GündemÇalışanların kâbusu: Mobbing

Çalışanların kâbusu: Mobbing

20.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İş yerlerinde pek çok kez rastlanılan psikolojik şiddet, yıldırma, rahatsız etme anlamına gelen “mobbing”, çoğu zaman işveren ile çalışanı karşı karşıya getiriyor. Çalışan ile işveren arasında birçok kez dava konusu olan mobbingde en önemli kriter ise kanıt.

Çalışanların kâbusu: Mobbing

Konuya ilişkin Milliyet’e değerlendirmede bulunan İş Hukuku Uzmanı Büşra Çakman Yıldırım, “mobbing” ile ilgili akıllarda kalan soru işaretlerini yanıtladı.

Haberin Devamı

Yıldırım, şunları söyledi: “Mobbing; kişinin cinsiyeti, cinsel eğilimi, dini, mezhebi, dili, ırkı, yaşı, fiziksel özellikleri sebebiyle uğradığı tekrarlanan baskı ile ortaya çıkar. Kişiye bağırılması, haksız yere eleştirilmesi, sorgulanması, alay edilmesi, dışlanması, kendi yeteneklerinin çok altında iş verilmesi, mesleki yeterliliğinin sorgulanması, kişiden bilgi saklanması, izole edilmesi, yetkilerinin azaltılması mobbinge örnek olarak gösterilebilir. Mobbinge uğrayan işçi dava açarak yasal haklarını aramalıdır. Bunun dışında CİMER’e, Alo 170’e, çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerine başvurabilir, destek alabilir. İşçi iş sözleşmesini mobbingi ispatla feshedebilir.

Nasıl kanıtlanır?

Mobbingin kanıtlanması için iş yeri içi yazışmalar, tanık anlatımları, arama kayıtları, kamera kayıtları, maruz kalınan baskı sonucu oluşan fizyolojik ya da psikolojik rahatsızlıklar nedeni ile gerçekleşen tedavi ve desteğin kayıtları mobbingi kanıtlamak için kullanılabilecek delillerdir. Mobbingin kanıtlanmasında aslolan yazılı delil olmakla birlikte işçi mahkemede işverinin mobbing uyguladığına yönelik kuşku uyandıracak olguları ileri sürer ise ispat külfeti karşı tarafa geçmektedir.

Haberin Devamı

CEZASI NEDİR?

İş Hukuku Uzmanı Büşra Çakman Yıldırım, mobbing idari değil adli bir suç olduğuna dikkat çekiyor. Yıldırım, “Mobbingin iş kanununda spesifik bir tanımı olmadığı gibi TCK kapsamında da karşılığı bir suç tanımı bulunmamaktadır. Fakat halihazırda TCK’da suç olarak tanımlanan bazı eylemlerin mobbing uygulanmak sureti ile gerçekleşmesi de mümkündür. Hakaret, cinsel taciz, kişilerin huzur ve sükununu bozma, iş ve çalışma hakkının ihlali, eziyet etme gibi suçların mobbing uygulanarak işlenmesi halinde verilecek cezalar çoğu zaman üst sınırdan belirlenir, çoğu suç içinse suçun nitelikli halinin gerçekleşmiş olduğu kabul edildiğinden kanunda öngörülenden daha ağır cezalar ile karşı karşıya kalınabilecektir” dedi.

Yazarlar