GündemAy'da bulunan su uzayda yaşamın ilk adımı mı?

Ay'da bulunan su uzayda yaşamın ilk adımı mı?

15.11.2009 - 00:51 | Son Güncellenme:

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Ay’da önemli miktarda su bulunduğunu açıklamasıyla “uzayda yaşam” tartışmaları yeniden alevlendi

Ayda bulunan su uzayda yaşamın ilk adımı mı

NASA Ay Kraterleri Gözlem ve Algılama Uydusu (LCROSS) misyonunun bilimsel sorumlusu Anthony Colaprete, önceki gün yaptığı açıklamada, “Su bulduk, hem de az değil, önemli miktarda” dedi.

Büyük adım...
LCROSS misyonunda, 9 Ekim’de Ay’ın güney kutbundaki bir kraterde iki uzay aracı çarptırılmış ve bu çarpışma sonrası kalkan toz bulutu incelenerek Ay’da su olup olmadığı araştırılmıştı. Analizler sonucunda, 6 km’lik toz bulutunda 80 litre su bulunduğu tespit edildi.
Araştırmacılara göre Ay’da su bulunması insanlık için büyük bir önem taşıyor. Bunun uzayın insanlı keşfi için büyük bir adım olduğu belirtiliyor. Ay’da kalıcı üsler kurulup, gelecekte burada yaşanmasının bile önünün açılabileceği belirtiliyor. Ay‘daki suyun hem içmek hem de suyun içindeki oksijen ve hidrojenin ayrıştırılmasıyla roket yakıtı elde edilmesi için kullanılabileceği vurgulanıyor. Bu durumda da uzay yolculuklarının kolaylaşacağı, Ay’a giden roketlerin ekstra yakıt taşımaya gerek olmadan Ay’dan çok daha uzak yerlere ulaşabileceği kaydediliyor.

40 yıllık araştırma
Ay’da su arama çalışmaları 40 yıl önce NASA’nın Apollo misyonuyla başlamıştı. Apollo astronotlarının Ay’dan getirdiği taş örneklerinde su izlerine rastlansa da, taşların tutulduğu kapların sızıntılı olması nedeniyle bu su izlerinin Dünya’da bulaşmış olduğu sonucuna varılmıştı.
Hindistan’ın geçen ağustos ayında, Chandrayaan-1 adlı uydusuyla Ay’da su olduğunu tespit ettiğini açıklamasından 2 hafta sonra NASA LCROSS misyonuna start verilmişti. Proje, NASA’ya 79 milyon dolara mal oldu.

Haberin Devamı

Ayda bulunan su uzayda yaşamın ilk adımı mı

GOOGLE’DEN KUTLAMA
İnternet arama motoru Google, NASA’nın Ay’da su bulduğunu açıklaması üzerine bir logo hazırlayarak bunu tüm dünyaya aktardı. Google, dünkü logosunda “o” harfi yerine Ay’ın görüntüsünü koydu ve diğer harfleri de “su damlacıkları” ile renklendirdi. Logonun üzerine gelindiğinde de “Ay’da suyun keşfi” yazısı çıkıyor.

Ayda bulunan su uzayda yaşamın ilk adımı mı