Dünya Dubai’yi sel aldı! Nedeni bulut tohumlama mı?

Dubai’yi sel aldı! Nedeni bulut tohumlama mı?

18.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Basra Körfezi’nin geri kalanı gibi sıcak ve kurak bir iklime sahip olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) 75 yılın en şiddetli yağışı yaşanırken, başkent Abu Dabi ve Dubai’nin de aralarında olduğu pek çok kentte sel meydana geldi.

Ülkenin bazı bölgelerinde 24 saatten kısa sürede 250 mm’den fazla yağış kaydedildi. Dubai’de Salı günü sadece 12 saat içinde 100 mm yağmur yağdığı ve bu miktarın kentin genellikle bir yıl boyunca kaydettiği yağışla eşdeğer olduğu belirtildi. Dubai’nin 16 şeritli Şeyh Zayed Yolu’nda trafiğin kilitlendiği, ünlü AVM’lerin zarar gördüğü, Business Bay bölgesinde lüks otomobillerin neredeyse tamamen sular altında kaldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Dubai Metro istasyonu, bilek boyunu geçen suda yürümek zorunda kalan yolcularla doldu. Dünyanın en yoğun ikinci havalimanı olan Dubai Uluslararası Havalimanı’nda pistler su altında kalırken, jetlerin adeta “tekne” gibi yüzdüğü görüldü. Aralarında bayrak taşıyıcı Emirates’in de bulunduğu çok sayıda havayolu, uçuşlarını iptal etti. Lüks tatilin adresi olan Dubai’den “kaçmaya” çalışan turistlerin havalimanına akın etmesiyle kaos yaşandı.  Dubai’de sel sularına kapılan bir kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, yoğun yağış Umman, güney İran, Afganistan ve Pakistan’da da hayatı felç etti. Umman’da sel nedeniyle en az 20 kişi hayatını kaybetti, Afganistan ve Pakistan’da da ölü sayısı 100’ü geçti.

Haberin Devamı

NEDENİ BULUT TOHUMLAMA MI?

Yoğun yağışın, ülkenin sıklıkla uyguladığı ‘bulut tohumlama’ nedeniyle meydana geldiği öne sürüldü. AP’nin analiz ettiği uçuş izleme verileri, BAE’nin bulut tohumlama çabalarına bağlı bir uçağın Pazar günü ülke çevresinde uçtuğunu gösterdi. Bilim insanlarıysa, beklenmedik yağışın iklim krizinin bir sonucu olabileceğini söyledi.