05.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan koordinasyonunda altı kişilik bir heyet tarafından hazırlanan dosyada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin bazı maddelerinin ihlal edildiği bu nedenle yenilenmenin gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
24 ek klasörden oluşan başvuru, dün itibarıyla AİHM’ye sunuldu. Seçimin yenilenmesi talebiyle yapılan başvuruya ilişkin olarak Milliyet’e bilgi veren Tezcan, “Başvurumuzda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesindeki örgütlenme özgürlüğünün ihlali suretiyle ifade hakkının engellenmesi, 13. maddesindeki etkili başvuru yollarının ihlali ile ek 1’inci protokolün 3’üncü maddesindeki serbest seçim hakkının ihlal edildiğini gerekçe gösteriyoruz ve ihlalin seçimleri iptal ederek ve referanduma yenileyerek giderilmesini talep ediyoruz” dedi. Tezcan, daha önce halk oylamalarına yönelik AİHM’nin aldığı bir karar olmadığına dikkati çekerken, 16 Nisan’da farklı bir durum yaşandığını, bu yerleşik içtihadın değişebileceği kanısına sahip olduklarını ve halk oylamasıyla yasama meclisinin doğrudan etkilendiğine işaret etti.
Seçim usulsüzlükleri
Dosyada seçim usulsüzlükleri iddiaları detaylı bir biçimde anlatılırken, özellikle YSK’nın mühürsüz oy pusulalarının kabulü yönündeki kararı ile OHAL şartları altında vali ve kaymakamlar başta olmak üzere devlet yetkililerinin çeşitli yerleşim yerlerinde “hayır” propagandasına izin vermediği gibi örnekler yer aldı. Daha önce referandumlara yönelik bir karar almamış olan AİHM’nin 11 Haziran 2013 tarihli kararlarında, “Mevcut davada, Mahkeme’nin referandumlarla ilgili yerleşik kararını değiştirmesini gerektirecek bir kanı bulunmamaktadır” ifadesine yer verildiğine dikkati çekilen dosyada, 16 Nisan halk oylamasının bu yerleşik kararın değiştirilmesine neden olacak sayıda ihlal barındırdığına işaret edildi. l MERİÇ TAFOLAR Ankara