Dünya Moskova'daki konser salonu saldırısında son dakika... Şok fotoğraf ortaya çıktı!

Moskova'daki konser salonu saldırısında son dakika... Şok fotoğraf ortaya çıktı!

24.03.2024 - 14:59 | Son Güncellenme:

Saldırıyı üstlenen terör örgütü DEAŞ'ın kendi yayınladığı 91 saniyelik video, kan dondurdu. Saldırganlardan birinin ABD'nin uyarı yaptığı gün konser salonunu ziyaret ettiği belirlendi. Rüstem Aziyev ise halihazırda cephede savaşan bir komutan yardımcısı çıktı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da kamuflajlı teröristlerin bir konser salonunu kana buladığı saldırının detayları netleşiyor. En az 137 insanın yaşamını yitirdiği saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi, Rusya son 20 yılın en kanlı saldırısının yasını tutuyor.

RUSYA'DA CAN KAYBI 137'YE ÇIKTI

Rusya'da son 20 yılın en kanlı terör saldırısında yaşamını yitirenlerin sayısı 137'ye çıktı. Kurbanlar arasında üç çocuk da var.

Moskova, daha önce konser salonunu hedef alan saldırıda can kaybının 133 olduğunu duyurmuştu.

Rusya Soruşturma Komitesi, Pazar akşamüstü yaptığı açıklamada saldırının gerçekleştiği Crocus Belediye Binası'nda 500'den fazla mermi, 28 şarjör ve iki Kalaşnikof silah bulunduğunu bildirdi.

MAHKEME ÖNÜNDE HAREKETLİLİK! SALDIRGANLAR HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK

Rus haber ajansı RIA, Crocus Belediye Salonu'ndaki konser saldırısını gerçekleştirenlerin önümüzdeki saatlerde Moskova'daki mahkeme salonuna getirileceğini bildirdi.

Moskova'daki Bosmanny Mahkemesi'nde yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekiyor, caddenin iki tarafına da polis bariyerleri yerleştirildi.

Silahlı polisler caddede devriye geziyor, cezaevi arabaları mahkeme yakınında park etmiş halde.

Moskovsky Komsomolets, mahkeme yakınındaki tüm kuruluş ve tesislerin kapalı olduğunu aktardı.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Rusya'nın son 20 yılındaki en kanlı saldırıya dair 11 kişinin gözaltına alındığını daha önce duyurmuştu. Gözaltına alınanlar arasında doğrudan saldırıya karışanlar var. Yanı sıra, gözaltındakilerin dördü yabancı.

Gözaltı operasyonu sırasında yaşananlar, Kremlin yanlısı Telegram kanalı Special Purpose Channel yayınladı. Videoda gözaltına alınanlardan birinin bir Rus askeri tarafından kulağının kesildiği ve kesik kulağı yemeye zorlandığı görüldü.

RUSYA YAS TUTUYOR

133 kişinin yaşamını yitirdiği Moskova’daki konser salonu saldırısının ardından bugün Rusya'da Milli Yas günü.

İnsanlar saldırının gerçekleştiği yere yaşamını yitirenler anısına çiçekler bırakıyor. Yaralılar için kan bağışı yapmak isteyenler uzun kuyruklar oluşturdu.

Olay, Rus topraklarında 2004’ten bu yana en kanlı saldırı olarak kayıtlara geçmiş durumda.

Haberin Devamı
TERÖRİST SALONUN FOTOĞRAFÇISINA POZ VERMİŞ



Rusya'da en az 133 insanın vahşice katledildiği saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi. Rusya lideri Vladimir Putin, katliamdan 18 saat sonra televizyon ekranlarında belirdi ve saldırıyı DEAŞ üstlenmesine rağmen örgütün adını dile getirmedi.

Saldırganların Ukrayna’ya kaçmaya çalışırken yakalandığını üstüne basarak vurgulayan Putin, söz konusu dört kişiye Ukrayna sınırını geçmek için bir pencere açıldığını da öne sürdü.

Rus Federal Güvenlik Servisi de saldırganların Ukrayna’da bağlantısı olduğunu ve sınır yakınında yakalandıklarını savundu.

Kremlin’e yakın Rus medyası tarafından yayınlanan görüntülerde şüphelilerden biri saldırıyı gerçekleştirmek için kendisine para teklif edildiğini belirtiyor.

Elleri arkadan bağlı şekilde şüpheli "İnsanları vurdum" diyor ve neden diye sorulduğunda "Para için” yanıtını veriyor.

Ukrayna ve Batılı müttefikleri ise, Rusya'nın suçlamalarına şiddetle karşı çıkıyor. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Putin’in suçu başka yöne atıp sorumluluktan kurtulmaya çalıştığını söyledi.

