GündemDünya peşinde! Teklif yağıyor...

Dünya peşinde! Teklif yağıyor...

25.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Şanlıurfa’da kurduğu tesiste 500 anaç akrep besleyen Ali Yılmaz’a dünyanın çeşitli ülkelerinden teklif yağıyor. İlaç sanayinde kullanılan ve litresi 10 milyon dolara satılan zehrin ihracı yıl sonunda yapılacak...

Dünya peşinde Teklif yağıyor...

Dünya peşinde Teklif yağıyor...
Şanlıurfa Haliliye’de yaşayan Ali Yılmaz, 30 yıl boyunca dünyanın en tehlikeli türlerinden olan kara akrep (androctonus crassicauda) avcılığı yaptı. Bölgeye has olan akrep türünü geceleri tarla ve ahırda yakalayan Yılmaz, hayvanları özel cam kutularda muhafaza ederek Sağlık Bakanlığı’na sattı. Yılmaz’ın hayali ise hep bir akrep tesisi kurmaktı. Yılmaz’ın hayali Türkiye’nin ileri gelen melek yatırımcılarından Emine Sabancı Kamışlı’nın dikkatini çekti. Emine Sabancı Kamışlı, Yılmaz’ı İstanbul’a davet etti. Kamışlı’nın ‘Benimle yola çıkmak istiyor musunuz? sorusuna ‘Tamam’ cevabını veren Yılmaz’a akrep yetiştirme tesisi kuruldu. Ardından kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan, litresi yaklaşık 10 milyon dolarla dünyanın en pahalı sıvılarından olan akrep zehri, 40 melek yatırımcıyı bir araya getirdi.

Haberin Devamı

Yatırımcılar ve KOSGEB’in desteğiyle 20 milyon TL yatırım ile Eskişehir’de ALBILA Serum ve Biyolojik Ürünler AŞ. kuruldu. Şirketin tesislerinde, akreplerin zehri toplanarak anti serum haline getirilerek dünyaya ihraç edilecek. 2019 yılının sonlarında ihraç edilmesi beklenen akrep zehrinin elde edildiği ALBILA’nın heyecan uyandıran fikri, ünlü İngiliz yayını Financial Times’ın sayfalarına taşındı.

Akrep yetiştiriciliği ile ALBILA A.Ş.’nin kurulmasına ön ayak olan Yılmaz, yaşadığı süreci Milliyet’e anlattı: “30 yıl önce okul harçlığımı çıkarmak için akrep tutmaya başladım. Bu tür kara akrep (androctonus crassicauda) kanser, botoks, beyin tümörü gibi hastalıkların ilacında kullanılıyor. Dünyanın en tehlikeli türlerinden biri, her yıl beni sokar. Ama beni etkilemiyor. Bağışıklık kazandım. Zaten tehlikeli olduğu için bu işi bireysel olarak dünyada üç kişi yapıyor. Biri Meksika’da, biri Brezilya’da biri de ben.

Haberin Devamı

Dünya peşinde Teklif yağıyor...

‘500 akrebi besliyor’

En büyük isteğim bir tesis kurmaktı. Emine Hanım bize el uzattı. Tesisimi kurduktan sonra Eskişehir’de fabrika kuruldu. Hissedarlarından biri de benim. Doğadaki popülasyona zarar vermemek için artık tutmuyorum. Burada yetiştiriyorum. Bu işe başladığımda 150 tane akrep vardı. Şu an 500 anaç akrep var. Ellerimle un kurdu ile besliyorum. Her akrep yılda 20 ile 80 arasında doğuruyor.”

Vatandaşlık teklifi

Özellikle ABD ve Alman basınının ilgisini çektiğini anlatan Yılmaz şöyle devam etti: “Haberlerin ardından ABD, Almanya, İsrail, Irak, İran, Kıbrıs gibi ülkelerden ilaç firmaları ve ilaç firması kurmak isteyen yatırımcılar ülkelerine davet ediyor. ‘Gel bizimle çalış, akrep nasıl yetiştirilir, öğret’ diye çağırıyorlar. Ama ben kendi ülkeme faydalı olmak istiyorum. Bu vatanın evladıyım başka ülkede işim ne. Hatta aralarında vatandaşlık teklif edenler bile var.”