01.04.2010 - 09:29 | Son Güncellenme:
Araştırmalara göre, yumurtalık iltihabı jinekolojik vizitelerin neredeyse yarısını oluşturuyor. Bu iltihabının çeşitli nedenleri var. En yaygın olanı ise mantar enfeksiyonları. Yakın zamana kadar, yumurtalık iltihabının en yaygın tedavi yöntemi reçeteli anti fungal (mantari) ilaçlardı. Son birkaç yıl içinde, bu ilaçlar yerini reçetesiz satılan ilaçlara bıraktı ve kadınlara mantar enfeksiyonu olduğundan emin oldukları sürece, kendi kendilerini tedavi edebilme imkanı sunuldu. Fakat, neyle karşı karşıya olduğunuzu tam olarak bilmiyorsanız, yumurtalık iltihabını kendi kendinize tedavi etmeye çalışmamalısınız.
Sarmısaklı tedavi
Dr. James Duke, Pegasus Yayınları’ndan çıkan ‘Yeşil Eczane’ adlı kitabında, sarmısağın iltihap karşıtı özelliğini şöyle anlatıyor: “Maine’in ormanlık tepelerinde saygı duyduğum ve hayran olduğum bir herbalist yaşıyor. Avena Botaniğin kurucusu ve ‘The Roots of Healing’ adlı kitabın yazarı Deb Soule. Yıllar boyu birçok kadın, Soule’a vajinal mantar enfeksiyonlarını nasıl tedavi edebileceklerini sordu. Soule de her seferinde onlara, şunu tavsiye etti: ‘Sarmısağın üzerinde herhangi bir çiziğe neden olmamak için bir diş sarmısağı dikkatlice soyun. Temiz bir iplik iliştirilmiş, temiz bir gazlı beze sarın. Böylece tampon benzeri küçük bir bohça elde edeceksiniz. Bu bohçayı altı gece boyunca kullanın.’ Bu yöntem, birçok vakada enfeksiyonu tedavi etmişti. Sarmısağın iltihap karşıtı güçlü özelliklerini bildiğim için buna hiç şaşırmadım.”
YUMURTALIK İLTİHABINA KARŞI BİTKİLER
SARMISAK (Allium sativum):
Bir çay kaşığı taze sarmısak suyunu, birkaç yemek kaşığı yoğurtla karıştırın. İster tampona emdirip kullanın, ister semptomlar devam ettiği sürece karışımla iltihaplı bölgeyi günde iki kez yıkayın. Bu yöntem son derece etkili olacaktır. Ezilmiş taze sarmısak suyunun ve kurutulmuş sarımsağın olağanüstü anti-fungal (mantari) özellikleri vardır. Vajinal mantar enfeksiyonlarına neden olan mikrobun baş düşmanı olan ‘allicini’ sarmısağın içeriğindeki bileşiklerin en önemlisi olarak tanımlıyor.
TEATREE (Melaleuca):
Avustralya kökenli teatree’nin güçlü iyileştirici etkisi kulaktan kulağa yayılınca, Avustralya’nın yıllık teatree yağı üretimi 20 tondan 140 tonun üzerine çıktı. Avustralyalı kimyacılar, teatree yağının özellikle candida’ya karşı çok etkili olduğunu ortaya koydular. Araştırmalar bu bileşikten yüksek oranda içeren krem ve yıkama sularının, mantar enfeksiyonlarına karşı çok etkili olduğunu ortaya koydu. Nükseden mantar enfeksiyonları için Deb Soule’un tavsiyesi: İki-üç damla teatree yağını bir yemek kaşığı yoğurtla karıştırın ve sonra karışımı bir tampona emdirin. Tamponu altı gün boyunca her gece vajinaya yerleştirin. Aynı tarifi kakule yağı (Elettaria cardamomum) ile de yapabilirsiniz.
ALTINMÜHÜR (Hydrastis canadensis):
Altınmühür, içerdiği berberin ve hidrastin bileşikleri sayesinde, güçlü bir antibiyotiktir. Araştırmalar, bu bileşiklerin iltihaba karşı etkili olduğunu gösterdi. Altınmühür, aynı zamanda bağışıklık sistemini uyarıcı özelliklere de sahip. Ben bu bitkiyi sık sık, başka bir antibiyotik olan ekinezya ile karıştırarak kullanırım. Her iki bitkiyi de oral yoldan çay, tentür ya da kapsül şeklinde alabilirsiniz.
KARAKAFES OTU (Symphytum officinale):
Herbalist dostum Jeanne Rose, cinsel ilişkiden önce vajinaya bir parça nemlendirici losyon ya da bir yumurta beyazına bir E vitamin kapsülünün içeriğini ve birkaç damla karakafes otu tentürünü karıştırarıp, bu karışımdan sürmenizi öneriyor.
LAVANTA (Lavandula):
Jeanne Rose, bu tip iltihaplara karşı uçucu bitkisel yağlar, özellikle lavanta yağı öneriyor. Banyo küvetinize, losyonlarınıza, tamponlara birkaç damla lavanta yağı damlatmanızı tavsiye ediyor. Teatree yağı, adaçayı ya da Alman papatyası yağı da kullanabilirsiniz. Rose, duşları yalnızca iltihaplar için kullanmanızı öneriyor. Düzenli olarak kullanılan duşlar yararlı mikroorganizmaları da öldürür ve sizi enfeksiyonlara açık bir hale getirir.
EVELİK (Rumex crispus-efelek):
Rose, bir başka formülü de şu: 30 gram evelik kökü, 60 gram ekinezya kökü, 30 gram altınmühür kökü ve 30 gram da ginseng kökü. Bu bitkileri karıştırıp bir çay hazırlayın. Ya da bitkileri toz haline getirip, karışımı doğal gıda dükkanlarından alabileceğiniz boş jelatin kapsüllere doldurun. Bunlar uzun zaman alan işler, fakat nükseden iltihaplarla uğraşan kadınlar eğer işlerine yarayacak bir tedavi yöntemi bulmuşlarsa, fazladan çaba harcamaktan çekinmez. Günde iki ya da üç kapsül kullanabilirsiniz.
ELMA SİRKESİ:
İşte size birçok doktorun da bazı iltihapların tedavisi için tavsiye ettiği folklorik bir ilaç. Banyo küvetinize doldurduğunuz suya üç bardak elma sirkesi karıştırın ve içinde, bacaklarınızı vajinaya su girmesini sağlayacak şekilde yayarak en az 20 dakika oturun. Rose elma sirkesi banyosunu ve duşunu, vajinal asiditeyi normal hale getirmek için de kullanmanızı tavsiye ediyor. Vajinal asiditenin normal düzeyde olması, kötü bakterilerin geçişine izin vermez.