GündemTercihinizde yükselebilirsiniz

Tercihinizde yükselebilirsiniz

17.07.2008 - 00:03 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl tercih yükseltme işlemi başlattı. Amaç, ikinci yerleştirmenin ardından ortaya çıkabilecek kontenjan açıklarını doldurmak

Tercihinizde yükselebilirsiniz

Bu yıl uygulanacak tercih yükseltme işlemi, sadece tercihinde yükselme veya yerinde kalmaya yönelik bir uygulama. OKS adayları arasından 2. yerleştirme sonucuna göre kayıt hakkı kazanıp kaydını yaptırmayan adaylar ile kaydını geri alanlar tercihinde yükseltme işlemine başvuramayacaklar. Uzmanlar tercih yükseltme işlemiyle ilgili sorularımızı yanıtladı:
Tercihinde yükselme işlemine kimler başvurabilir?
OKS-TM veya OKS-MF puan türlerinden herhangi birinden 160 ve üzeri puan alan ve süresi içinde tercihte bulunan adaylardan I. yerleştirmeye başvurduğu halde II. yerleştirmeye başvurmayan tüm adaylar ile II. yerleştirme işlemi sonucuna göre bir okula kayıt yaptıran veya yerleşemeyen adaylar talepte bulunabilir.
II. yerleştirmeye başvuru yapmayan aday, tercihinde yükselme için talepte bulunabilir mi?
Evet, tercihinde yükselme işlemine başvurabilir.
Tercihinde yükselme işlemi için talepte bulunan aday kesin kayıt yaptırmış adayın yerini değiştirebilir mi?
Hayır hiçbir şekilde etkilemez.
Tercihinde yükselme işlemi sonucunda üst tercihine yerleşemeyen aday, haklarını kaybeder mi?
I. ve II.  Yerleştirmeden sonra kayıt hakkı kazanarak kesin kayıt yaptıran aday, tercihinde yükselme işlemine başvurması halinde üst tercihlerinden birine yerleşemese bile yerini koruyacak.
II. yerleştirme sonucuna göre kesin kayıt yaptırıp tercihinde yükselme işlemi için başvuru yapmayan aday kendisinden daha yüksek puan alan aday karşısında alt sıraya düşer mi?
- Hayır, II. yerleştirme sonucuna göre kesin kayıt yaptıran aday tercihinde yükselme işlemi için talepte bulunmasına ve kendinden daha yüksek puanlı adayın olmasına bakılmaksızın eğer üst tercihine yerleşemezse yerini korur.

Dahil olmayan okullar
II. yerleştirmeye ve tercihinde yükselmeye dahil olmayan okullar şöyle:
Özel Fen Liseleri, Özel Meslek Liseleri, Anadolu Lisesi Programı Uygulayan ve sınavla öğrenci alan özel öğretim kurumları, Özel Anadolu Meslek Liseleri.

Haberin Devamı

Sorun, yanıtlayalım
Fen ve teknoloji lisesinin, fen liselerinden farkı nedir?
Mühendislik ve tıp alanlarında eğitim veren üniversitelere öğrenci yetiştiren fen ve teknoloji lisesi programında, ülkemizde halen eğitim vermekte olan fen liselerinin müfredatındaki temel fizik, kimya, matematik ve biyoloji derslerinin yanı sıra, farklı dersler de alıyorlar. Bu dersleri şöyle sıralamak mümkün:  Bilgi ve iletişim teknolojilerine giriş, bilgisayar bilimlerine giriş, bilgisayar ağları, mekatronik sistemler ve uygulamaları, VB.net ile programlama, java ile programlama, web programlama, mühendislik ve teknolojinin temelleri, genetik bilimine giriş, bilgisayar destekli çizim, bilim ve teknoloji semineri, bilim tarihi, bilgi toplumuna giriş, istatistik. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri, mezun olana kadar en az bir defa yurtdışına eğitime gönderiliyorlar.

Haberin Devamı

TM başarı sırası 182.203, MF başarı sırası 19.340. Size gönderdiğim tercihim olumlu mu, puanımın yetmeyeceği okulu yazmanın diğer tercihlere etkisi nedir?
Sıralamanızı iki şekilde düşünebilirsiniz. Birincisi Karşıyaka Anadolu Lisesi büyük ihtimalle olur. Atatürk Anadolu Lisesi’nin de olasılığı var. Ancak Bornova Anadolu Lisesi’ni mutlaka yazın. Ek yerleştirmede şansınız olabilir. İlk üç tercihinizi puanınızdan yüksek de olsa istediğiniz okullara ayırabilirsiniz. Bunun olumsuz bir etkisi yok.

İzmir Bornova’da oturuyoruz. Oğlum sınavdan 348 puan aldı. Nasıl bir sıralama yapmalıyız, nelere dikkat etmeliyiz?
Oğlunuzun puanına değil başarı sırasına bakmanız gerekiyor. Çünkü puanlar her yıl değişebilir, ancak sıralamalar benzer nitelikte olur. Çocuğunuzun sıralaması ile okulun geçen yıl son aldığı öğrencinin başarı sırasını karşılaştırarak tercihlerinizi 10.000 yukarıdan 15.000 aşağıdan sıralayın.

Uzmanından kişiye özel tercihler

TM başarı sıram 18.458, MF başarı sıram 453.011. Ankara’dan tercih yapmak istiyorum.

Tercihinizde yükselebilirsiniz

TM?sıralaması
TM genel başarı sıram 10639, MF genel başarı sıram 9713. Ankara’daki Anadolu ve fen liselerini tercih etmek istiyorum.

Haberin Devamı

Tercihinizde yükselebilirsiniz

Anadolu lisesi
TM puanı başarı sıram 51232 ve MF puanı başarı sıram 54235. İstanbul’daki Anadolu liselerini istiyorum.

Tercihinizde yükselebilirsiniz


İstanbul tercihi
TM başarı sıram 21.596, MF başarı sıram 19.475. İstanbul’daki Anadolu liselerine girmek istiyorum.

Tercihinizde yükselebilirsiniz

YARIN: 
-  Özel okul seçimi
-  Diploma farkı
-  Kişiye özel tercihler