DünyaDera’da ateşkes

Dera’da ateşkes

07.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye’nin güneyindeki Dera’da rejimin operasyonlarının ardından muhaliflerle Rus yetkililer arasında anlaşma sağlandı. Silah bırakan muhalifler bölgede kalabilir ya da İdlib’e gidebilir.

Dera’da ateşkes

Suriye’nin güneyinde devam eden şiddetin son bulması için önemli bir ateşkes anlaşmasına varıldı. Ülkenin güneybatısındaki Dera ve Kuneytra illerinde, Rusya ve askeri muhalifler arasında gerçekleşen kapsamlı ateşkes görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

Haberin Devamı

Dera’daki askeri muhaliflerin temsilcileri ile Rus yetkililer, dün bölgede tekrar bir araya gelerek, Kuneytra’yı da içine alan kalıcı ateşkes şartlarını görüştü. Muhalif yetkili Hüseyin Ebu Şeyma, AA’ya yaptığı açıklamada müzakerelerde anlaşmaya varıldığını söyledi. Muhalif sözcü, “Anlaşmaya göre muhalifler ağır silahlarını teslim edecek. Rus askeri polisi Ürdün sınırından itibaren bölgeye aşamalı olarak girecek. Anlaşmanın uygulanmaya başlamasıyla bölgeyi terk etmek isteyen muhalifler, ailelerini yanlarına alarak çıkabilecek” dedi. Silahların teslimatının ve dolayısıyla ateşkesin hemen başlayacağı açıklandı. Muhalifler Dera’da kalma ve hukuki statülerini düzeltme ya da ülkenin kuzeyindeki İdlib’e gitme arasında seçim yapma imkanına sahip olacak.

Haberin Devamı

Muhaliflerin Rus yetkililerle gerçekleştirdiği ilk görüşme başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Muhaliflerce yapılan açıklamada, Rusların, silahların teslim edilmesi yönündeki ısrarları yüzünden anlaşmaya varılamadığı iddia edilmişti. Özellikle son günlerde Rus hava saldırılarının artması üzerine muhaliflerin anlaşma yoluna gitmeyi tercih ettiği ifade ediliyor.

350 bin kişi kaçtı

Öte yandan Suriye ordusunun Dera’da devam ettiği operasyonlar nedeniyle Ürdün ve İsrail sınırına kaçanların sayısı 350 bini geçti. Sivillerin büyük kısmı zor şartlar altında yaşıyor. Rejim güçlerinin ilerleyişiyse sürüyor. Suriye ordusu son olarak Ürdün sınırındaki Nasib sınır kapısının kontrolünü ele aldı.

Rejim, 10 Haziran’dan itibaren muhaliflerin elinde bazı noktaları ele geçirmiş, 20 Haziran’da da Rusya’nın hava saldırıları başlamıştı. Dera ve Kuneytra, Astana süreci garantörleri Türkiye, İran ve Rusya’nın Mayıs 2017’de oluşturduğu 4 gerginliği azaltma bölgesi içinde yer alıyordu. Rusya, ABD ve Ürdün, 2 ay sonra Dera ve Kuneytra’yı özel bir anlaşma kapsamına almıştı. Ardından ABD, bölgede desteklediği muhaliflere yardımlarını kesmişti.

Geçtiğimiz günlerde Suriye’nin Dera ilinde devam eden çatışmalarla ilgili toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, neden karar alamadığı da ortaya çıktı. Rusya’nın, İsveç ve Kuveyt tarafından acil toplantı talebiyle bir araya gelen BMGK’nın, ağır bombardımanın devam ettiği Suriye’nin güneybatısındaki durum hakkında bildiri yayınlamasını reddettiği açıklandı.

Haberin Devamı

Muhalefet listesi BM’ye sunuldu

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Suriye ihtilafının siyasi çözüm süreci kapsamında kurulacak Anayasa Komitesi’nde muhalefeti temsil edecek 50 adayın yer aldığı listenin Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’ya sunulduğunu bildirdi. Suriye için bir Anayasa Komitesi kurulmasına yönelik çalışmaların seyri hakkındaki soruya yazılı yanıt veren Sözcü Aksoy, “Suriye Müzakere Yüksek Kurulu (MYK), Anayasa Komitesinde muhalefeti temsil edecek üyeler için Türkiye ile eşgüdüm halinde hazırladığı 50 adayın yer aldığı listeyi 5 Temmuz günü BM Suriye Özel Temsilcisi’ne sunmuştur. Türkiye, MYK tarafından hazırlanan listeyi desteklediğini BM Suriye Özel Temsilcisine aynı gün resmi kanaldan yazılı olarak teyit etmiştir” ifadelerini kullandı. Aksoy, “Astana garantörleri ile BM Suriye Özel Temsilcisi arasında Anayasa Komitesi konusunda yürütülen görüşmelere önümüzdeki haftalarda Cenevre’de devam edilecektir” dedi. Üç ülkenin Astana toplantılarına katılan heyetlerinin başkanlarının 18-19 Haziran 2018’de Cenevre’de Mistura ile bir araya geldiğini belirten Aksoy, görüşmede Komite’nin kuruluşu ve işleyişine dair esasların ele alındığını kaydetti.