EkonomiYemek Sepeti’ne Almanlar girdi

Yemek Sepeti’ne Almanlar girdi

03.05.2008 - 00:37 | Son Güncellenme:

Almanların Türk yemeklerine olan ilgisi internete de sıçradı! Alman yatırımcılar, Türkiye’nin en ünlü internet sitelerinden www.yemeksepeti.com’a ortak oldu

Yemek Sepeti’ne Almanlar girdi

Almanların Türk yemeklerine olan ilgisi internete de sıçradı! Alman yatırımcılar, Türkiye’nin en ünlü internet sitelerinden ortak oldu.
Türkiye’nin 8 büyük şehri ve Kuzey Kıbrıs’ta hizmet veren , evine ve işyerine yemek sipariş etmek isteyen müşterilerle restoranları buluşturuyor. yemeksepeti.com sitesinin sahibi olan ‘Yemek Sepeti Elektronik İletişim’ adlı şirketin yüzde 20’si, geçen hafta Alman yatırım fonu European Founders Fund’a satıldı. 2007’de 40 milyon doların üzerinde işlem hacmi gerçekleştiren ve bu yıl 74 milyon dolar işlem hacmi hedefleyen yemeksepeti.com, günde 20 binin üzerinde kişiyi ‘doyuruyor’.
Kayıtlı kullanıcı sayısı 370 bin ve üye restoran sayısı da 2 bin 735’i bulan yemeksepeti.com, uzun süredir yabancı yatırımcıların ilgi odağındaydı.

İnternet zengini oldular
Sektöre yakın isimlerden edinilen bilgilere göre, yaklaşık 5 ay önce Alman fon tarafından başlatılan ortaklık girişimi, geçen hafta sonuç verdi. Alexander Samwer, Marc Samwer ve Oliver Samwer adlı ‘internet zengini’ 3 kardeşin kurduğu European Founders Fund, yemeksepeti.com’u portföyüne kattı. Son operasyonla birlikte, Raymond James Türkiye Yatırım Bankacılığı Genel Müdürü Gökçe Kabatepe, Facebook’un Türkiye versiyonu olarak bilinen mondus.net’in kurucuları Cem Sertoğlu, Çağan Şentürk ve Başar Başaran da yemeksepeti.com’dan küçük hisseler aldı.
Alman Samwer kardeşlerin adı, 1999’da kurdukları ve Almanya’nın en büyük açık artırma sitesi haline gelen alando.de’yi ABD’li açık artırma devi eBay’e 47 milyon dolara satmalarıyla duyulmuştu. Samwer kardeşler, daha sonra da 2000 yılında kurdukları cep telefonlarına içerik sağlayan Jamba’yı Amerikan Verisign’a 2004’te 273 milyon dolara satarak önemli bir servetin sahibi oldu. Artık gelecek vaat eden internet şirketlerine yatırım yapan Samwer kardeşler, ortak oldukları şirketleri büyütüp daha sonra da satıyor.

Yemek sepetleri çoğalacak
Sektöre yakın isimler, ortaklık sonrası yemeksepeti.com’un Türkiye’de yeni yemek projelerine başlamasını ve farklı ülkelerde ‘yemeksepeti’ sitelerinin kurulmasını bekliyor. Yedi yaşındaki yemeksepeti.com’un kurucusu Nevzat Aydın’ın, şirketi Orta ve Doğu Avrupa’ya açmak ve 2 - 3 yıl içinde Türkiye’de 15 şehirde yapılandırmak istediği biliniyordu. Boğaziçi Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği okuduktan sonra San Francisco’ya giden Nevzat Aydın, Türkiye’ye dönünce arkadaşları Melih Ödemiş ve Cem Nufusi’yle 2001’de yemeksepeti.com’u kurmuştu.

Haberin Devamı

Kahvede ‘Köpüklü’ rekabet
Dünyanın ünlü kahve zincirleri birbiri ardına Türkiye’ye gelirken, yerli kahve zincirlerinin sayısı da yavaş yavaş çoğalıyor. Sabancı Üniversitesi’nden yurt arkadaşı iki gencin kurduğu Köpüklü Kahve adlı zincir, kısa sürede sessiz sedasız 3 şubeye ulaştı. Tamer Övütmen (25) ve Arda Kuzu’nun (26) 2006’da kurduğu Köpüklü Kahve, bu yıl 2 şube daha açıyor.
Geçen ay, kurdukları ‘Köpüklü Kahve Gıda’ adlı şirketin çatısı altında tüm şubelerini bir araya toplayan Tamer Övütmen şunları söylüyor:
“Üniversitede okurken kampusta bir çörek dükkânı işletmeye başladık. Mezun olunca biriktirdiğimizle 2006’da Zeytinburnu Olivium’daki ilk Köpüklü Kahve’yi açtık. Ancak hazırlık safhasında Türkiye’nin doğu ve batısında, kahvesiyle meşhur tüm şehirlere gittik. İzmir’in sakızlı, Diyarbakır’ın kakuleli kahvesini, Urfa’nın mırrasını aldık. 2007’de Kale Alışveriş Merkezi ve bu yıl da Sabancı Üniversitesi şubelerimizi açtık. Yine bu yıl biri Eminönü, diğeri Anadolu yakasında iki şube daha açıyoruz. Şimdiye kadar 50’ye yakın kişi franchise istedi. Kendimizi daha hazır hissetmiyoruz ama 2009’da franchise vermeye başlarız. Tüm rakiplerimizden iyi olduğumuzu düşünüyoruz. İnsanların kahvemizi ucuz değil, iyi bulması için çabalıyoruz.”