GündemCemevlerine ayrımcılık yapılıyor

Cemevlerine ayrımcılık yapılıyor

03.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, cemevlerini ‘ibadethane’ sayarak Türkiye’nin İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘ayrımcılığın yasaklanması’ maddesine aykırı davranarak Alevilerin haklarını ihlal ettiğine hükmetti.

Cemevlerine ayrımcılık yapılıyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür Merkezi Vakfı’nın 2010’da yaptığı başvuru sonucu Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ‘ayırımcılığın yasaklanması’ ile ilgili 14. maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Kararın içeriği uyarınca AİHM nezdinde cemevleri, ibadethane olarak tanınmış oldu. Vakıf, Alevi vatandaşlar için faaliyet gösteren ve bünyesinde konferans, kütüphane, cenaze kaldırma ve cemevi bulunan Yeni Bosna Kültür Merkezi’nin; Türkiye’de diğer dini ibadet yerlerine tanınan elektrik faturası ödeme muafiyetinden faydalanamamasını gerekçe göstererek AİHM’e şikayet başvurusunda bulunmuştu.

Haberin Devamı

Diyanet ile savunma
AİHM’e yapılan başvuruda, Türk yasalarının dini ibadet yerleri için bu tür muafiyet öngördüğü belirtilerek vakfın bu imkanlardan yararlandırılmamasının ‘ayrımcılık’ olduğu savunulmuştu. Türkiye yasalarına göre, dini ibadet yerlerinin elektrik faturalarının Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesinden ödendiği belirtilen başvuruda, Türkiye’de mahkemeye yapılan başvuru sonucunda cemevinin dini ibadet yeri olarak görülmemesi gerekçe gösterilerek taleplerinin reddedildiği bildirilmişti. Türkiye‘deki mahkeme kararında, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cemevlerinin dini ibaret yeri olmadığı görüşü gerekçe gösterilmişti.
Başvuruda, Yeni Bosna Kültür Merkezi’nin elektrik borcunun AİHM’e dava açıldığı tarihte 668 bin Türk lirasına ulaştığı kaydedilmişti.

Haberin Devamı

Tazminat kararı ilerde
Mahkemenin kararının dayandırdığı AİHS’nin 14’üncü maddesi “Bu Sözleşme’de tanınan hak ve özgürlüklerden yararlanma; cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasal veya diğer kanaatler, ulusal veya sosyal köken, ulusal bir azınlığa mensupluk, serbest, doğum veya herhangi başka bir durum bakımından hiçbir ayrımcılık yapmadan sağlanır” ifadelerini içeriyor.
Tazminat ile ilgili kararını ileri bir tarihte vereceğini belirten AİHM, Türk hükümetinden altı ay içinde kararın gereklerini nasıl yerine getireceğine dair görüş bildirmesini istedi.

‘Çalışmaları etkilemez’

Meclis’ten ayrılırken bir gazetecinin, “AİHM’nin Türkiye’nin cemevlerine yönelik ayrımcılık yaptığına ilişkin kararını nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna, Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Çalışmalarımızı etkileyecek bir durum değil. Biz kendi yolumuza devam edeceğiz” karşılığını verdi. Davutoğlu, dün akşamki Alevi temsilcileriyle yapacağı görüşmeye ilişkin sorular üzerine de, “Bu daha ilk aşama. Daha başka Alevi kanaat önderleriyle de bir araya geleceğiz, çalışmalarımız devam edecektir. Bu görüşmenin AİHM kararıyla bir ilgisi yok. Tamamen yerli süreçtir” dedi. ( ANKARA Milliyet )