GündemCerablus’ta ilk şehit

Cerablus’ta ilk şehit

28.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Fırat Kalkanı’ operasyonunun 4. gününde TSK’ya bağlı iki tank Cerablus’un güneyinde YPG unsurları tarafından vuruldu. Bir askerin şehit olduğu üç askerin yaralandığı öğrenildi

Cerablus’ta  ilk şehit

‘Fırat Kalkanı’ adı verilen ve IŞİD’i Türkiye sınırından uzaklaştırmak, YPG unsurlarının Fırat’ın doğusuna çekilmesini sağlamak amacıyla düzenlenen operasyonun 4. gününde TSK unsurları ilk kaybını verdi. Askeri kaynaklardan alınan bilgilere göre kentin yaklaşık 7 kilometre güneyindeki El Amarne ve Yusufbey köyleri arasında bulunan iki tank, YPG unsurları tarafından roketatarla vuruldu. İlk vurulan tank hasar alırken, tank içindeki bir asker hafif şekilde yaralandı. Vurulan ve daha ağır hasar aldığı belirtilen ikinci tankta, bir asker şehit oldu, iki asker ise yaralandı. Yaralı askerlerin tedavileri için derhal Türkiye’ye getirildiği belirtildi. Saldırının ardından TSK’ya ait tankları hedef alan PYD/YPG unsurları obüs ve top atışlarıyla vuruldu. Cerablus’un 10 kilometre güneyindeki Şevket köyünde ise 3 YPG’linin ÖSO tarafından esir alındığı ileri sürüldü.
Mevzilerde eller tetikte
Öte yandan IŞİD’e yönelik Cerablus bölgesinde kapsamlı harekat sürerken kentin sınırında konuşlanan ve içinde YPG’nin de yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) mevzilerinin vurulduğu belirtildi. Sabah 10.00 sıralarında Cerablus’un 8 kilometre güneyinde bulunan Til Emerne köyünü obüs toplarıyla da vurulduğu kaydedildi.
Cerablus’un güneyindeki Alşamal köyüne ulaşan ÖSO güçlerinin kontrol ettiği alana 3 kilometre mesafede bulunan Amarinah köyünde ise YPG’nin de içinde yer aldığı DSG güçleri mevzilenmiş durumda. YPG ve DSG güçlerine, bölgeden çekilmesi yönünde uyarılar yapıldığı bildirildi. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, harekat çerçevesinde dün sabah saatlerinde Cerablus’un güneyinde terör örgütleri tarafından cephanelik ve komuta yeri olarak kullanılan bir baraka ve mevzi savaş uçakları tarafından vurularak kullanılamaz hale getirildi. Havadan yapılan keşif faaliyetinde, imha edilen barakada art arda ilave patlamaların meydana geldiği tespit edildi.
YPG’ye iki gün süre
ÖSO’nun Cerablus operasyonuna katılan 23 yaşındaki Useme Derde ise ÖSO askeri yönetiminin YPG ve DSG güçlerine, bölgeden çekilmesi için iki gün süre verdiğini söyledi. ÖSO güçlerinin YPG’nin konuşlandığı Til Emerne köyünün dışında mevzilendiğini belirterek, “İçeride 2 binden fazla savaşçı var. IŞİD, hiç çatışmadan kaçıp gitti.
El Bab ve Zoğar köyüne doğru kaçtılar. Zoğar Cerablus’tan bir iki kilometre kadar batıda kalıyor, şu anda orada savaş var. Cerablus’ta kalanlar ise ya öldürüldü ya da tutuklandılar. Bundan sonra inşallah YPG de kaçıp gidecek. Hayatımızda çok şey değişecek. Biz, Türkiye askerlerinin desteği ile Menbiç’e doğru Til Emerne köyüne kadar gittik ve o köyün yakınlarında durduk. Orada 200 kadar YPG’li varmış, bugün verilen süre dolacak. Şu anda içeride 3 bin kadar savaşçımız var. Her türlü silahımız da mevcut” açıklamasında bulundu.
Türkiye-Kobani sınırına duvar
Suriye’deki ANHA haber ajansı, Cerablus’un güneyinde TSK destekli ÖSO ile DSG güçleri arasında çatıma yaşandığını ileri sürdü. Türk tanklarının Cerablus’un 8 kilometre güneyindeki Til Emerne köyündeki mevzilere saldırdığı Yusufbeg köyünde ise ÖSO ve DSG arasında çatışmaların sürdüğünü belirtildi. ANHA, TSK’nın Kobani sınırında hendek kazdığını da iddia etti. Bu bilgi yalanlanırken, yerel bir yetkili, bir süre önce Kobani sınırında 5 kilometrelik duvar örülmesine yönelik ihale yapıldığını, bu kapsamda inşa çalışmalarına başlandığını söyledi.

2 YILLIK EVLİYDİ

Cerablus’ta  ilk şehit


Şehit Uzman Çavuş Ercan Çelik’in (28) Düzce’nin Akçakoca İlçesi’ndeki babaocağına ateş düştü. Gaziantep’te görev yapan, 2 yıllık evli Ercan Çelik’in babası Muhammet Çelik ile annesi Şehnaz Çelik, gözyaşlarına boğuldu. Acı haberle yıkılan çifti, yakınları sakinleştirmeye çalıştı.

Kapı açılacak

Cerablus ilçe merkezinin olası tuzaklanmış patlayıcıların arındırılmasının yanı sıra 2 yılı aşkın süredir kapalı olan Karkamış Sınır Kapısı’nın da yeniden açılması için çalışmalar sürüyor. Karkamış’a askeri sevkiyat da devam ediyor. Gaziantep’te bulunan 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan sevk edilen zırhlı araç ve tanklar, sınır hattında bulunan Soylu Mahallesi yakınlarında konuşlandırıldı. Tanklar, dün sabahtan itibaren ise Suriye tarafına geçerek Cerablus’un köylerine yakın noktalarda kontrollerde bulunduğu görüldü. Yine sınırda konuşlu bazı ambulansların da zaman zaman hareketlendiği ve Ceralus’un köylerindeki çatışmalarda yaralanan ÖSO mensuplarını alarak hastaneye taşıdığı bildirildi.

‘Fiili tampon bölge oluşturulacak’

Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Suriye sınırındaki gelişmelere ilişkin, “Aldığımız bilgilere göre, önümüzdeki günlerden itibaren IŞİD bu bölgeden temizlenecek ve fiili bir tampon bölge oluşturulacak, yani bizim dışarıdan gelen füze atılma problemimiz kalmayacak” dedi.

Yazarlar