EkonomiDoğuya yatırıma devam

Doğuya yatırıma devam

01.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İhracat atağına kalkan, Doğu Anadolu’nun en büyük özel sektör yatırımlarından Seza Çimento işleri daha büyütmek için 35 milyon dolarlık yeni yatırıma imza atıyor.

Doğuya yatırıma devam

Doğu Anadolu Bölgesi’ne yapılmış en büyük özel sektör yatırımlarından olan Seza Çimento, işleri büyütmek için düğmeye bastı. Şirket, bölgede 20 milyon dolarlık yeni yatırımla kuracağı beton santralinin yanı sıra 15 milyon dolarlık yatırımla da fabrikanın enerji ihtiyacını karşılayacak 15 megavat kapasiteli bir güneş enerjisi santralini hayata geçirecek.

250 milyon $ yatırım

İhracatı artırmak üzere lojistik ve liman operasyonlarına yönelik yatırımlar da yapacaklarını belirten Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, “Üretimlerimizin yüzde 22.5’ini bu yıl sonuna kadar ihraç edeceğiz. 2019’da da ihracatı yüzde 30’lar seviyesine yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.

Yaklaşık 25 yıl sürdürdüğü akademik ve sivil toplum çalışmalarının yanı sıra farklı alanlarda faaliyet gösteren aile şirketlerinde çalıştığını ifade eden Açık, şunları söyledi:

“Fabrikayı 2016’da 250 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdik. Bu yatırım, aslında benim doğduğum bu ile ve bölgeye bir vefa borcumdu. Kuruluş aşaması zorluydu ve başında durmak, takip etmek gerekiyordu. Bu nedenle üniversiteden 3 yıl ücretsiz izin aldım ve inşaatın her aşamasında şantiyede bulundum. Sonuçta da çimento sektörüne yatırım yapmış bildiğim kadarıyla tek kadın girişimci olarak, bu sektöre girmiş oldum. Fabrikaya daha yoğun emek harcayabilmek için bu yılın nisan ayında üniversitedeki görevimden de emekli oldum.”

Doğuya yatırıma devam

İhracatta atak...

Fabrikanın, 887 bin metrekare alan üzerine kurulu olduğunu dile getiren Açık, “Günde 7 bin 500 ton çimento üretiyoruz. Toplamda 500 kişiye istihdam sağlayan fabrikamız yıllık yaklaşık 2.3 milyon ton çimento üretiyor. Fabrikamız hammadde ocaklarının tam içinde kurulu. Ayrıca, bize büyük bir avantaj sağlayacak şekilde, içinde kendisine ait 3 hat demiryolu bulunuyor” dedi. Çevreci çimento fabrikası misyonuyla faaliyet gösterdiklerini ve tüm ünitelerde torba filtre sistemi kullandıklarını belirten Açık, fabrikada torba filtre sistemiyle çıkan tozun yeniden hammadde olarak kullanılmasına imkan verildiğini açıkladı.

İhracatta hedef pazarlarının başta bölge ülkeleri olmak üzere, Afrika, Güney Amerika ve Latin Amerika’nın oluşturduğunu kaydeden Açık, şu bilgileri verdi:

“2019 ihracatta atak yılımız olacak. Lojistik ve liman operasyonlarına yatırım yapacağız. Bu yatırımlar, Seza’nın özelikle denizaşırı çimento ihracatında büyük rol oynayacak. Ar-Ge merkezimizde, bu yıl sülfata dayanıklı çimento ürettik. 2019’da Amerika’dan pazar talebi olan alkalisi düşük çimento da üretmeyi planlıyoruz. Ar-Ge’nin toplam gelirdeki payını da 2019’da yüzde 2’den yüzde 5’e çıkaracağız.”

‘Kurdaki dalgalanma geçici’

Yılsonu itibariyle 2017 yılına göre ciro artışlarının yaklaşık yüzde 55 olacağını söyleyen Açık, satış artışını da yüzde 25 olarak hedeflediklerini kaydetti. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği’nin (TÇMB) Ocak - Haziran 2018 verilerine göre, Türkiye’de çimento üretiminde yüzde 4.5, çimento satışlarında da yüzde 5.5 artış olduğunu belirten Açık, kurdaki dalgalanmanın da geçici olduğunu sözlerine ekledi.

Doğuya yatırıma devam

Riske karşı robot önlemi

Çalışanları için güvenli bir iş ortamına verdikleri öneme değinen Yasemin Açık, “Çimento sektöründe üretimde numune alınan alanlar, bazen çok tehlikeli ve riskli bölgeler olabiliyor. Bu nedenle üretimin tüm safhalarında ve üretim sonrası numune analizlerinin gerçekleştirilmesi aşamasında, robolab kullanıyoruz. Robot kullanımı, insan kaynaklı hataları tolere eden ve iş kazalarını minimize eden bir yöntem” dedi.