Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Tiroit bezi, boynun ön kısmında bulunan, kelebek şeklinde ve metabolizma üzerinde çok etkili olan bir salgı bezidir. Az veya çok çalışması durumunda, bazı sağlık sorunları ortaya çıkar. En sık görülenleden biri yetersiz hormon salgılaması, yani hipotiroididir.

Bu, hormon yetmezliği hastalığında, TSH seviyesi yükselerek, psikolojik ve fizyolojik sorunlara sebep olabilir. Hipotiroidi hastalarının genel problemi, fazla kilolardır. Çünkü tiroit, vücut ağırlığının denetiminde rol oynar.

Tiroit hastalığının temel tedavisi, medikaldir ve mutlaka hekim kontrolünde ilaçları düzenli kullanmanız gerekir. Bunun yanı sıra, beslenme de çok önemlidir ama hastalığı kontrol edebilmek için bir yemek programı yoktur. Yani belirli yiyecekleri tüketmek ya da ek besin almak, durumu kontrol etmeniz için yeterli olmaz. Ama sizi daha iyi hissettirebilir, stresinizi azaltabilir ve hastalığı yönetmeyi kolaylaştırabilir.

Haberin Devamı

HİPOTİROİDİ VE BESLENME

Dengeli diyet

Bütün besin öğelerinden yeterli miktarda aldığınız sağlıklı bir beslenme planı, en doğrusudur.

Tiroit için faydalı tek bir gıda olmadığı gibi, herhangi birinin fazla tüketimi de olumsuz etkilere yol açabilir. Bu sebeple çeşitli ve dengeli beslenmeye çalışmak önemli.

E vitamininden zengin beslenme, iyodun emilimini artırır. Çinkodan zengin badem, deniz ürünleri, et, karaciğer, tavuk, hindi, fındık, ay çekirdeği, süt ve yumurta sofranızda yer almalı.

HİPOTİROİDİ VE BESLENME

Selenyum minerali de önemli rol oynar. Yetersizliğinde, kanda T4 ve TSH hormonu seviyesi yükselir ve T3 hormonu düşer. İyot ve selenyum eksikliği birlikte görülürse, hastalığın şiddeti daha da artar.

Selenyum seviyesinin düşmemesi için balık ve deniz ürünleriyle yumurta, mantar, ay çekirdeği, tam tahıllar ve mantarı beslenmenizden eksik etmeyin. Kırmızı et ve doymuş yağı sınırlayın. Farklı sebze ve meyveler, antioksidan bileşenleri alacağınız anlamına gelir.

Tiroitte en fazla görülen problemse ödemdir. Bu nedenle su tüketiminizi asla ihmal etmeyin ve günde 2-2.5 lt içmeye çalışın.

Doktorunuza danışın!

Ek besin takviyelerinin, hipotiroidizm üzerinde kanıtlanmış bir etkisi yoktur. Dolayısıyla kullanacaksanız, mutlaka hekiminize danışın. Takviyeler, faydadan çok zarar da verebilir, unutmayın.

Haberin Devamı

HİPOTİROİDİ VE BESLENME

Soru işareti oluşturan besinler

Bazı besinler, iyileşmenizi ya da tiroit aktivitelerinizi etkileyebilir. Soya ve kahve, vücudunuzun hormon tedavisini kullanma yetisini azaltabilir. Bu nedenle sınırlı tüketmekte fayda var. Son vermek zorunda değilsiniz, fakat ilaç alma saatinize yakın yememeye özen gösterin. Yani, ilaçlarınızı sabah alıyorsanız, kahve, tofu, soya sütü ve sosu gibi ürünleri tüketmek için günün devamını bekleyebilirsiniz.

Karalahana, brokoli ve ıspanak gibi sebzelerden, iyot seviyeleri yüksek olduğu için uzak durmanız gerektiğini duymuşsunuzdur. Tüketimleri, tiroidinizin çalışmasını etkileyebilir. Bu konuda çok keskin kanıtlar olmasa da, anahtar kelime yine dengedir. Gereğinden fazla tüketmedikçe, hekiminize danışarak az miktarda beslenmenizde yer verebilirsiniz. Yine de fazla almak, durumunuzu kötüleştirebileceğinden, dikkat etmek gerektiğini unutmayın.

Haberin Devamı

HİPOTİROİDİ VE BESLENME