Avustralya merkezli Ekonomi ve Barış Enstitüsü (IEP), dünya genelindeki çatışmaları ve toplumsal barışı ölçek alarak ‘2016 Küresel Barış Endeksi’ raporunu yayınladı. Buna göre, 2015 yılında yaşanan terör olayları ve çatışmalar nedeniyle, dünyada ‘tamamen barış içinde’ yaşayan ülke sayısı geriledi. Dünya genelinde yurt içinde ya da dışında hiçbir çatışmaya dahil olmayan sadece 10 ülke kaldığı belirtildi. IEP, bu ülkelerin Botsvana, Şili, Kosta Rika, Japonya, Mauritus, Panama, Katar, İsviçre, Uruguay ve Vietnam olduğunu açıkladı.
En barışçıl İzlanda
Ülke içindeki huzura bakıldığında ise ilk sırada İzlanda yer aldı. İzlanda’yı Danimarka, Avusturya, Yeni Zelanda ve Portekiz izledi. 2011’de başlayan iç savaş nedeniyle harabeye dönen Suriye dünyanın en az barışçıl ülkesi olurken, Güney Sudan, Irak, Afganistan ve Somali Suriye’yi takip etti. Ortadoğu ve Kuzey Afrika, daha önceki yıllara benzer şekilde dünyada en az barışın olduğu bölge olurken, Avrupa dünyanın en barışçıl bölgesi olma özelliğini korudu. Almanya listede 16’ıncı, İngiltere 47’inci, ABD ise 103’üncü sırada yer aldı.2015 yılıyla karşılaştırıldığında en çok ilerleme kaydeden bölge 0.03’lik
puan artışıyla Orta Amerika ve Karayip bölgesi oldu. Ortadoğu ülkelerindeki şiddet puanında ise 0.06’lık bir artış yaşandı.
Polis sayısı arttıTürkiye, Fransa ve Belçika; Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin dışında terörden en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldı. 2008 yılında terör nedeniyle 8 bin 466 kişi ölürken, 2015’te bu rakamın 32 bin 715 olduğu belirtildi. 2008’nden bu yana 106 ülkenin gayri safi milli hasılalarındaki askeri harcamaları düşürmesi, az sayıdaki olumlu gelişmeden biri oldu.
Dünya nüfusunun
yüzde 99.7’sini kapsayan araştırma, toplum içindeki güvenlik, iç ve dış çatışmalarla bağlantı ve silahlanma seviyelerini ölçüt olarak aldı. Bir önceki yıla göre yüzde 15 oranında daha fazla şiddet gözlenen Yemen, bu konuda en büyük düşüşün gerçekleştiği ülke oldu.
Dünya genelindeki silahlanmada, 2015 yılına göre hafif bir artış gözlendi. 44 ülkede güvenlik güçleri ve polis sayıları gerilerken, Türkiye, Fransa ve Moldova’nın bulunduğu 29 ülkede polis sayısı arttı. Suriye’deki iç savaşın Rusya’nın savaşa müdahalesiyle uluslararası etkilerini artırdığı ifade edildi. IEP’nin kurucusu Steve Killelea, “Eğer dünyayı bir bütün olarak ele alırsak, dünya son 12 ay içinde daha az barışçıl bir yer haline geldi. Bu Ortadoğu’nun dünya üzerindeki etkisinin gözler önüne seriyor” dedi.
Türkiye son 20’nin içinde yer aldı
Geçen seneki raporda 135’inci sırada yer alan Türkiye, bu yıl 145’inci sıraya geriledi. Türkiye 163 ülke arasında sondan 19’uncu oldu. Türkiye, Yemen ve Ukrayna’nın ardından bir yılda barış açısından en büyük gerilemeyi yaşayan üçüncü ülke oldu. Raporda, “dünya genelindeki şiddete yönelik harcamaların; Paris ve Brüksel’deki terör saldırıları, Türkiye’de artan şiddet ve Türkiye’nin komşularıyla sorunları nedeniyle arttığı” ifadesi yer aldı. Türkiye’deki şiddetin en büyük sebebi olarak PKK ve IŞİD’in saldırıları gösterildi. Türkiye’nin Rusya ile yaşadığı ‘uçak krizi’ komşular arasındaki sorunlara örnek gösterilirken, Suriye iç savaşının Türkiye’yi daha fazla etkilemeye başladığı ifade edildi.
Şiddetin bedeli 137 trilyon dolar
- Şiddet eylemlerinin dünya ekonomisine maliyeti 2015 yılında 13.8 trilyon dolar oldu. Bu rakam, dünyanın toplam gayri safi milli hasılasının yüzde 13.3’üne eşit. Bu, aynı zamanda dünyadaki herkesin günlük 5 dolarlık harcamasına denk.
- Son 10 yılda şiddetin dünya ekonomisine bedeli 137 trilyon dolar oldu. Bu rakam, 2015 yılında dünyada bir yıl içinde üretilen tüm mal ve hizmetlerin değerinden daha fazla.
- Dünya üzerindeki şiddet eylemlerinin yüzde 10 oranında düşürülmesi durumunda, bu konudaki harcamalarda 1.36 trilyon dolarlık bir azalma gözleneceği ve bunun 2014 yılındaki küresel gıda ithalatına eşit seviyede bir mali kaynak olduğu belirtiliyor.
- Şiddet eylemleri nedeniyle harcanan para miktarı, 2014’te dünya genelinde yapılan doğrudan yabancı yatırımın neredeyse 11 katı.