Kültür Sanat Bu belgesel çok konuşulacak!

Bu belgesel çok konuşulacak!

26.01.2009 - 11:37 | Son Güncellenme:

Yönetmen Ceyda Aslı Kılıçkıran, çok konuşulacak bir proje için Amerika’da bulunan ortağı ile kolları sıvadı.

Bu belgesel çok konuşulacak

Kılıçkıran ve ekibi yeni belgesel filminin çekimlerine Şubat ayında başlıyor. Amerikanın ünlü yapımcılarından Robert Richter’la ortak proje yapacağını belirten Ceyda Aslı Kılıçkıran, “Şubat ayında Hindistan’da, Mabudan Tapınağı’nda başlayacağımız çekimler, İngiltere’de Dünya Ruhsal Üniversitesi olarak adlandırılan malikanede devam edecek. Ruhsal ve meditasyon eğitimi veren kişilerle röportajlar yapılacak.” dedi.

Haberin Devamı

HİNTLİ EĞİTMENLER, MEVLANA VE YUNUS EMREYE HAYRAN

Küçüklüğünde annesinin anlattığı Hint masallarıyla yetişen yönetmen Ceyda Aslı Kılıçkıran sözlerine şöyle devam etti, “Hint ruhsal felsefesinin benim için en önemli özelliği özünde tasavvufun olması. Hintli eğitmenlerin çoğu Mevlana ve Yunus Emre'ye hayran ve onların kitaplarını okuyor. Bize çok yakınlar. Bir dönem dünyayı saran Secret ile bu belgeselin buluştuğu ortak nokta ise, orada konu edilen mistisizm ile bu belgeseldeki mistisizmin buluşuyor olması. Ayrıca bu projeye Brahma Kumaris (Hint Ruhsal Bilgi Organizasyonu) da rehberlik ederek destek veriyor” dedi.

ULUSLARARASI TELEVİZYON KANALLARI İLE GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Belgeselin çekimlerinin bitmesinin ardından Amerika'da montajına başlanacak. Yönetmen Kılıçkıran şimdiden yurtdışı satışları için bağlantıların kurulduğunu da belirterek, “Bugüne kadar birçok uluslararası belgeselin yapımcılığını ve yönetmenliğini yapan Robert Richter, Discovery Channel, National Geografic, BBC ve ABC kanallarıyla görüşmelerini sürdürüyor.” şeklinde konuştu

Haberin Devamı

ROBERT RICHTER KİMDİR?

Rober Richter, 14 yıldır 5000 üyeli Amerikan Film Yapımcıları Derneği Başkanı. Uluslararası Belgesel Filmciler Derneği Yönetim kurulunda New York temsilcisi. Başkanlığını yaptığı pek çok TV ve basın kuruluşu var. En önemli filmlerinden biri Nagasaki. Bu filmle nükleer silâhlanmaya karşı bir kamuoyu oluşturmuş bir yönetmen ve yapımcı. Genellikle filmleri insan hakları ve küreselleşmeyle ilgili. Five Days to Change the World (Dünyayı Değiştirecek 5 Gün), Vietnam, HHH What Manner of Man, Hubert Humphrey'in 1968'de Nixon’a karşı yürüttüğü seçim kampanyasıyla ilgili. Amerika'nın çok önemli filmlerinden biri olarak kabûl ediliyor.

CEYDA ASLI KILIÇKIRAN KİMDİR?

2006 yılında çektiği ve gazeteci yazar Duygu Asena'ya ithaf ettiği Geçerken Uğradım filmiyle çok sık gündeme gelen Ceyda Aslı Kılıçkıran, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Ardından, bir yıl konservatuar eğitimi aldıktan sonra Daily News ve Middle East Journal'in yanı sıra, çeşitli yabancı basın kuruluşlarında 'yazar' olarak çalıştı. CIDC Insight Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. Daha sonra reklâm senaryoları yazmaya başlayan Ceyda Aslı Kılıçkıran, ardından tanıtım filmleri ve reklâm filmleri çekmeye başladı. Son dört yıldır kendi yazdığı filmleri çekiyor. Türk Sinemasının en genç kadın yönetmeni olan Kılıçkıran, halen, Türk kadınlarıyla ilgili çalışmalar yapan ve kadın filmi çeken tek Türk yönetmendir.

Haberin Devamı

Senarist ve yönetmen Ceyda Aslı Kılıçkıran'ın, yurtiçi ve yurtdışında çeşitli dereceler alan filmleri şunlardır:

“Bağımsızlığımı ve Seni Seviyorum”: 4. Inflatable Duck Film Festival - Denver USA.

“Watermark”: Festival Les Toiles De Mer 2005 France.

“Bir Parça Özgürlük”: 42. Altın Portakal Film Festivali'nde aday gösterildi.

“Geçerken Uğradım”: Kılıçkıran'ın 2006 yılında çektiği bu film, aynı sene içinde kaybettiğimiz gazeteci - yazar Duygu Asena'ya ithaf edilmiştir. Filmde başrolü Türk Sinemasının ve kadın filmlerinin unutulmaz ismi Hale Soygazi üstlenmiştir.

Haberin Devamı

“Kilit”: 2007 yılında çektiği bu film sahneye çıkan ilk Müslüman Türk kadını olan Afife Jale’nin hikayesi… “Kilit” bir kadın hikâyesi. Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Vakfı tarafından ödüle lâyık görüldü. Mardin Film Festivali'nin açılış filmi olarak gösterildi.

Yönetmen Ceyda Aslı Kılıçkıran'ın, “İstanbul Kısa Filmciler Derneği”nden aldığı bir başka ödülün yanı sıra ‘Başbakanlık’ ödülü de bulunuyor

Yazarlar