Şebnem Burcuoğlu

Şebnem Burcuoğlu

sebnem.burcuoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sosyal medyada paylaşacağı o mükemmel kareyi arayanlara müjde, Şeker Müzesi açıldı! Yalnız bir zahmet Filipinler’e kadar uzanacaksınız!

Miami’deki Ice Cream (Dondurma) müzesinin fotoğraflarını sağda solda gördüğümden beri aklımda hep bir “Neden şeker müzesi de açmıyorlar? Ne güzel fotolar çıkar” diye bir düşünce vardı. Evet, bu aralar bu tarz tatlı, yumuşak ve pembe düşüncelere sahibim. İşe bakın, hayalimdeki şeker müzesi, geçtiğimiz ay Manila’da açılmış. Manisa değil, Manila, Filipinler’in başkenti olan. Gerçi Manisa’da açılsa ne güzel olurdu, atlayıp giderdik.

Haberin Devamı

Şeker müzesi

Genç girişimci iki arkadaş, bir iş kurmaya karar vermiş ve “İnsanların sosyal medyada paylaşabilecekleri bir fikir üzerinden ilerleyelim” demiş. On iki bin metrekareden oluşan şeker müzesinin çıkış noktası sosyal medyaymış yani. Zaten Instagram’ına baksanız içiniz gider, rengarenk paylaşımlar yapmış gidenler. Müzenin içindeki sekiz odanın isimleri şöyle: Cotton Candy, Gummy Bear, Marsmallow, Bubble Gum, Donuts, Candy Cane, Ice Cream ve Cake Pops! Dev bir donut kapıdan girip pamuk şeker ağaçlarının arasından geçerken üzerine jelibonlar yağıyor. Trambolin, kaydırak, salıncak, içeride yok yok yani. Geçen aydan bugüne yedi bin ziyaretçi ağırlayan müzenin bekleme listesinde tam kırk bin kişi varmış. Müze daha şimdiden Filipinler’in en iyi selfie noktası ilan edilmiş bile.

YENİ MÜZELER

Hayat pamuk şeker ve jelibondan ibaret değil, bu yıl açılacak olan müzelere de hızlıca bir göz atalım dilerseniz:

- Tank: Kasım ayında, Şangay’da açılacak olan müzenin özelliği dev benzin tanklarından oluşması.

- Grand Egyptian Museum: Bu yılın sonunda Giza’da açılacak olan müze tam tamına yüz bin metrekare üzerine inşa ediliyor.

- Museum of Image&Soul: Tam da Brezilya’ya yakışan bir isim! Aralık’ta, Rio de Janerio’da açılacak olan müze Copa Cabana plajı manzaralı.

- Guardian Art Center: Dünyasının sayılı açık artırma yapılan müzelerinden biri olacak olan yapı, mayısta, Beijing’de açılacak.

- Tai Kwun Center: Bir zamanlar Hong Kong’un polis merkezi olarak kullanılan bina, bu yazdan itibaren müzeye dönüşüyor.

Haberin Devamı

- V&A: İskoçya’nın ilk dizayn müzesini eylülden itibaren Dundee’de ziyaret edebilirsiniz.

- Fotografiska: İsveçli meşhur fotoğraf müzesinin yeni şubesi, kasım ayında, Londra’da açılacak.

TAZE AÇILANLAR

- Zeits Museum of Contemporary Art: Geçtiğimiz eylülde, Cape Town’da açılan müze, Afrika kıtasında son yüz yılın en büyük açılışını gerçekleştirmiş. Müzeye ismini verense, Alman iş adamı Jochen Zeitz ve özel koleksiyonu.

- Yayoi Kusama Museum: Avangard sanatçının balkabağı heykelleri ve baş döndüren aynaları artık Japonya’da.

- Musee Yves Saint Laurent: Paris’teki müzede, ünlü tasarımcının beş bin parça kıyafeti ve bin beş yüz parça aksesuarı sergileniyor. Aynı müze bir de Marakeş’de açıldı.

- Phillip and Patricia
Frost Museum of Science:
Miami’ye giderseniz buraya uğramadan dönmeyin.
İki yüz elli bin metrekareden oluşan bu bilim müzesinde
yok yok.

- Museum Macan: Endonezya’nın ilk modern ve çağdaş sanat müzesi.