Genel SağlıkGüneşin etkileri cilt tipine göre değişiyor

Güneşin etkileri cilt tipine göre değişiyor

23.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Güzel görünmek için yazın güneşte, kışın solaryumda bronzlaşma tutkusunun faturası, erken yıpranan ve yaşlanan bir cilt ile kanser riski olarak kesiliyor. İnsana yaşama sevinci ve mutluluk veren güneşin, ciltte çeşitli biyokimyasal olaylara sebep olduğu ve bazı DNA parçalarında hasar yarattığı bildirildi.

Güneşin etkileri cilt tipine göre değişiyor
Antalya’da düzenlenen 1. Ulusal Spa ve Wellness Kongresi’ne katılan Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato, bildirisinde "sağlıklı bir bronzluk" olmayacağını öne sürdü. Doğayı ve yaşamı borçlu olduğumuz güneşin, mikroplarla mücadele ettiğini, kan dolaşımını hızlandırdığını, ve D vitamininin sentezini sağladığını belirten Amato, bildirisinde şu bilgilere yer verdi: "Güneş ışınlarına maruz kalan ciltte, bazı DNA parçaları hasar görür.

Zamanla cilt sertleşir, çizgiler kırışıklara dönüşür ve güneşe karşı yaşlanma başlar. Güneşle temasa devam edildikçe ise cilt güneşe çil, açık ve koyu renkte lekeler, hızlı yaşlanma, katarakt ve kanser olarak reaksiyon gösterir."

Cilt tipine göre farklı etki

Haberin Devamı
Güneşin etkilerinin cilt rengine ve tipine göre değiştiğine değinen Amato, "Kızıl saçlı ve çilli olanlar en riskli grubu oluşturuyor. Kanser tehlikesine karşı duyarlı olan bu grupta, cildi güneşten koruyan melanin üretimi azalıyor. Kısa sürede kızaran bu gruptakilerin vücutlarında güneş kaynaklı çil ve lekeler görülebiliyor. Ayrıca bu tip insanların cilt kanseri riski yüksek olduğu için güneşten iyi korunmaları gerekiyor" dedi.

Beyaz tenli, açık renk gözlü insanlarda kanser riskinin yüksek olduğuna değinen Amato, güneşin etkilerinin fazlaca hissedildiği bu gruptakilerin, ciltleri yakıp, kızarttığı, cildin soyulduğunu ancak bronzlaşmadığını ifade etti.

Amato bildirisinde şu ifadelere yer verdi:

"Beyaz tenli ve açık renk gözlü kişilerin el ve yüzlerinde kahverengi lekeler oluşabiliyor. Bu gruptakilerin kanser riski yüksek görülüyor. Açık tenli, kumral insanlar ise ciltlerini koruyarak ve nemlendirerek bronzlaşabiliyor. Bronzlaşmaya müsait olan bu cilt tipinde de güneşin kalıcı hasarlarına karşı dikkat etmek gerekiyor. ’İmtiyazlı cilt’ olarak tanımlanan koyu buğday tenliler de güneşte kızarmadan ilk andan itibaren esmerleşmeye başlarlar. Ama lekeler ve kanser riskine karşı bir garantisi yoktur. Asyalı, Hintli, Orta Doğulu, Güney Amerikalı insanlar veya melez Afrikalılar da güneşe karşı buğday tenliler tepki veriyor. Yanıp kızarmadan, bronzlaşıyorlar, ancak güneşin bilinen tüm riskleri onlar için de geçerli."

Haberin Devamı
Bulutlu havada ve karda güneşten korunun

Güneşin cilde etkisinin, coğrafi bölgelere, mevsimlere ve yüksekliğe bağlı olarak da değiştiğine de işaret eden Amato, güneşin bu etkilerini şöyle sıraladı: "Sabah güneşi: Güneş ışınları sabahları 10:00-15:00 saatleri arasında daha dik ve etkilidir. Bu ışınların şiddeti yaz aylarında artar.

Bulutlu hava: Ultraviyole (UV) ışınları bulutlar tarafından kısmen emilir. Amerikan Aile Doktorları Akademisi’nin yayınladığı araştırmalara göre, ultraviyole ışınlarının yüzde 60-80’i bulutlardan geçerek cilde ulaşıyor. Leke ve kanser riski taşıyan bir cilt tipiniz varsa, bulutlu havalarda bile güneşten korunmanız gerekir. Ancak bulut tabakası çok kalın olduğu zaman, tehlike olmadığı kabul edilebilir.

Ekvator ve kutuplar: Ekvatora yaklaştıkça güneş ışınları yeryüzüne daha dik iner. Bu nedenle Ekvatora ne kadar yakınsanız güneşten o kadar daha fazla etkilenirsiniz.

Dağlar: Dağlarda güneş çok etkilidir. Yükseklere ulaşan UV miktarı daha fazladır.
Su ve kar: Deniz, havuz, göl gibi ortamlarda, sudan yansıyan güneş ışınları çok şiddetli olur. Bu nedenle sabah saatlerinde denizin içinde veya havuzda olmak sakıncalıdır. Ayrıca UV ışınları suyun en az 30 santim altına kadar ulaşır. Aynı yansıma etkisi nedeniyle, kar da çok tehlikelidir.

Kış ortasında kayak yapmaya gidenler, solaryuma girip çıkmış gibi olurlar. Bu açıdan karlı bölgelerde güneşten korunmak gerekir."


Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar