Dünya İsrail’in savaş sonrası planı ne?

İsrail’in savaş sonrası planı ne?

17.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail’in savaş kabinesinde Gazze’deki durumla ilgili ciddi görüş ayrılıkları bir kez daha kamuoyuna yansıdı. Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın televizyonda yayınlanan konuşmasında hükümetin savaş sonrası plansızlığını gündeme getirmesi ve sert eleştiriler yöneltmesi büyük ses getirdi.

İsrail’in savaş sonrası planı ne

Gallant, hükümetin Gazze için savaş sonrası plan sorununu çözmedeki başarısızlığından duyduğu hayal kırıklığını dile getirirken, bu açıklamalar ABD kanadından da destek gördü. ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetiminden üst düzey bir yetkili, ABD’nin, Gallant’ın mevcut savaştan sonra Gazze’de olası bir askeri yönetimin dayatılması konusunda dile getirdiği endişeleri paylaştığını söyledi. Netanyahu hükümetinin aşırı sağcı isimleri ise Gallant’ın kovulmasını talep etti.

Haberin Devamı

İsrail’in savaş sonrası planı ne

Öte yandan ABD basınındaki haberlerde, İsrail yönetiminin Gazze’de sonsuza dek sürecek bir gerilla savaşından endişelendiği öne sürüldü. Wall Street Journal, Hamas’ın tünellerini, militanlarını ve silah stoğunu kullanarak gerilla savaş gücüne geri döndüğü, düzenlediği vur-kaç saldırılarla yenilgiden çok uzak olduğunu savundu.

İsrail kendi askerini vurdu

İsrail ordusu Cibaliye Mülteci Kampı’nda dün gerçekleştirdiği operasyonlar sırasında kendi askerini vurdu. İsrail tankı tarafından açılan ateş sonucu 5 İsrail askerin hayatını kaybettiği belirtildi. IDF olaya ilişkin detaylı soruşturma başlatıldığını bildirdi.

İskele tamamlandı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Gazze Şeridi açıklarına insani yardım için kurulan geçici iskelenin tamamlandığını, yardım girişine önümüzdeki günlerde başlanacağını duyurdu. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden gemilere yüklenen insani yardımlar, Gazze açıklarına kurulan yüzer geçici iskeleye getirilecek. Yardımlar daha sonra kıyıya taşınarak kamyonlara yüklenip sivillere ulaştırılacak.

Yazarlar