Dünya Depremde ölen 'George' Nuri Dagenham'ı yasa boğdu!

Depremde ölen 'George' Nuri Dagenham'ı yasa boğdu!

27.02.2023 - 09:10 | Son Güncellenme:

Tarihi depremler dünyanın gündeminden düşmüyor, Meksikalı yıkılmış bina uzmanı Hatay'da geçirdiği 10 günü anlattı: Türkler için evlerini terk etmek ne kadar zordu! İngiltere Essex'te ise bir şehir depreme aile ziyaretinde yakalanan Türk restoran sahibi için gözyaşı döküyor.

Depremde ölen George Nuri Dagenhamı yasa boğdu

Amerikan CNN International, depremin ardından Türkiye'de yaklaşık 200 kişinin zayıf bina inşaatı suçlamalarıyla tutuklandığını bildirdi. 6 Şubat tarihli depremlerin Türkiye ve komşusu Suriye'de 50 bin can aldığını belirten CNN, Türkiye'de tamamen yıkılan veya ağır hasar alan binalar nedeniyle 626 kişinin şüpheli olduğu bilgisini de verdi.

Haberin Devamı

Dokuz saat arayla gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin binlerce binayı yerle bir etmesi, dünya çapında bir seferberliğe yol açtı. 100'e yakın ülkeden arama kurtarma ekipleri Türkiye'ye yardıma koştu, aynı anda 11 bine yakın uzman sahadaydı. Meksika'dan Türkiye'ye uçan ekipte yer alan isimlerden biri, Daniel Velazquez'di. Gönüllü bir arama kurtarma uzmanı olan mühendis Velazquez, Meksikalı iki arkadaşıyla birlikte Hatay'da 10 gün geçirdi.

Alman bir arama kurtarma ekibiyle enkazları taradıklarını aktaran Meksikalı mühendis, 17 kişiyi sağ salim çıkarmaya yardım ettiklerini anlattı. Daniel Velazquez, Meksikalı arkadaşları Sergio ve Victor'un da kendisi gibi yıkılmış yapı uzmanı olduğunu belirtiyor:

Haberin Devamı

"Sergio koordinatları veriyor ve Victor da enkazın ve oyukların altına girip içeriye ulaşmak için bir kapı açıyor. O gerçek bir köstebek."

Antakya'da enkaz altında kalan depremzedeler veya yaşamını yitirmiş kurbanların cesetlerini bulmak için çaba harcadıklarını aktaran Meksikalı uzman, şehir sakinlerinin ise Antakya'yı terk etmediğini söylüyor.

Depremde ölen George Nuri Dagenhamı yasa boğdu

"Onlardan bazıları kısmen veya tamamen yıkılmış binalarla dolu sokaklarda, bir zamanlar evlerinin ayakta durduğu yerlerde yürüyordu. Türkler için evlerini terk etmek ne kadar zordu" diyen Velazquez, şöyle devam etti:

"Yerel sakinler benim gibi yabancı gönüllülere 'yalnız değillermiş' gibi hissetmek için yaklaştılar. Umutsuzca kaybolmama hissini arıyorlardı. İnsani ve maddi kayıplara rağmen bir yere ait olma duygusu Antakyalıların şehirde kalıp mücadele etmesini, farklı ülkelerden uzmanlarla zorlu bir deneyimin tecrübesinde rol almalarını sağladı."

Meksikalı uzman, çocukların, yaşlıların ve kadınların Antakya'da kayıp yakınlarından haber veya bir cesedin bulunmasını beklediklerini, basit bir şekilde enkazlardan bazı eşyalarını kurtarmaya çalıştıklarını gördüğünü anlattı:

"Meksikalı ve Alman grubumuz 17 kişiyi canlı kurtardı ve bu bize devam etmemiz için büyük güç verdi."

Depremde ölen George Nuri Dagenhamı yasa boğdu


AİLE ZİYARETİNDE DEPREME YAKALANDI

İngiltere Essex'te bir restoran işleten Nuri Dilek, ailesini ziyaret için Türkiye'ye geldi. İki çocuk babası Dilek, Essex Dagenham'da restoranın adı nedeniyle George olarak da biliniyordu. Balık ve patates cipsinin yanı sıra kebap ve diğer atıştırmalıkların da satıldığı popüler restoranın sahibi, 6 Şubat gece yarısı gerçekleşen depremde yaşamını yitirdi.

Yerel medya, müşterilerinin 41 yaşındaki Dilek'in restoranına çiçekler bıraktığını bildiriyor. Türk restoran işletmecisini 10 yıldır tanıyan Reece Haynes, Nuri Dilek'i müşterileri için daha çok bir arkadaş olarak tanımlıyor. Merhameti ve cömerliğiyle bilinen Türk işletmecinin parası olmayan bazı müşterilerine aç kalmamaları için ücretsiz yemek verdiğini de ekliyor:

Haberin Devamı

"Dagenham'da yaşayanlar gerçekten yıkıldı ve çok sayıda insan etkilendi, çünkü o bizim topluluğumuzda gülen bir yüzdü. İnternette bir yorum gördüm, bir kişi 'Ona son bir kez elveda diyemediğim için çok üzgünüm' yazmıştı. Dükkanın önüne çiçek bırakmak için gittiğimizde bir başka kadın gelip 'Ne güzel bir insandı. Onu bir daha görememek, birçok insanı üzecek' dedi."

Türk restoran sahibini en son üç hafta önce annesiyle birlikte gittiği akşam yemeğinde gördüğünü aktaran Degenham sakini Reece Haynes, ayrıca "Dürüst olmak gerekirse, Nuri hayatının en kötü gününü geçiriyor olabilir ancak güler yüzü ve 'merhaba' demesiyle daima birilerini iyi hissettirirdi" diyor.

Reece Haynes, 12 Şubat'ta Nuri Dilek'in depremde yaşamını yitirdiğini öğrendi. "Yıkıldım" diyen genç adam, cenaze masrafları için bir bağış sayfası açtı.