SiyasetCumhurbaşkanı Erdoğan Ruhani ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ruhani ile görüştü

04.10.2017 - 11:44 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran’ın başkenti Tahran’da. Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından Sadabat Sarayı'nda resmi törenle karşılandı. İki cumhurbaşkanı baş başa ve heyetler arası görüşmeye geçti. Erdoğan'ın çantasında üç önemli dosya var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ruhani ile görüştü

IKBY referandumu sonrası bölgede sıcak gelişmeler yaşanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan,Türkiye ile İran arasında yapılacak 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey Toplantısı için bugün İran'ın başkenti Tahran'a gitti.Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mihrabad Havalimanı'nda İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Şeriatmedari, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin ve diğer ilgililer tarafından karşılandı.Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker de eşlik ediyor. Karşılamada, temaslarda bulunmak üzere daha önce İran'a gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da hazır bulundu.

Haberin Devamı

RUHANİ TARAFINDAN RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından Sadabat Sarayı'nda resmi törenle karşılandı. Erdoğan ile Ruhani'nin tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, iki ülke milli marşları çalındı. Tören kıtasını selamlayan Erdoğan ve Ruhani daha sonra tokalaşarak gazetecilere poz verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani daha sonra baş başa gerçekleştirecekleri görüşmeye geçti. İki liderin görüşmesi sona erdi. Görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlenecek.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN İRAN'A 3 DOSYA İLE GİTTİ

Cumhurbaşkanı olduktan sonra İran'ı ikinci kez ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretindeki en önemli konu Barzani'nin gayrimeşru referandumunun ardından atılacak adımlar.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani iki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolar hedefine çıkarmak için atılacak adımları ele alacak.

Görüşmelerde ana gündem maddeleri Kuzey Irak referandumu ve Astana süreci ekseninde Suriye'de geçiş süreci olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiği mesajı verip, mezhepçilik tehlikesine dikkat çekecek.

Erdoğan çözüm için Türkiye ve İran'ın birlikte çalışması gerektiğine vurgu yapacak.

Astana'da mutabakata varılan çatışmasızlık bölgelerinde yapılacak çalışmalar, özellikle İdlib bölgesinde kararların uygulanması ve Suriye'deki siyasi geçiş süreciyle ilgili iki lider görüş alışverişinde bulunacak.