Siyaset Baykal: Önemli bir hukuki içtihat

Baykal: Önemli bir hukuki içtihat

06.06.2008 - 01:24 | Son Güncellenme:

CHP lideri Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi’nin kararını “Önemli bir hukuki içtihat, anlayış çok net bir şekilde ortaya konmuştur. Gönül isterdi ki bu konular böyle bir Anayasa Mahkemesi kararına dayanmasın” sözleriyle yorumladı.

Baykal: Önemli bir hukuki içtihat

İspanya’da başlayan “Velev ki siyasi simge olsun, ne çıkar” anlayışının bu noktaya gelip dayanmasını üzüntüyle karşıladığını belirten Baykal, Türkiye’yi yöneten insanların Anayasa ile çelişmeme sorumluğu içinde ülkeyi yönetmesi gerektiğini vurguladı. Baykal, “Maalesef bu ilke son zamanlarda çok ihlal edilmiştir ve konu mahkemeye düşmüştür. Bundan sonra hiç olmazsa Anayasa’mızla çelişen, onu aşmaya çalışan, onun değiştirilemez maddelerinin arkasından dolanarak sonuç almaya çalışan girişimler, umut edelim, bundan sonra da gerçekleşmez” dedi.

Haberin Devamı

Org. Büyükanıt: Malumun ilanı
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Anayasa Mahkemesi’nin kararı için, “Hepimiz yasal kararlara saygılı olmak zorundayız. Türkiye, laik, demokratik, sosyal hukuk devletidir. Onların yorumlanması mümkün değil. Bu söz, yorum değil, malumun ilanıdır” dedi.Org. Büyükanıt, Harp Akademileri Komutanlığı’ndaki sempozyum dolayısıyla Harbiye Orduevi’nde bir kokteyl verdi. Genelkurmay 2. Başkanı Org. Ergin Saygun, karara ilişkin soru üzerine, “Sonuçlarına bakacağız. Hayırlı olsun” diye konuştu.
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ise, “Anayasa Mahkemesi bir karar verdi. Karara saygılıyım. Nokta” dedi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu da, “Malumu ilan ettiler. AİHM’nin, Anayasa Mahkemesi’nin kararları var. Başka bir şey çıkması anormal olurdu” dedi. Büyükanıt, bazı AKP’lilerin “cübbeli darbe” yorumunda bulundukları anımsatılınca da, “Hukuk devletiyseniz yargıya saygı duyacaksınız Şemdinli’de dava açtıklarında ‘Avukat bile tutmam, çıkar kendimi savunurum. Yargıya saygı budur’ dedim” dedi.

Gül yorum yapmadı
Japonya’da bulunan Cumhurbaşkanı Gül, yorum yapmaktan kaçındı. Sorulara sözcüsü aracılığıyla yanıt veren Gül, “Bu bir hukuki süreçtir. Buna bir şey ilave etmek istemiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Prof. Özbudun: Büyük tartışmalar yaşanacak
Anayasa Mahkemesi’nin kararı hukukçular arasında da tartışmalara neden oldu.
Prof. Dr. Ergun Özbudun: Anayasa Mahkemesi, kurucu organın yerine geçen bir karar almıştır. Bundan sonra TBMM’nin Anayasa’yı değiştirme yetkisi yoktur. Bunun Avrupa’da hiçbir örneği yoktur. Bu konuda büyük tartışmalar yaşanacaktır.

‘Derin süreç’
Prof. Ersin Kalaycıoğlu: Anayasa Mahkemesi, siyasetin içindedir. Anayasa Mahkemesi türbanı laiklikle kolay kolay ayrışmayacak bir hale getirmiştir. Siyasette çok derinlere inecek bir süreç başlamıştır. Türban sorunu hukuki yolla değil, bulunabilirse siyasi yolla çözülür.
Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden: Yüksek Mahkeme üzerine düşeni yaptı. Bu karar siyasetçilere ders olmalıdır. Anayasa’yla oynamak sevdasından vazgeçsinler.

‘Yetkisi yok’
Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk: Anayasa Mahkemesi’nin ne yürütmeyi durdurma yetkisi vardır ne de bir anayasa değişikliğini biçimsel açıdan incelemenin dışına çıkarak esas öz açısından inceleme yetkisi vardır. Böyle bir yetkinin olması da zaten düşünülemez. Bu bakımdan ben sayın Özbudun’un görüşünü aynen paylaşıyorum.
Doç. Dr. Serap Yazıcı: Anayasa Mahkemesi, yetkisi olmayan bir alanda karar vermiştir. Anayasa Mahkemesi ya iptal kararı verebilir ya da iptalin reddi kararını verebilir. Ancak bugün kendi yetkisini aşarak başka bir karar vermiştir.