EkonomiDalgalanmanın dip noktası görüldü

Dalgalanmanın dip noktası görüldü

10.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, ABD’de Trump’ın başkan seçilmesinden sonra, Amerikan hisse senedi piyasalarına 1 trilyon dolar dışarıdan taze para girişi gerçekleştiğini, bunun tüm finansal piyasalarda dalgalanmaları da beraberinde getirdiğini belirterek, “Bu dalgalanmanın dip noktası geçmiştir, Türkiye açısından söylüyorum, Türkiye ekonomisi açısından söylüyorum, dip noktası görülmüştür” dedi.

Dalgalanmanın dip noktası görüldü

Canikli, önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda, “Tamamen bu küresel gelişmelerden kaynaklanan bir erozyon söz konusu” dedi. Canikli, “Bu, bir dalgalanmadır. Esasında bu tür dalgalanmalar açık ekonomilerde belirli dönemlerde belirli periyotlarla gelir, yoklar ekonomileri. Gelir, yoklar ve etkisini gösterir, sonra sakinleşir” dedi.

Haberin Devamı

‘Stres testi geçildi’

Türkiye ekonomisi açısından dalgalanmanın dip noktasının görüldüğünü ifade eden Canikli, “Bu, TL’nin ya da dövizlerin fiyatlarının dalgalanması için bir fiyat tahmini falan değildir kesinlikle. Yani buradan yola çıkarak ‘TL şöyle olmaz, dolar şu şekilde olabilir’ falan gibi bir tahmin yapmak veya bir belirleme yapmak anlamına gelmez. Böyle bir şey de yapılamaz zaten. Özellikle uygulanan serbest piyasa ekonomisi çerçevesinde, dalgalı kur politikaları çerçevesinde dövizle ilgili ya da TL’yle ilgili, TL’nin fiyatıyla alakalı bir tahminde bulunmak, bir öngörüde bulunmak kesinlikle hem doğru değildir, hem de mümkün değildir” değerlendirmesinde bulundu.

Türk bankalarının stres testlerini gerçek olaylarla yaptığını ve bu testlerden başarıyla geçtiğini belirten Canikli, “İnanılmaz çalkantılara ve finansal sektörü çok derinden etkileme kapasitesi olan gelişmelere rağmen zerre kadar etkilenmemiştir, göstergelerinde en ufak bir bozulma yaşanmamıştır” dedi.

Haberin Devamı

Canikli, “TL’nin kullanımını ne kadar yaygınlaştırabilirsek bu dalgalanmanın boyutu o kadar düşük olur. Bundan sonra tüm kamu ihaleleri, zorunlu haller dışında TL cinsinden yapılacaktır, tamamlanmamış olan ihale süreçleri iptal edilmekte ve onların TL cinsinden ihaleye çıkması sağlanmaktadır” diye konuştu.

TMSF’ye geçen şirketler

Canikli, “FETÖ’nün finansman kaynaklarının kurutulması çerçevesinde bugüne kadar TMSF bünyesine 46 grup olarak toplam 692 şirket devredildi. Bu şirketlerde toplam 37 bin 858 kişi çalışıyor” dedi. Canikli, sözkonusu şirketlerin aktif büyüklüğünün 34.1 milyar lira civarında, cirolarının 14.2 milyar ve öz kaynakları toplamının da 16 milyar lira olduğunu bildirdi.

‘Kaynak işsizlik sigortasından’

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan ekonomik tedbirler hakkında da bilgi veren Canikli, 250 milyar lira tutarında kredi kapasitesi oluşturulduğunu söyledi. Canikli, “Firmalara bu kaynaklar Hazine garantisi, Kredi Garanti Fonu’nun garantisi altında aktarılacak. 2017’de 600 bin kişilik ilave istihdam kapasitesi, oluşturulmuştur. Bunlarla ilgili kaynak İşsizlik Sigortası’nın gelirlerinden finanse edilecektir” dedi.

Haberin Devamı

Taşeronda sona gelindi

Canikli, taşeron işçilere yönelik düzenlemeyle ilgili olarak, “720 bin civarında taşeron işçisinin kamuya aktarılmasını konuşuyoruz. Kesin olarak bu yerine getirilecektir. Bundan yana hiçbir kuşku söz konusu değil. Sona gelindi. İnşallah en kısa süre içerisinde verilen söz harfiyen yerine getirilecektir” diye konuştu.