Dünya Ateşkes isteğine bombayla yanıt

Ateşkes isteğine bombayla yanıt

07.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Hamas dün öğle saatlerinde, Mısır ve Katar’ın Gazze Şeridi’nde ateşkes teklifini kabul ettiğini duyurdu. Birkaç saat sonra İsrail ordusu Refah’a hava harekatı başlattı.

Ateşkes isteğine bombayla yanıt

Hamas’ın Katar ve Mısır tarafından iletilen “ateşkes önerilerine” onay verdiğini duyurmasının ardından İsrail Savaş Kabinesi, Refah’ta saldırılara devam kararı aldı. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki saldırılardan kaçan yaklaşık 1.5 milyon kişinin sığındığı güneydeki Refah kentinde 50’den fazla yere hava saldırısı düzenledi.

Haberin Devamı

Hamas ve İsrail arasında ateşkes müzakereleri devam ederken, Hamas tarafından yapılan açıklamada Gazze Şeridi’nde ateşkes teklifinin kabul edildiği duyuruldu. Hamas yetkilileri, “Top artık İsrail’in sahasında” ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan ise, “Savaş kabinesi, İsrail’in Refah’taki operasyonuna devam etmesi kararı aldı. Hamas’ın kabul ettiği teklif İsrail’in taleplerini karşılamaya uzak olsa da İsrail müzakereler için heyet gönderecek” açıklaması geldi. İsrail, 1.5 milyon Filistinlinin sığındığı Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinin doğusundaki 100 bin kişiye verdiği tahliye emrinin ardından akşam saatlerinde saldırılarına başladı. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Refah kentinin doğusuna “hedefli bir şekilde” saldırı başlatıldığı duyuruldu. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Refah’ta 50’den fazla hedefe hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Ateşkes isteğine bombayla yanıt

İsrailli esirlerin yakınları Refah saldırısını protesto için sokağa çıktı.

ABD: Değerlendiriyoruz

Hamas’ın kararının ardından ABD’den gelen ilk açıklama, durumun değerlendirildiği yönünde oldu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby “Hamas’ın yanıtını şu anda değerlendiriyoruz. Bunu bölgedeki ortaklarımızla da konuşuyoruz. CIA Direktörü bölgede ve şu anda sahada bunun üzerine çalışıyor” dedi. Şu noktada herkesin İsrail’in vereceği yanıtı beklediğini ve kendilerinin bu sürecin önüne geçmek istemediğini vurgulayan Kirby, Hamas’ın onay verdiği ateşkes önerilerinin ve İsrail’le görüşmelerinin detaylarına girmedi, “Rehinelerin kurtarılmasını istiyoruz. 6 haftalık bir ateşkesin uygulanmasını istiyoruz. İnsani yardımların artmasını istiyoruz” ifadesini kullandı. 

Büyük endişe var: ‘Tabuta son çivi’ olur

İsrail’in Refah’ta bir operasyon için harekete geçmesi tepki ve endişeyle karşılanıyor. Gazze’deki yardım çalışanları, İsrail’in Refah’ın doğu bölgelerini boşaltma planlarının, bölgede “güvenli bölge” diye bir şey olmadığı için “feci sonuçlar” doğuracağı uyarısında bulunuyor.

Haberin Devamı

Refah’ın doğusuna tahliye emri verilmesine tepki gösteren Avrupa Birliği üyesi 26 ülkenin dışişleri bakanları ise, yayımladıkları ortak bildiride, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya saldırıya devam etmemesi çağrısı yaptı. Bildiride, bunun ‘zaten felaket olan insani durumu daha da kötüleştireceği’ ifade edildi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, Refah’a saldırının ‘tamamıyla kabul edilemez’ olacağını söylerken, Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell “Esirlerin kurtarılması ve açlıktan ölmek üzere olan sivillere yardım sağlanması için ateşkes acildir” dedi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Refah’a saldırıların Gazze Şeridi’ne yapılan insani yardım operasyonları için ‘tabuta son çiviyi çakacağını’ kaydetti.