Son dakika Doğa haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Doğa gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Doğa haber sayfamızda...
‘Furma zeytini’ dünya sahnesindeİzmir’in Karaburun ilçesinin ilk Furma Zeytin Festivali, bölgenin kadim zeytin kültürünü dünyaya tanıtarak zeytinseverleri ve uzmanları bir araya getirdi. Eğlenhoca Köyü’nde Karaburun Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 1. Furma Zeytin Festivali, bölgenin tarımsal ve kültürel değerlerini dünyaya tanıtan bir platform haline geldi.
Sadece 15 gün görülüyor! Jandarma başında nöbet tutuyorAydın’ın Koçarlı ilçesinde, yağmurlar sonrası 15 günlük sürede açan endemik bitki türü jandarma ekipleri tarafından kontrol edilirken, çiçeği koparmanın cezasının ise 387 bin 141 lira olduğu öğrenildi.
Nitelikli eğitim için sürdürülebilir destekGaranti BBVA’nın 2008 yılında kurduğu Öğretmen Akademisi Vakfı’nın bugüne kadar 50 şehirde, 63 farklı proje geliştirerek yaklaşık 12 milyon çocuğun eğitimine katkıda bulunduğu açıklandı.
Kayalara oyulan yaşamVolkanik patlamalar, Kapadokya’ya eşine az rastlanır doğal bir miras bıraktı. Doğanın sunduğu bu manzaraya tüfün kolayca işlenmesi de eklenince bu kez insan elinden çıkan yer altı şehirleri, manastırlar, kiliselerle zenginleşti coğrafya… Tarih boyunca pek çok uygarlığı ağırlayan bölgede bize de doğanın ve insanın ortaklaşa inşa ettiği bu güzellikleri keyifle gezmek kaldı!
Yapay yollarla yağmur yağdırma yöntemi: Bulut tohumlamaHepimiz yağmuru dört gözle beklediğimiz günler yaşamışızdır. Peki, yağmur yağdırmak için bilimsel yöntemler kullanıldığını biliyor muydunuz? ‘Bulut tohumlama’ adı verilen bu teknik ile bulutların içeriğine müdahale ederek yağışları artırmak hedeflenir. Dünyanın pek çok yerinde tarım, su kaynaklarının yenilenmesi ve orman yangınlarının önlenmesi gibi nedenlerle kullanılan bu yöntem, modern bilimin doğa olaylarına müdahale etme gücünü gözler önüne seriyor. Ancak bulut tohumlamanın ne olduğu, nasıl çalıştığı ve ne kadar etkili olduğu hakkında pek çok soru bulunuyor. Hadi gelin beraber cevaplandıralım.
Dünya'da tek! Türkiye'de özel izinle giriliyor: 3 hafta görülüyorIsparta'nın Eğirdir ilçesinde kesin korunacak doğal sit alanı olarak korumaya alınan ve özel izinle girilebilen dünyadaki tek kasnak meşesi ormanında, sonbaharla renk cümbüşü yaşanıyor. Kovada Gölü Milli Parklar Şefi Bahaddin Uysal; "Sadece bilimsel çalışmalar ve eğitim amaçlı alana girişlere izin verilmektedir" dedi.
Ağaçtan fincana yolculuk: Kahve nasıl yetişiyor?Kahve, milyonlarca insanın günlük hayatında özel bir yere sahiptir. Tatlı, acı ve aromatik notalarıyla sabahlarımızı şenlendiren bu içecek, köklerini doğanın kalbinden, tropikal iklimlerde yetişen kahve ağaçlarından alır. Ayrıca belirtmek gerekiyor ki, kahve ağacı basit bir bitki değil. Tarihi, ekonomiyi ve kültürel etkileşimleri şekillendiren bir doğa harikasıdır. Peki, bir kahve nasıl bir serüvenle hayatımıza dahil oluyor?
Kovan desteğinden ‘bal damlıyor’Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın tarım ve hayvancılık projeleri bölgede dikkat çekiyor. Bu kapsamda 16 ilçeyi kapsayan arılı kovan dağıtımından faydalanan ve ballarının hasadını yapan vatandaşlar projeden duydukları memnuniyeti dile getiriyor.
