Dünya İngiltere'den yeni karar: 2009’dan sonra doğanlara sigara satışı yasak

İngiltere'den yeni karar: 2009’dan sonra doğanlara sigara satışı yasak

18.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere’deki yasa tasarıyla 2009’dan sonra doğanların ömür boyu sigara satın almasının yasaklanması öngörülüyor. Tasarı, temiz akciğerli nesiller hedefliyor.

İngiltereden yeni karar: 2009’dan sonra doğanlara sigara satışı yasak

Sağlığa binbir türlü zararı olan sigarayla ilgili yasakların en kapsamlısı, tasarı yasalaşırsa İngiltere’de uygulamaya konulacak. İngiltere’de 1 Ocak 2009’dan sonra doğanların hayat boyu sigara satın almasını yasaklayan yasa tasarısı parlamentoda onaylandı. Avam Kamarası’nda 67’ye karşı 383 oyla kabul edilen “Tütün ve Elektronik Sigara Tasarısı” yasalaşırsa, dünyanın en katı yasaları arasında yer alacak.

Haberin Devamı

“Sigarasız nesil” yaratma girişimi kapsamında Başbakan Rishi Sunak’ın savunduğu önlemler, eski başbakanlar Liz Truss ile Boris Johnson da dahil Muhafazakâr Partili siyasetçilerin eleştirisine neden olmuştu. Ama Sağlık Bakanı Victoria Atkins, tasarıyı eleştiren milletvekillerine “bağımlılıkta özgürlük yoktur” dedi. Diğer yandan, tasarı, sigara içmeyi değil, sigaranın satışının yasaklanmasını içeriyor.

CEZASI 4 BİN LİRA

İngiltere’de Avam Kamarası’nda onaylanan sigara yasağı tasarısının yasalaşması için Lordlar Kamarası’nda da oylama yapılacak. Tasarının, bu yılın ikinci yarısında yapılması beklenen genel seçimlerden önce yasalaşmasının mümkün olduğu bildirildi. Tasarıda 1 Ocak 2009’dan sonra doğanlara sigara satışı yasaklanırken, yasağa uymayan marketlere 100 sterlin (4 bin TL) ceza öngörülüyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE DUMANDAN YILDA 15 BİN ÖLÜM

Sigaranın Türkiye’de yol açtığı ölüm oranları hakkında istatistikler paylaşan Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Türkiye’de her yıl ortalama aktif tütün içimine bağlı 100 bin, pasif içime bağlı ise 15 bin ölüm gerçekleşiyor. Yani 15 bin kişi başkalarının içtiği sigaranın dumanına maruz kaldığı için ölüyor. Tütüne bağlı ölümler trafik kazaları, yangınlar, cinayetler, AIDS, alkol, uyuşturucu ve intiharlara bağlı ölümlerin toplamından fazladır” dedi.-İHA

Yazarlar