Zelenskiy'nin yardımcısı Mihaylo Podolyak, ülkesinin saldırıyla bir ilgisi olmadığını kaydedip "Net olalım, Ukrayna'nın bu olaylarla kesinlikle herhangi bir ilgisi yok" dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise, Moskova'nın Kiev'i suçlayan açıklamalarına sert tepki gösterip suçlamaları kesin bir dille reddetti. Söz konusu suçlamaların Kremlin'in bir provokasyonu olduğunu belirten resmi açıklamada, "Rus rejiminin 1999 yılında Kashirskoye karayoluna düzenlenen terör saldırısı gibi özel servisleri tarafından gerçekleştirilen kanlı provokasyonlarla dolu uzun bir geçmişi var. Putin'in diktatörlüğünün kırmızı çizgileri yok" denildi.



Rus Telegram kanallarının dile getirdiği Rüstem Aziyev'in saldırıda rol aldığı yönündeki iddialar da yine Ukrayna medyası tarafından yalanlandı. İki fotoğrafı yan yana paylaşan yerel medya, Çeçen olan Rüstem Aziyev'in cephede savaşan bir komutan yardımcısı olduğunu, yanı sıra Tacikçe konuşmadığını yazdı.

Saldırının hemen sonrasında açıklama yapan ABD de, katliamda Ukrayna'nın rol oynadığına dair bir işaret olmadığını kaydetti.

Önümüzdeki saatlerde saldırının üzerinden iki gün geçmiş olacak ve tüm süreçte en hassas bilgi, ABD'nin 7 Mart'ta yaptığı uyarı. ABD, Rusya'da yaşayan vatandaşlarından kalabalık etkinliklerden uzak durmalarını isteyip konserlerin terör saldırısında hedef alınabileceğini duyurdu.

Beyaz Saray, Amerikan yönetiminin bu ayın ilk günlerinde Moskova’da planlanan saldırıyla ilgili Rusya’yla bilgi paylaştığını açıkladı.

Rusya'nın ABD'nin uyarısını nasıl gözardı ettiği şimdilik gizemini korurken, yakalanan saldırganlardan birinin tam da 7 Mart tarihinde Crocus Belediye Salonu'nu ziyaret ettiği ortaya çıktı.

Telegram kanalı Baza, terörist Shamsidin Fariduni'nin konser salonunun fotoğrafçısına poz verdiğini, söz konusu ziyarette binanın planını, güvenlik noktalarının konumunu ve kaçış rotalarını incelediğini yazdı. Baza ayrıca, diğer saldırganların da salondaki gösterilerden birini izlediğini bildirdi.

KİM'DEN PUTİN'E TAZİYE

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, Moskova'da konser salonunu hedef alan terör saldırısı nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e taziye mesajı gönderdi.

Pyongyang yönetiminin her türlü terör eylemine karşı kararlı bir duruş sergilediğini belirten Kim, hiçbir şeyin insan hayatını tehdit eden 'alçak' terör eylemlerini haklı çıkaramayacağı ifade etti:

"Halkımız, dost Rus halkının yaşadığı talihsizlik ve üzüntüyü kendi acısı olarak görmektedir. Sosyo-politik birlik ve istikrarını pekiştirme ve ülkesinin güvenliğini ve egemenlik haklarını savunma davasında Rus halkıyla dayanışma içindeyiz.

İSTANBUL'DAKİ RUSYA BAŞKONSOLOSLUĞUNDA BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLDİ

24 Mart’ta edilen bir günlük 'Milli Yas’ nedeniyle Rusya temsilciliklerinde bayraklar yarıya indiriliyor.

Haberin Devamı
ABD'NİN UYARISI GÖZARDI MI EDİLDİ?

İki hafta önce Rusya'daki vatandaşlarına yönelik bir uyarı yayımlayan ABD, "Moskova'da konserler de dahil toplu etkinliklerin hedef alınabileceğine dair bilgilerin değerlendirildiğini" açıkladı. CBS'e konuşan ABD'li yetkililer, bu ay Rusya'ya dair bu istihbaratı aldıklarında, ellerindeki bilgileri Rus yetkililerle de paylaştıklarını söyledi.

ABD’nin uyarısı 48 saatlik bir dilimi kapsıyordu. Bu saldırı ondan haftalar sonra gerçekleşse de, saldırıya dair diğer ayrıntıların bu uyarıyla eşleştiği görüldü.

Moskova'nın Washington'dan gelen uyarıları gözardı ettiği yönünde eleştiriler yükselirken, uluslararası gerilimin arttığı bir dönemde gerçekleşen saldırının sonuçları dikkatle izlenecek.

KAN DONDURAN 91 SANİYE



Rusya lideri Vladimir Putin, konser salonunda katliam gerçekleştiren tüm saldırganların yakalandığını söyledi. Putin, "Barbarca bir terörist saldırı" olarak nitelediği olayın planlanmasında yer alan herkesin tespit edileceğini ve cezalandırılacağını belirtti. Saldırganların Ukrayna’ya doğru seyahat ederken yakalandığını aktaran Rusya lideri, bu konuda herhangi bir kanıt sunmadı.

