29.03.2008 - 01:48 | Son Güncellenme:
ÖNDER YILMAZ Ankara YAŞAR ANTER
SEZER ŞAHİNDAŞ Muğla DHA
Milas’ta koruma altındaki Halep çamlarıyla kaplı Pina yarımadasında, 49 yıllığına tahsis edilen arazide beş yıldızlı tatil köyü inşaatı yapan MNG Holding A.Ş.’ye, uyarılara karşın bir aydır denize kaçak dolgu yaptığı için sadece 21 bin 565 YTL para cezası verilmesi çevre örgütlerini isyan ettirirken, MNG Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal, denize kaçak dolguda kendi şirketinin hatası olmadığını savundu. TBMM Çevre Komisyonu üyeleri de dolguya 1 ay süreyle göz yuman devlet yetkililerini suçladı, cezayı yetersiz buldu. Çevreciler, bugün gerçekleştirecekleri geniş katılımlı eylemle kaçak dolguyu ve komik cezayı protesto edecek.
Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti Abudabi’de bulunan Günal, Milliyet’in sorularını telefonda yanıtladı. “Kamyonun lastiği patlamış, denize üç beş kaşık toprak ve kaya atılmış. Depoya götüreceklerine denize dökmüşler. Ceza bana kesilmiş, ödedim. O suç da ortadan kaldırılmış. Ne var yani bunda adam mı öldü? Ne oldu? Ne olmuş yani denize üç tane taş atılmışsa?” diye konuştu.
‘Keyfi işlem yapamayız’
Günal, dolgu yapıldığına ilişkin fotoğrafların anımsatılması üzerine şunları söyledi: “Öyle bir şey yapmışlar. 5-10 kamyonla yapmışlar. Denize zaten o dolgunun yapılması lazım. Otel başka olmaz ki. Yol geçmek mecburiyetinde, yolsuz yapamazsınız. Onun için bir kaç kamyon atmışler denize. Onu da toplamışlar sonradan. Burada 500 insan çalışacak, o kadar turist gelecek. Bunlar niye yazılıyor? Ne olacak yani, doğaya çevreye aykırı değil. MNG 40 yıldır Ankara, İzmir Hilton’ları yapacak, ondan sonra iki kaşık toprak, kaya atmış olacak. Biz atmış da değiliz. Kamyon işte lastiği mi patladı devrildi mi bilmem, böyle bir durum.”
Günal, şirkete yönelik eleştirilere de “Bu tip konuşmalar, haberler bizi rahatsız ediyor. MNG’nin prestijiyle nasıl oynuyorsunuz?” sözleriyle tepki gösterdi.
Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Güllük beldesi Pina mevkiinde izin belgelerini almadan denizi doldurduğu tespit edilen firmaya Muğla Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından 11 bin 556 YTL ve Güllük Liman Başkanlığı tarafından 10 bin YTL olmak üzere iki ayrı idari ceza kesildiğini ve bu cezaların toplamının 21 bin 556 YTL olduğunu söyledi. Şirketin yetkilileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirten Atçı, “Bu cezalar az görülse de asıl cezalar adli yargılamanın sonucunda ortaya çıkacak” dedi.
Atçı, “Kıyı dolgu işi onaylanmış tesis projesi içinde yer alıyor. Ancak bütün izinleri tamamlanmasına rağmen, kıyı dolgusu için ayrı izin gerekiyor. Bunun için başvuru yapmışlar ancak izin çıkmasını beklemeden dolgu işlemine başlamışlar” dedi.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, MNG Holding’e denizi doldurduğu için MNG Holding’e verilen 21 bin YTL’lik para cezasıyla ilgili soruyu, “Şirkete ceza kesildi. Bunlar cezasız kalmaz. Milas Kaymakamı’na yazı yazıldı. İdari para cezası uygulandı. Gereği yapılacak, kusura bakmayın. Kimseye keyfi işlem yapamayız” diye yanıtladı. TBMM Çevre Komisyonu üyesi CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, çevre konularında milli politika oluşturulması gerektiğini belirterek, “Öyle politika olmalı ki hangi hükümet gelirse gelsin değiştiremesin” dedi. MHP Çanakkale Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz de “Kim ne yapmışsa, kim göz yummuşsa, onlar hakkında soruşturma açılması lazım. İktidar bunlara önce göz yumuyor. Sonra önümüze yasa geliyor ve kurtarıyorlar. Cargill de olduğu gibi” değerlendirmesini yaptı.
Günal
İmar planı mahkemelik
Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planının ilçe açısından büyük sıkıntı yaratacağını söyledi. Ağan, “İmar planları yapılırken, ilgili bakanlıklar burada yaşayanlardan ve yerel yöneticilerden yararlanmıyor, görüş sormuyor. Bodrum’un rantı üzerine yapılan planlar da yarımadaya zarar veriyor ” dedi. Bodrum’un imar planıyla ilgili bir çalışma yaptıklarını, 2003’te onaylanan bu planın, imar yetkisinin bakanlığa geçmesinin ardından bakanlıkça durdurulduğunu belirten Ağan, “Bakanlığı bu konuyla ilgili mahkemeye verdik. Konu Danıştay 6’ncı Daire’de görülüyor”diye konuştu.
Çevreciler isyanda
Av ve Yaban Hayatını Koruma Vakfı Başkan Yardımcısı Süha Umar, Milas Kaymakamı Bahattin Atçı ve Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu’nun bir aydır devam eden dolguya kasıtlı olarak dur demediklerini, kanunsuzluğa göz yumarak birinci derecede suçlu hale geldiklerini, haklarında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Umar, “İzin alınması için verilen 30 günlük süre saçma. Çünkü ülkemizde bu dolguya izin verecek hiçbir yasa ve mevki yok” dedi.
İstanbul Çevre Konseyi, Pina yarımadasında bir ay süreyle kaçak dolgu yapan MNG Holding şirketlerinden MNG Kargo’nun boykot edilmesi çağrısında bulundu.