Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yeni yılla birlikte ödül sezonu da açıldı. Göreceksiniz birkaç ay içinde ödül almayan ünlü kalmayacak ülkede...

Ödülleri yapanlar, törenleri düzenleyenler ve alanlar mutlu. Peki hak edenlere mi veriliyor ödüller? Maalesef bu törenlerin çoğu, oraya ünlü getirmek ve onlar üzerinden reklam amaçlı yapılıyor.

Ödüller de ona göre veriliyor.

Oya Ulucan Event’in düzenlediği ‘İstanbul Şehir Ödülleri’ de bunlardan birisi mi bilmiyorum ama ‘Yılın Annesi’ ödülüne layık gördüğü Yeşim Salkım’dan ‘Yılın Dersi’ni aldı. Salkım’ın Instagram hesabında, “Bakalım bunu yazacak kaç yürekli gazeteci var?” notuyla paylaştığı törenden çekilmiş video’da söylediklerine bakar mısınız?

“Bir hanımefendi aradı ve ‘Yılın Annesi’ ödülünü bana vermek istediklerini söyledi. Ben de kabul etmek istemediğimi belirttim ve bunu söylemek için geldim buraya. Benim bir derdim var ve bunu her yerde söylemek istiyorum. Bu ülkede bu kadar kadın, çocuk katledilirken, ödül törenlerinde bizi ‘Yılın Annesi’ seçmek bence abesle iştigal. Ben zaten ailemden yeterince takdir görüyorum. Şarkıcılığımla ilgili bir ödül olursa seve seve, başımın üstüne. Çok iyi bir anne olduğumu düşünmüyorum. Evde iki bakıcım var, çocuklarıma onlar bakıyor. Biri yemeklerini, öteki ütülerini yapıyor. Umarım bu ödül töreni ders olur. Bundan sonra ‘Yılın Annesi’ ödülleri bizim gibi şımarıklara değil de, hak eden annelere verilir.”

‘Yılın annesi’ ödülünü reddetti ve ders verdi



Video, Salkım’ın reddettiği ödülü bir şehit annesine takdim ederken salondakilerin ayakta alkışladığı görüntüyle bitiyor.

“Madem ödülü kabul etmeyecekti, ne işi var törende?” diyebilirsiniz.

O da bir yöntem ama Salkım, “Böyle bir ödülü kabul edemem” deyip törene gitmeseydi, bundan kimsenin haberi olmazdı. Şarkıcı törene gitti, ödülü niye reddettiğini sahnede söyledi ve kamuoyu da öğrendi.

‘GEÇ YETENEK’ GÜL SUNAL!

Merhum sanatçı Kemal Sunal’ın eşi, 62’sinden sonra sahneye çıktığı için kendisini ‘Geç Yetenek’ diye tanımlayan Gül Sunal’ın ‘Gölge Feslikannarı’ adlı tek kişilik gösterisini ilk kez izledim. ‘Gölge Feslikannarı’, Sunal’ın çocukluk günlerinden Kemal Sunal’la evliliğine, çocuklarıyla ilişkilerinden hayata bakışına, hobilerinden iş hayatına geniş yelpazedeki anılarını mizahi bir dille anlattığı 1.5 saatlik gösteri. Sunal’ın baba ocağı Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesine dair anlattıkları ve ‘Sandıklıca’ şivesi -Gölge Feslikannarı da onlardan biri- bence gösterinin en eğlenceli anları.

‘Yılın annesi’ ödülünü reddetti ve ders verdi



GERÇEKLE ÖRTÜŞMEYEN EĞİLİM ARAŞTIRMASI

Kadir Has Üniversitesi’nin 26 ilde 18 yaş üzeri bin kişiyle yaptığı ‘Türkiye’nin Eğilimleri’ araştırmasının sinemaya dair bölümü ilgimi çekti.

Prof. Dr. Mustafa Aydın önderliğindeki araştırma ekibinin yaptığı çalışmayı Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz kamuoyuna açıkladı.

Yapılan anketin siyasi öngörüleri değil, sinemaya dair kısmı ilgimi çekti; özellikle de şu tespit: “Araştırma sonuçlarına göre sinemaya ayda 3-4 kez gidenlerin sayısında artış gözlemlendi.”

Haliç Üniversitesi’nin anketi böyle diyor da, peki gerçek ne?

2018 yılında sinemalarda kesilen bilet sayısı 70 milyon 409 bin 779. 2019’daki toplam seyirci sayısı 59 milyon 556 bin 20 oldu.

Sinema seyircisinin yüzde 15.4 azaldığı bir yıla dair yapılan anket, “Sinemaya ayda 3-4 kez gidenlerin sayısında artış gözlemlendi” diyorsa, yaman bir çelişki var ortada.

2010’dan bu yana Kadir Has Üniversitesi adına anket çalışmalarını yöneten Prof. Dr. Mustafa Aydın ve ekibi aydınlatmalı kamuoyunu bu konuda.

GÜNÜN SÖZÜ

“Para size ancak bir yatak alabilir, iyi bir uyku değil; bir ev alabilir, bir yuva değil; bir arkadaş alabilir, bir dost değil.” (Zig Ziglar)