Dünya ABD ve Çin’de ölümcül kasırgalar

ABD ve Çin’de ölümcül kasırgalar

30.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İklim krizinin neden olduğu aşırı hava olayları ABD ve Çin’de büyük yıkım yarattı.

ABD ve Çin’de ölümcül kasırgalar

ABD’de Teksas’tan Missouri’ye kadar birçok eyalette 70’ten fazla kasırga meydana geldi. Bazı yerlerde 18 santime kadar yağmur yağarken, cumartesi kasırgalar saatte 218 km üzeri rüzgarlara sahipti. Oklahomo’da bir bebek dahil dört, Iowa’da ise bir kişi öldü. Olağanüstü hal ilan edilen Oklahoma’da hortum da görülürken 100 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Çin’de ise sanayi merkezi olan Guangdong eyaletine bağlı Guangzhou kentinde fırtına nedeniyle 5 kişi öldü, 33 kişi yaralandı ve 140’tan fazla bina zarar gördü. Eyaletin havadan görüntülerinde pek çok yerdeki yıkım gözler önüne serilirken, kasırga 141 fabrikaya da zarar verdi. Eyaletin bazı bölgelerinde 1950’lerden bu yana görülen en kötü selin meydana geldiği bildirildi.

ABD ve Çin’de ölümcül kasırgalar

KENYA'DA BARAJ ÇÖKTÜ

Kenya’nın güneyinde haftalardır devam eden şiddetli yağışlar ve sellerin sonucu Old Kijabe barajı çöktü, en az 45 kişi öldü. Büyük Rift Vadisi’nde, sel riski altındaki Old Kijabe Barajı’nın çökmesiyle birçok kişi kayboldu. Bu nedenle ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Doğu Afrika’da son zamanlarda hava olayı El Nino’nun etkisiyle yağan şiddetli yağmurlarla oluşan sellerde 120’den fazla kişi öldü.