26.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
BURAK DURSUN - MUĞLA
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) 5 bal çeşidinin içeriklerinin ortaya konacağı bir proje başlattı. Bu proje sonunda tüketicinin artık balın içinde ne olduğunu ve neye iyi geldiğini bileceğini belirten TAB Başkanı Ziya Şahin, balla ilgili merak edilenleri Milliyet’e anlattı. Dünya’daki çam balının yüzde 92’si Türkiye’de üretiliyor. Pamuk, narenciye, ayçiçek, kekik balı gibi birçok çeşidin de üretildiği Türkiye, bal açısından zengin. Bu yıl Türkiye’nin ev sahipliğini yapacağı 45’inci Apimondia Dünya Arıcılık Kongresi’ne hazırlanan TAB, aynı zamanda kestane, ayçiçeği, geven, narenciye ve pamuk ballarının kimliklerinin araştırılacağı bir projeyi de başlattı. Projenin
3 yılda tamamlanacağını kaydeden Şahin, tüketicilerin glikozla üretilen bala dikkat etmesi gerektiğin söyledi.
Tenekesi 80 TL!
“Otellerde bal adı altında tatlandırıcı veriliyor. Bu ürünler bal aromalı şurup. İçine ticari glikoz, aromalar koyarak satıyorlar. Otel ballarının teneke fiyatı 80 TL civarında. Biz ise balı 300 TL’ye üretiyoruz. Arıcının ürettiği bal kayıt altına alınmalı. Türkiye’de glikozun kotası yüksek. Buna son verilmeli. Sahte ürün yapanlar ceza aldığı zaman, başka isimle bal satamasın. Ticari glikoz kullananlara 5 bin TL ceza veriliyor. Bu cezaların caydırıcı olması gerekir, yapan kişiler men edilebilmeli” diyen Şahin, petek fabrikalarının da doğal petek yapmaları gerektiğini dile getirdi.
Hastaysa sağma
Balın kimliklendirileceği çalışmayı yürüten Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi Gıda Analizleri Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Mehmet Emin Duru şunları söyledi: “Türkiye’de en az 12 çeşit balın üretildiğini biliyoruz. Maydanoz balı, soğan balı, zeytin balı ticarete konu olmuyor. Bu projeyle katma değeri yüksek balları doğru üretenle, üretmeyenleri ayırmak istiyoruz. Bal üretimi yapıldığı dönemde arı hastalanmış ve antibiyotik verilmişse sağılmamalı. Antibiyotikli bal sahtesi kadar zararlı. Çiçek ballarının kristalleşmediği iddia ediliyorsa, o bal ısıl işlem görmüştür. Bu işlemde balda kanserojen HMF (hidroksimetil furfural) meydana geliyor.”
Gerçek bal anlaşılabilir mi?
Sahtecilik yapanların ürettiği balların kaliteli olup olmadığının vatandaş tarafından anlaşılamayacağını belirten TAB Başkanı Şahin, “Balın içine ne konulduğunu laboratuvar sonuçlarından sonra anlayabiliriz. Arının hangi bitkiden ne kadar öz aldığı, balın kıvamını ve rengini belirler. Bal üretimi maliyetli bir iş. Bal alacaklar önce fiyatına bakmalı. Televizyonlarda satılan ‘3 kavanoz bal 5 lira’ gibi söylemlere itibar edilmemeli. O paraya bal olmaz. Bal alacak kişiler TAB’a üye üreticilere başvurabilir” dedi.