23.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:
Zamanla cilt sertleşir, çizgiler kırışıklara dönüşür ve güneşe karşı yaşlanma başlar. Güneşle temasa devam edildikçe ise cilt güneşe çil, açık ve koyu renkte lekeler, hızlı yaşlanma, katarakt ve kanser olarak reaksiyon gösterir."
Cilt tipine göre farklı etki
Beyaz tenli, açık renk gözlü insanlarda kanser riskinin yüksek olduğuna değinen Amato, güneşin etkilerinin fazlaca hissedildiği bu gruptakilerin, ciltleri yakıp, kızarttığı, cildin soyulduğunu ancak bronzlaşmadığını ifade etti.
Amato bildirisinde şu ifadelere yer verdi:"Beyaz tenli ve açık renk gözlü kişilerin el ve yüzlerinde kahverengi lekeler oluşabiliyor. Bu gruptakilerin kanser riski yüksek görülüyor. Açık tenli, kumral insanlar ise ciltlerini koruyarak ve nemlendirerek bronzlaşabiliyor. Bronzlaşmaya müsait olan bu cilt tipinde de güneşin kalıcı hasarlarına karşı dikkat etmek gerekiyor. ’İmtiyazlı cilt’ olarak tanımlanan koyu buğday tenliler de güneşte kızarmadan ilk andan itibaren esmerleşmeye başlarlar. Ama lekeler ve kanser riskine karşı bir garantisi yoktur. Asyalı, Hintli, Orta Doğulu, Güney Amerikalı insanlar veya melez Afrikalılar da güneşe karşı buğday tenliler tepki veriyor. Yanıp kızarmadan, bronzlaşıyorlar, ancak güneşin bilinen tüm riskleri onlar için de geçerli."
Güneşin cilde etkisinin, coğrafi bölgelere, mevsimlere ve yüksekliğe bağlı olarak da değiştiğine de işaret eden Amato, güneşin bu etkilerini şöyle sıraladı: "Sabah güneşi: Güneş ışınları sabahları 10:00-15:00 saatleri arasında daha dik ve etkilidir. Bu ışınların şiddeti yaz aylarında artar.
Bulutlu hava: Ultraviyole (UV) ışınları bulutlar tarafından kısmen emilir. Amerikan Aile Doktorları Akademisi’nin yayınladığı araştırmalara göre, ultraviyole ışınlarının yüzde 60-80’i bulutlardan geçerek cilde ulaşıyor. Leke ve kanser riski taşıyan bir cilt tipiniz varsa, bulutlu havalarda bile güneşten korunmanız gerekir. Ancak bulut tabakası çok kalın olduğu zaman, tehlike olmadığı kabul edilebilir.Ekvator ve kutuplar: Ekvatora yaklaştıkça güneş ışınları yeryüzüne daha dik iner. Bu nedenle Ekvatora ne kadar yakınsanız güneşten o kadar daha fazla etkilenirsiniz.
Dağlar: Dağlarda güneş çok etkilidir. Yükseklere ulaşan UV miktarı daha fazladır.Kış ortasında kayak yapmaya gidenler, solaryuma girip çıkmış gibi olurlar. Bu açıdan karlı bölgelerde güneşten korunmak gerekir."