08.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Dr. Ayşegül Çoruhlu'ya göre gıda duyarlılıÇının temeli buna dayanıyor. Ancak bir süredir gıda duyarlılıÇı yaratan besinler bazı testlerle ortaya çıkarılıyor. Hatta "Alcat" adlı yeni bir testle artık sadece gıda duyarlılıÇı deÇil, bazı antibiyotikler, ilaçlar, mantar ve küf gibi maddelerin de vücuda zararları tespit edilebiliyor.Yapılan gıda duyarlılıÇı testinden sonra verilen beslenme reçeteleri ve zararı dokunmayan besin listeleriyle, kimilerinin yaşam kalitesi yükseliyor kimilerininse hayatı tamamen deÇişiyor. İntermed KliniÇi Laboratuvar sorumlusu Dr. Ayşegül Çoruhlu, besin duyarlılıÇı ve bu sorunu ortaya çıkaran testlerle ilgili sorularımızı yanıtlamaya devam ediyor. Karabiberden karpuza, bütün besinler vücutta sindirildikten sonra ya baÇırsaklarda iyi sindirilmediÇi için ya baÇırsak bakterileri iyi olmadıÇı için ya da kişinin yatkınlıÇı olduÇu veya yaşlandıÇı için vücut o besini bir bakteri gibi algılıyor. Bu nedenle kendini korumak için ona reaksiyon gösteriyor. Amaç, koruyucu hekimlik ve immün sistemi doÇru çalıştırmak. Bugünden 20 yıl sonrasını desteklemeye yönelik bir yaklaşım sunuyor. Temelinde baÇışıklık sisteminin yükünü hafifletmek geliyor. Grip olduÇunuzdaki yorgunluk nasıl ki bir hafta sizi güçsüz kılıyorsa bunu gıda duyarlılıÇında hayat boyu yaşıyorsunuz. Bu problemi yaşayan herkes aslında kendi kapasitesinin altında yaşıyor. Çünkü böyle bir yükle beraber oluyor. Bu testin yapılmasında amaç nedir? BaÇışıklık sisteminin yükünü hafifletmek mi? Nasıl ki egzersiz yapmak bir problemse yanlış yiyor olmak da bir problemdir. SaÇlıklı olma başlıÇı altında kendi yaptıklarımızı kontrol edebilmek için ne yiyeceÇimize dikkat etmemiz gerekiyor. İnflamasyon dediÇimiz yangı, vücudun bir şeylere karşı mücadele etmesidir. Genelde vücuda dışardan gelene karşı savaş verilir ama inflamasyon vücudun kendi içindeki durumlarla da ilgilidir. Gıda duyarlılıÇı testi de buna neden olan besinlerin ortaya çıkarılmasını saÇlar. Kişiden kan alınıyor bunun sonucu ise bir katalog halinde hastaya veriliyor. Gıda duyarlılıÇı testi nedir? Nasıl yapılır? Önce yatkın olanlar geliyor. Bunun dışında çok fazla diyetle uÇraşıp verim alamayanlar bunu deniyorlar. Çünkü diyette masum diye verilen besinler de blokaj yapabiliyor. Döküntüsü, cilt alerjisi gibi şikâyetleri olup spesifik bir sebebi bulunamayan ve tedavi edilemeyen sorunları olan, doktor doktor dolaşmış kişiler gelebiliyor. Kimler başvuruyor test yaptırmaya? 17 yaşından büyüklere bu testi uyguluyoruz. Kaç yaşından itibaren bu test yaptırılabilir? Öncelikle katalogda yer alan bilgiler hastaya açıklanıyor. Hastanın uzak durması gereken besinler üç kategoride toplanıyor. ÖrneÇin kırmızı kategori kişinin burada yer alan besinlere karşı reaksiyonun çok yüksek olduÇunu, turuncu kategori orta seviyede reaksiyon olduÇunu, sarı kategori ise daha düşük reaksiyonu gösteriyor. Bunların yanı sıra kişinin tüketebileceÇi masum olarak görülen yiyeceklerin listesi de bu katologda yer alıyor. Daha sonra bu yiyeceklerle ilgili örnek bir paket veriyoruz. Test yapıldıktan sonra nasıl bir yol izleniyor? Vücutta aÇızdan alınıp da o yiyeceÇin kana geçmesi ve reaksiyon göstermesiyle ilgili süre dört gün olduÇundan dört günden daha sık, aynı yiyecek türünü tüketmek reaksiyonu artırıyor. O yüzden en önemli şey o dört günlük döngüyü saÇlamaktır. Mesela kırmızı kategorideki besinlerin altı ay hiç yenmemesi gerekiyor ki oluşmuş reaksiyon sıfırlansın. Turuncu kategorideki besinleri ise üç ay hiç yememek gerekiyor. Sarı grupta yer alan besinleri de dört günde bir tüketilmeye döndürülmesi gerekiyor. Kırmızı ve turuncu kategoride detoksifikasyon süresi dolduÇunda tıpkı sarıda yapıldıÇı gibi dört günde bir tüketime dönülüyor. Peki reaksiyon yaratan besinlerin ne kadar süreyle tüketilmemesi gerekiyor? Hayır. Üç ve altı ay süreleri dolduÇunda hayat boyu bu besinleri de yiyebilir. Yani yasaklı besinlerden ömür boyu kaçınılması anlamına gelmiyor... 150 kadar besin saptanıyor. Ama besinlerin dışında kimyasallar yani ilaçlar ve yiyecek katkı maddeleri, mantarlar da tespit edilebiliyor. Farklı farklı paketlerle bu testler yapılabiliyor. ÖrneÇin aspirin çok kullanılan bir ilaç ve duyarlılık olabiliyor. Birtakım antibiyotikler de aynı şekilde duyarlılık yaratabiliyor. Diyelim ki yaygın görülen kandida mantarını vücut gördüÇünde reaksiyonu fazlaysa bu kişinin yatkın olduÇunu gösteriyor. Kandida, çok şekerli beslenmeyle problem yaratabildiÇinden kişinin şekerden, alkolden uzak durması lazım. KullandıÇı şampuana, deterjana dikkat etmesi gerekir. Kaç çeşit besin duyarlılıÇı saptanabiliyor? Gluten duyarlılıÇı olan bazı hastalar evine ekmek makinası alıyor ya da gluten free unları yurtdışından getirip kendi ekmeklerini yapıyorlar. İnek sütüne duyarlılıÇı varsa süt ürünlerinden keçi ürünlerini tercih ediyor. Ben de soya ürünlerini öneriyorum hastalara. Daha çok soya ve sebzeyi tercih edenlerin sayısı artıyor. Mikrodalgadan, kızartmadan vazgeçiyorlar. Bazı hastalarımızın sanki yüzüne estetik yaptırmışcasına cildinde olumlu deÇişiklikler gözlemliyoruz. Testten sonra kişilerin yaşamında gözle görülür deÇişiklikler oluyor mu?