EXPO 2025 Osaka: Mutlu Bir Hayat Nasıl Yaşanır?13 Nisan-13 Ekim 2025 tarihleri arasında “Yaşamlarımız için Geleceğin Toplumunu Tasarlamak” teması altında düzenlenecek olan EXPO 2025 Osaka’ya dünyanın dört bir yanından katılacak ülkelerin ulusal pavyonları için açıklanan tasarımlar arasından öne çıkanları bir araya getirdik.
Yaşam için Kas Gücü ile Özgürlük: Bisiklet1905 yılında Alfred Davis ve kayınbiraderi Hans Wilsdorf’un Londra’da kurduğu Rolex saatleri üretimi 120 yıldır zaman ölçüm aletleri konusunda, birçok kişinin edinmeyi yeğlediği bir varlık olarak modern dünyanın simgesel bir parçası olarak var olmaktadır.
Su altında hayatta kalabiliyor: Bombus yaban arılarıDoğa, hayatta kalma mücadelesinde her canlının kendine özgü stratejiler geliştirdiği bir sahne gibidir. Bombus yaban arıları da bu sahnenin dikkat çekici aktörlerinden biridir. Çoğumuz, arıları yalnızca havada uçarken ya da çiçeklerin etrafında vızıldaşırken görürüz, ancak bu küçük canlılar, beklenmedik durumlarda su altında hayatta kalabilmek gibi şaşırtıcı bir yeteneğe de sahiptir. Kanada'daki bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, bu arıların çevresel tehditlere karşı geliştirdiği hayatta kalma mekanizmalarına ışık tuttu. Peki, bu olağanüstü beceri nasıl mümkün oluyor?
Merak yaratan keşif kuyudan çıktı! Öldürüp taşla örttüler: Viking efsanesi gerçekmişArkeoloji camiasında büyük yankı uyandıran keşif, tarihi gerçeklerden birini daha yeniden gündeme getirdi. Vikinglerle ilgili gerçekleri gün yüzüne çıkaran iskelet, 800 yıllık İskandinav efsanesinde geçen ve 'Kuyunun Adamı' olarak bilinen efsanevi karaktere ait olabilir mi? İşte cevabı.
Hep ‘timsah gözyaşı’ diyoruz da timsahlar gerçekten ağlıyor mu?Doğa, her zaman bizi şaşırtmayı başaran ilginç canlılarla doludur. Timsahlar da bu gizemli yaratıklardan birisidir. Yüzyıllardır timsahların gözyaşı döküp dökmediği ve bunun ne anlama geldiği merak konusu olmuştur. İnsanlar arasında bu durum, ‘timsah gözyaşları’ deyimiyle mecazi bir anlam kazanmış olsa da arkasında çok farklı bir bilimsel gerçek yatıyor. Peki, timsahlar gerçekten gözyaşı döker mi?
Güney Kore turizmi! İşte kış aylarında en çok ziyaret edilen bölgelerKore Turizm Organizasyonu İstanbul Ofisi Direktörü Hyuncho Cho, Güney Kore’nin dört mevsim en güzel renklerin gözlemlenebildiği muhteşem bir doğaya sahip olduğunu söyledi. Kış mevsiminde karla kaplı festivalleri, doğa yürüyüşleri, kırmızı kamelyaların görselliği, etkinlikleri ve keşfederken ruhu arındıran muhteşem doğası ile dünyanın en popüler destinasyonları arasında yer aldığını aktaran Cho, “Siz de Güney Kore'yi karlar altında keşfederek, bu muazzam görselliğe tanıklık edebilir, unutulmaz anılar ve eşsiz fotoğraflarla keyif dolu bir seyahat yapabilirsiniz” dedi.
Dijital ve sürdürülebilir orta koridor için yol haritası BAKÜ'de çizilecekUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP29) katılacak. Konferans kapsamında 20 Kasım tarihinde iki üst düzey toplantı gerçekleştirecek olan Bakan Uraloğlu, “Türkiye’nin ulaştırma ve altyapı alanında dijitalleşme ve sürdürülebilirlik hedeflerini COP29’da dünya sahnesine taşıyacağız. Bu alandaki deneyimlerimizi paylaşacak ve uluslararası iş birliklerini değerlendireceğiz.” dedi.
Yer: Tunceli! 2 kişiyi drone tespit edince yakalandılarTunceli'de, usulsüz şekilde 4 sakarmeke kuşu avlayan 2 kişi, ekipler tarafından drone ile tespit edildi. Şahıslara, kara avcılığı kanununa muhalefetten cezai işlem uygulandı.
Doğa ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.