugün Bükreş'teki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında düzenlenen G7 toplantısında ABD hükümetinin kritik elektriğin satın alınmasını desteklemek için 53 milyon dolardan fazla yardımda bulunduğunu duyurdu” denildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, söz konusu yardım paketinin dağıtım trafoları, devre kesiciler, parafudrlar, ayırıcılar ve diğer önemli ekipmanları içereceği belirtilerek, “Bu ekipmanlar, Ukraynalıların kışı atlatmasına yardımcı olmak için acil durumlarda Ukrayna'ya hızla teslim edilecek" denildi.

Söz konusu yardım paketinin Rusya'nın saldırılarından etkilenen yerel belediyelere acil durum elektriğinin ve ısısının geri getirilmesine yardımcı olmak için jeneratörler ve diğer ekipmanlara verilen 55 milyon dolarlık desteğe ek olarak verildiğine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

NATO UKRAYNA'NIN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEK

NATO Genel Sekreteri Jean Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın düzenlendiği Bükreş’te Aspen Enstitüsü-Alman Marshall Vakfı Forumu'nda açılış konuşmasını yaptı.

Stoltenberg, NATO ve müttefiklerinin Ukrayna'daki çatışmanın taraftarı olmadıklarını söyleyerek, "NATO müttefikleri ve NATO, Ukrayna'daki çatışmanın tarafı değil. Ukrayna'ya destek sağlamaya devam ediyoruz. Çünkü Ukrayna kendini savunma hakkına sahip bir ülkedir ve bu hak BM Şartı'nda yer almaktadır. Başkan Putin, bu acımasız savaşında başarısız oluyor ve daha da saldırganca karşılık veriyor. Şehirlere ve sivil altyapıya yönelik kasıtlı füze saldırılarını görüyoruz. Tüm bunlar aynı zamanda Avrupa'nın geri kalanında ve dünyanın dört bir yanında yaşam maliyeti kriziyle karşı karşıya olan bizler için de zor zamanlar. Aslında hepimiz Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının bedelini ödüyoruz. Ama bizim ödediğimiz bedel para, Ukraynalıların ödediği bedel ise kanları" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

NATOdan flaş açıklama: Putin kışı silah olarak kullanmaya çalışıyor

"Geri adım atmayacağız"

Stoltenberg, Rusya'nın kazanması durumunda barışın olmayacağını söyleyerek, "Eğer Putin'in kazanmasına izin verirsek, önümüzdeki yıllarda hepimiz çok daha büyük bedeller ödemek zorunda kalacağız. Böylece bir kez daha daha fazla güç kullanmak için cesaretlendirilecekler. Bu, dünyamızı daha tehlikeli hale getirecek. Ve hepimiz daha savunmasızız. Bu nedenle, Ukrayna'yı desteklemek bizim uzun vadeli güvenlik çıkarımızadır. Rusya kazanırsa kalıcı bir barış olamaz. Zulüm ve istibdat, hürriyet ve demokrasiye galip gelirse kalıcı barış olamaz. Çoğu savaşın müzakere masasında bittiğini biliyoruz. Ancak müzakere masasında olanlar, savaş alanında olanlarla ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. Bu nedenle, Ukrayna'ya askeri destek sağlamaya devam etmeliyiz. Bükreş'ten mesajımız, NATO'nun Ukrayna'nın yanında olmaya devam edeceğidir. Geri adım atmayacağız" dedi.

"Çin ile ticaret yapmaya ve ekonomik olarak ilişki kurmaya devam edeceğiz"

Stoltenberg, Çin ile ticaretin devam edeceğini de belirterek, "Ukrayna'daki savaş, Rus gazına olan tehlikeli bağımlılığımızı gösterdi. Bu aynı zamanda diğer devletlere olan bağımlılıklarımızı değerlendirmemize de yol açmalıdır. Çin gibi diğer otoriter rejimlere karşı da bağımlılıklarımızı azaltmalıyız. Çin ile ticaret yapmaya ve ekonomik olarak ilişki kurmaya devam edeceğiz. Ancak bağımlılıklarımızın farkında olmalı, zayıflıklarımızı azaltmalı ve riskleri yönetmeliyiz" diye konuştu.