Dünya ABD savaş gemisi kuşatıldı, dünya korkuyla izliyor!

ABD savaş gemisi kuşatıldı, dünya korkuyla izliyor!

20.08.2023 - 16:15 | Son Güncellenme:

Yayınlanan görüntülerde, 22 ay sonra dünyanın en kilit enerji güzergahına konuşlanan ABD donanmasına ait bir geminin kuşatıldığı görüldü. Amerikan ordusunun resmi internet sitesindeki fotoğraflarda ise F-35 detayı var.

ABD savaş gemisi kuşatıldı, dünya korkuyla izliyor

2020 yılının ilk günlerinde ABD'ye ait insansız hava aracının ateşlediği füzeler, neredeyse Ortadoğu'yu alev topuna çeviriyordu. Zira, füzelerin vurduğu zırhlı araçlarda Ortadoğu'nun en korkulan ismi vardı. Dönemin ABD lideri Donald Trump'ın canlı izlediği tarihi suikastı Amerikan üssüne füze saldırısı izledi, intikam yeminleri edildi.

Haberin Devamı

İran Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyonlarını yöneten Kasım Süleymani'nin öldürülmesi, Tahran-Washington ilişkilerinde bir dönüm noktası oldu. Dünyanın en önemli petrol güzergahı Basra Körfezi'nde suikastın ardından sular zamanla duruldu ancak İran, İsrail ve ABD üçgeninde hiçbir problem çözülmüş değildi.

İran ordusu yaptığı her tatbikatta ABD ve İsrail'i hedef tahtasına koyarken, 200 metre uzunluğundaki maket uçak gemisinin füzeyle vurulduğu görüntüler dünyada günlerce konuşuldu. Amerikan ordusu ise zaman zaman bölgede ünlü B-52 stratejik bombardıman uçaklarının da yer aldığı jetlerle gövde gösterisi yaptı.

İran'ın en büyük savaş gemisi Hark tatbikat sırasında Basra Körfezi'nin sıcak sularına gömülürken, yapay zeka kullanan bir ABD insansız deniz aracının İran tarafından kaçırılması az kalsın şimşek yüklü bulutların çarpışmasına yol açıyordu.

Haberin Devamı

22 AY SONRA DÖNDÜLER

Taraflar geride kalan aylarda sık sık karşı karşıya geldi, özellikle İran'ın Basra Körfezi'ndeki bazı petrol tankerlerine el koymasıyla Ortadoğu'da son dönemde gerilim tırmandı, ABD ordusu aylar sonra yeniden bölgeye savaş gemileriyle döndü.

1/8

2/8

3/8

4/8

5/8

6/8

7/8

8/8

İran medyası, Hürmüz Boğazı'ndaki Amerikan savaş gemisi USS Bataan'ın kuşatıldığı görüntüleri yayınladı. Yarı resmi Tasnim haber ajansının servis ettiği görüntülerde, geçen hafta Basra Körfezi'ne ulaşan ABD helikopter gemisinin etrafında tur atan İran botları göze çarpıyor.

Hürmüz Boğazı'nda bir çarpışma gerçekleştiğini kaydeden Tasnim, Amerikan donanmasının 22 ay sonra ilk kez Basra Körfezi'ne giriş yaptığını hatırlatıyor.

USS CARTER HALL DA BÖLGEDEYDİ

17 Ağustos tarihli kayıtta savaş gemisi USS Bataan'ın kuşatıldığını aktaran yerel medya, meydan okuma sırasında Amerikan donanmasına ait ve 4 bin asker taşıyan USS Carter Hall çıkarma gemisinin de bölgede olduğunu bildiriyor.

Tasnim, USS Bataan'dan kalkış yapan bir Amerikan helikopterinin gökyüzünde uçan İran insansız hava araçları nedeniyle tekrar gemiye dönmek zorunda kaldığını duyurdu. Yarı resmi ajansın yayınladığı görüntüler arasında, Amerikan helikopter gemisinin drone tarafından çekilen fotoğrafı da var.

Haberin Devamı

ABD savaş gemisi kuşatıldı, dünya korkuyla izliyor

F-35'LER VE BİR BAŞKA SAVAŞ GEMİSİ DAHA VAR

Washington'dan henüz Hürmüz Boğazı'nda yaşananlara dair bir yorum yok. ABD ordusunun resmi internet sitesinde ise, 17 Ağustos tarihinde çekilmiş fotoğraflar dikkat çekici. USS Bataan'ın odak noktasında olduğu karelerde, savaş gemisinin üstünde uçan iki Amerikan F-35 jeti özellikle göze çarpıyor.

Resmi sitedeki karelerde ayrıca güdümlü füze gemisi USS Thomas Hudner da kadraja girdi.

İngiliz medyası, dünyanın en kilit enerji rotasındaki son olayı 'Denizde çatışma-İran insansız hava araçları ve sürat tekneleri ABD savaş gemisini kuşattı, helikopteri inmeye zorladı' başlığıyla sundu.

Basra Körfezi'nde tansiyon düşecek gibi görünmüyor. Washington'ın savaş gemilerini bölgeye göndereceğini duyurmasının ardından, Tahran yönetimi de Basra'da görev yapan birliklerine insansız hava araçları, seyir füzeleri ve balistik füzeler sağladığını ilan etmişti.