Aralarında saldırıyı gerçekleştiren dört kişinin de bulunduğu 11 kişi, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından gözaltına alındı.

Ülkenin en popüler büyük konser salonlarından birinin de bulunduğu Crocus Belediye Salonu'nu hedef alan saldırıyı, terör örgütü DEAŞ Telegram kanalı üzerinden üstlendi.


Dahası, terör örgütü kendi haber ajansı üzerinden konser salonunda katliam yapan teröristlerden birinin kaydettiği görüntüyü de yayınladı.

91 saniye uzunluğundaki kan donduran kayıtta teröristlerin binaya girişi, ateş açması ve yaralı bir kurbanın öldürülmesi yer alırken, görüntülerde dört saldırgan da açıkça göründü.


Teröristlerin kıyafetleri görgü tanıklarının çektiği videolarla eşleşirken, görüntüde ayrıca katillerin hiç acele etmediği dikkat çekti.

Yayınlanan videoda teröristlerin kurbanların bazılarının başlarını kestiğini de yer aldı.

NEDEN RUSYA'YA SALDIRDILAR?



Terör örgütü DEAŞ'ın daha önce ilgisi olmayan saldırıları da üstlendiği biliniyor fakat ABD ellerindeki bilgilerin, saldırının DEAŞ tarafından düzenlendiğini gösterdiğini açıkladı.

BBC'den Will Vernon, radikal grupların onlarca yıldır Kafkasya’da Rusya’ya karşı savaştığını, söz konusu grupların bir kısmının Suriye’de iç savaş başlayınca DEAŞ'a katılmak için oraya gittiğini hatırlatıyor. Suriye hükümetini destekleyen Rusya da o gruplarla Suriye’de çatışmaya devam etti.

Uzmanlara göre Kuzey Kafkasya'daki bazı gruplar, DEAŞ'a bağlılıklarını açıkladı.

2015’te Mısır’ın Sina Yarımadası üzerinde bir Rus uçağı bombayla patlatılmış, saldırıda çoğu Rus turist 224 kişi hayatını kaybetmiş, saldırıyı da DEAŞ üstlendi.

2017’de St. Petersburg metrosuna düzenlenen ve 15 kişinin hayatını kaybettiği bombalı bir saldırı da benzer gruplar tarafından üstlenildi.

Haberin Devamı
SALDIRININ AYRINTILARI



Moskova’nın dışında yer alan Crocus Belediye Salonu, Kremlin’e 20 kilometre uzaklıkta. Burada Cuma akşamı yerel saatle 20:00’de, Picnic adlı bir rock grubunun konseri başlayacaktı.

Saldırganlar bu konserin başlangıcından dakikalar önce binanın fuayesine girdi.

Binada dört güvenlik görevlisi vardı. Onlardan biri, saldırının başlamasıyla diğer güvenlik görevlilerinin bir reklam panosunun arkasına saklandığını gördüğünü söyledi.

Olay anının videolarında, üzerlerinde kamuflaj kıyafeti olan dört kişinin bu alanda önlerine çıkan insanlara ateş açarak, binanın içindeki konser salonuna doğru ilerlediği görülüyor.

Bir Rus televizyonuna konuşan ve olay anında konser salonunda olan bir görgü tanıdığı, ateş açıldığı anlaşıldıktan sonra kalabalıkla birlikte sahneye doğru koştuklarını anlattı:

"Silah seslerini duydum ve elinde silah olan bir kişi gördüm. Bir hoparlörün arkasında saklanmaya çalıştım."

Bir noktada konser salonunda alevlerin başladığı da videolarda görülüyor. Bu alevler ilerleyen dakikalarda tüm konser salonunu sardı ve yedi katlı bu binanın en üst iki katında bulunan konser salonunun camdan tavanının çökmesine yol açtı.

Olayı soruşturan Rus yetkililer "Teröristler bu alana yanıcı bir sıvı döküp bunu ateşe verdi" dedi.

O sırada konser salonunda çok sayıda yaralı da bulunuyordu.

Bazı görgü tanıklarına göre saldırı 20 dakika civarında sürdü. Konser salonunun üst katındaki kapıların kilitli olmasının oradan kaçmak isteyenleri engellediğini aktaranlar da var.

Yangın helikopterlerinin 160 ton su dökmesinin ardından yangın sabaha karşı, onuncu saatin sonunda söndürülebildi.

O ana kadar saldırganlar olay yerinden kaçmış, yüzlerce kişi ise hayatını kaybetmiş veya yaralanmıştı.

Ölenlerin bir kısmı kurşun yaralarından, bir kısmı da duman zehirlenmesinden hayatını kaybetmişti. Picnic grubunun üyeleriyse saldırıyı yaralanmadan atlattı.