Dünya Aşılar güncellendi Eris’e karşı hazır

Aşılar güncellendi Eris’e karşı hazır

09.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sonbahar, koronavirüs enfeksiyonunda artışı da beraberinde getirdi. Uzmanlar vaka sayısının kış aylarında daha da artacağı görüşünde.

Aşılar güncellendi  Eris’e karşı hazır

Nedeni ise Kovid-19 varyantı Omicron’un tespit edilen Eris ve Pirola adı verilen 2 yeni alt varyantı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde Kovid-19 enfeksiyonu bulaşan kişi sayısının ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 38 arttığını doğruladı. İlk kez şubatta Endonezya’da tespit edilen Eris (EG.5) varyantı, dünya genelinde en az 50 ülke ve bölgeye yayılmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü, Eris varyantının belirtilerinin, diğer Kovid-19 varyantlarına benzer olduğu duyurmuştu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Eris varyantına Türkiye’de rastlanmadığını duyurmuştu.

Haberin Devamı

ABD’de bu ay kullanılacak

İlaç şirketleri, yeni varyantlara karşı Kovid-19 aşılarını güncellenmeye başladı. ABD’li ilaç şirketi Moderna, güncellenen korona aşısının Eris varyantına karşı etkili olduğunu duyurdu. Şirket, aşının sonbahar aylarında piyasaya sürülmesinin planlandığını açıkladı. Pfizer da güncellenen aşının ilk araştırmalarda Eris varyantına karşı etkili olduğunu duyurdu.“Independent”in haberine göre, güncellenmiş Kovid-19 aşılarının bu ay ABD’de kullanıma sunulması bekleniyor. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’ne (CDC) göre, ilk olarak 2021’in sonlarında ortaya çıkan Omicron’un bir alt değişkeni olan Eris, şu anda yeni Kovid-19 vakalarının yaklaşık yüzde 22’sini oluşturuyor. ABD’de verilerin mevcut olduğu en son dönem olan 13-19 Ağustos haftasında hastaneye yatışların yüzde 18’den fazla attığı, ölümlerdeyse bir önceki haftaya göre yüzde 17 artış görüldüğü belirtildi.

Haberin Devamı

İsrail’de Pirola endişesi

Dünyada baskın hale geldiği belirtilen Omicron’un alt varyantı Eris’in yanı sıra Pirola varyantı da bilim çevrelerinde yakından takip edilen bir mutasyon. Bilimsel olarak BA.2.86 olarak adlandırılan varyant, Omicron’un bir alt türünü oluşturuyor ve Kovid-19 aşılarının hedefi olan başak proteinindeki 35 mutasyon nedeniyle endişeye yol açıyor. Pirola’daki mutasyonlardan bazılarının virüsün aşılardan ve bağışıklık sisteminden kaçmasına yardımcı olduğu belirtiliyor. İngiliz bilim adamı Francois Balloux, Pirola’yı Omicron’un ortaya çıkışından bu yana dünyanın gördüğü “en dikkat çekici Sars Cov-2 türü” olarak nitelendirdi. Pirola varyantı İsrail’de de tespit edildi. PCR testi sayısının arttığı belirtilen İsrail’de yerel basında yer alan haberlere göre günde ortalama 136 yeni Kovid vakası rapor edildiği, yeni vaka sayısında yüzde 30.8’lik bir artış olduğu kaydedildi.