Sağlıklı beslenme ve sürekli yeni icatlarla kaşımıza çıkan diyetlerden fenalık geçiriyoruz hep birlikte... Zaten sebze ve et fiyatları fırlamış. Hoş, onlar da ne idüğü belirsiz ilaçlamalar, GDO’lu yemler ve tohumlar sebebiyle artık sağlığı çağrıştırmaz hale geldi. Benim büyük korkum ve komplo teorim o ki, yakında bize şu kuru köpek mamaları gibi bir ürün çıkarıp, yemek yemeyi tamamen hayatımızda söküp atmaya kalkacaklar! Karşıyım! Her tür radikal beslenme türüne, ağız tadımızı kaçıran, zihnimizi sürekli olumsuz sinyallerle dolduran ve her kötülüğün anası stresle bizi boğan, tüm uzmanlara karşıyım! Elbette bu demek değil ki, tüm gerçekleri görmezden gelip, kendimizi una şekere boğalım; sadece dengede kalalım.
Tam da bu noktada, şu anda, 40 günlük kürüme yeniden başladığım, tüm hastalıklarla mücadele eden, bağırsak duvarlarını yenileyerek vücudu resetleyen Gaps diyetime yeniden başladım. Gelen yoğun istek üzerine, detayları paylaşıyorum. Bu diyetten sonra, Avusturya’daki sağlıklı yaşam kliniği Vivamayr’e gittiğimde, doktorlar uzun zamandır bu kadar sorunsuz bir bünye görmediklerini söyleyip, beni kutlamışlardı. Oysa ki önceden benim de bir sürü besin töleransı sorunum vardı. Unutmayın, bu sonsuza kadar bir beslenme biçimi filan değil, sadece 40 gün vücudu laktoz, fruktoz, gluten, lektin ve kazein gibi yıpratıcı etkenlerden temizleyip, bağırsakları yenilemek... Şişkinlik, hazımsızlık ve vücut ağrıları gibi sorunlardan kurtulup, hayata sağlıklı devam etmek için yapılan bir kür... Korumak için de, 1-1.5 senede bir tekrar etmekte fayda var.
GAPS diyeti nasıl yapılır?
Güne bir kaşık ev yapımı elma sirkesi ve mutlaka bir kaşık soğuk sıkım Hindistan cevizi yağıyla başlayın. Kahvaltıdan önce mümkünse biraz yürüyüş yapın. Ben kışın hiçbir şey yapamıyorum ama yazın sabahları yüzüyorum. Öğün aralarını en az beş saat olacak şekilde ayarlayın. Porsiyonlarınızı kibrit kutusuyla falan ölçmeyin. Meyveyi, çok şekerlilerinden
seçmemek şartıyla çok az yiyin.
Önemli besinler...
Kemik suyu... Bildiğiniz anneanne usulü yapın ve çorbalara koca bir kase ölçüsü kullanın, erişte yerine de, çorbaya bol kereviz rendeleyin ve zencefili ihmal etmeyin. Ev yapımı turşu, ev yapımı sirke, Hindistan cevizi yağı, avokado, tatlı patates (Brezilya patatesi, şu turuncu, eğri büğrü kök sebzesi)
ve kırmızı pancar çok faydalı.
40 gün dolduktan sonra, ev yapımı yoğurt ve kefir de tüketin.
YASAKLAR!- Tüm tahıllar: Çavdar, kepek, yulaf vs... Hatta kinoa dahil tüm tahıl grubu içerdiği lektin sebebiyle yasak. Greçka, kno, sağlıklı ve glutensiz her tür tahıl türevi yasak. Çünkü asıl sıkıntı lektinden geliyor. Pirinç, bulgur falan saymıyorum bile, tabii ki yasak. (40 gün sonra yavaşça vücudu alıştırarak az biraz ekşi mayalı yüzde 100 siyez ya da karabuğday ekmeği yenebiliyor. Kinoa, hafiften başlıyor)
- Tüm süt ve süt ürünleri: Maalesef yasak. En çok gelen soru, “Hiç mi yok?” Yanıt: “Yok.”İkinci soru, “Yoğurt da mı yok?” Cevap: “İki ay boyunca, çok sağlıklı olan kefir bile yok.”
- Baklagiller: Baklagiller de yok. Mercimek, nohut ve kuru fasulye... Aklınıza ne gelirse, hepsi yasak. Patates de... Bizde Brezilya patatesi denilen, turuncu eğri büğrü patates benzeri kök sebzeyi yiyebilirsiniz. (40 gün sonra ise tüm baklagilleri ancak fermente ederek, filizlendirme ya da uzun ıslatma yöntemiyle
yiyebilirsiniz. Bir kere, baklagilleri ıslatmadan pişirmeyi aklınızdan bile geçirmeyin. Bütün fitik asit ve haliyle lektin içinde kalıyor. En az bir gün, hatta mümkünse iki gün, arada suyunu değiştirerek baklagili ıslatmalı. Hatta ıslatırken, biraz kefir ya da ev yapımı yoğurdun suyundan katılmalı ki, fermantasyon gerçekleşsin. Bu arada nohutlar filizlenirse, en güzeli...
Zeytinli poğaça- 2 su bardağı badem unu
- 2 yumurta
- 10-15 çekirdeği çıkarılmış zeytin
- Kırmızı pul biber
- 180 derecede 15-20 dakika pişirin.
YENİLECEKLER- Her tür et (Dana-balık-tavuk)
- Yumurta
- Bol zeytin
- Çay
- Kahve
- Ceviz
- Badem
- Fındık Leblebi filan yok, aman diyeyim! Kuru incir ve kayısı gibi şekeri bol kuru meyvelerden hatta hurmadan bile 40 gün uzak durun.
- Mevsiminde her tür taze sebze, ot vs... Zeytinyağını bol tutun.
- Avokado
- Bademi robottan geçirerek un haline getirin. Badem unu, bu diyetin cankurtaran simidi, atıştırmalık çeşitli tarifler türetin.
Badem unlu pizza- 2 bardak badem unu,
- 8 bademi robottan geçirin ve un haline getirin (kuruyemişçiler de çekiyor aklınızda olsun)
- 2 yumurta
- 1 kaşık tereyağı, üzerine pastırma, sucuk ve zeytin gibi ne isterseniz koyun.
- 170 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.