1-Adaçayı bakteri çoğalmasını engelliyor
Adaçayının yapraklarında bulunan doğal antibiyotik özellikli etkin maddeler suda çözünür. Bu nedenle sıcak su da demlenip günlük 2 fincan kadar tüketilebileceği gibi gargara olarak da kullanılabilir. Hem bakteri çoğalmasını engelleyecek hem de öksürüğün hafiflemesine yardımcı olacaktır.
2- Nane çayı kuruluğu gideriyor
Nane çayının içeriğinde bulunan uçucu bileşenler boğazın yumuşamasına ve kuruluğun giderilmesine yardımcı oluyor. Yeşil çay, zencefil çayı gibi çaylarla birlikte demlendiğinde ise antioksidan kapasitesi artıyor. Fakat eğer reflü problemi olan kişilerin dikkatli tüketmesinde ve günde 2 fincanı geçmemesinde fayda var.
3- Nar kabuğu çayı boğaz ağrısını gideriyor
Narın kabuğunda bulunan polifenolik bileşenler boğaz enfeksiyonlarına neden olan bakterilerin etkinliğini azaltarak boğaz ağrısına çözüm oluyor. Fakat kabuk kısmında bulunan alkoloid fazla tüketildiğinde besinsel zehirlenme benzeri etkilere ve kalp atım hızında artışa neden oluyor. bu nedenle günlük olarak 2 çay kaşığı kurutulmuş nar kabuğu yeterli. Üzerine 1 bardak su ilave ederek kapalı ve mümkünse cam bir fincanda 10 dakika demleyerek içebilirsiniz.
4-Ihlamur tahrişleri önlüyor
Ihlamur, boğazda oluşan tahrişlerin önüne geçerken; ağrı kesici ve yangı giderici etkisi ile tahriş olan alanın onarımına yardımcı oluyor. Ancak ıhlamura ilave edilen şeker, çaydaki etkili bileşenlerle reaksiyona girebiliyor ve ıhlamurun etkisini azaltabiliyor. Bu nedenle şeker yerine bal ilave edilebilir ve etkisini azaltmamak adına çayın sıcaklığı 40 derecenin altında olmalıdır. Günlük 2-3 fincan kadar tüketilebilir.
5- Karanfil boğaz enfeksiyonlarında ağrıyı alıyor
Karanfilin içeriğinde bulunan öjenol isimli uçucu bileşen yangıyı gideriyor. Ağız, boğaz yolu enfeksiyonlarında ise antiseptik ve ağrı giderici olarak görev alıyor. Çiğneyerek tüketebileceğiniz gibi günlük olarak içilen çayların içerisine de ilave edebilirsiniz.
6- Meyan kökü balgam söktürüyor
Saponin tipi bileşenler ile balgamın sıvılaşmasını sağlayarak atılmasına yardımcı olur. 3 bardak suya 3 tatlı kaşığı meyan kökü ilave edip, 15 dakika demledikten sonra günlük olarak içebilir veya gargara olarak kullanabilirsiniz.
7-Zencefil bağışıklığı toparlıyor
Antioksidan kapasitesi oldukça yüksek olup engeksiyondan sorumlu bakterilerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Yeşil çay ile birlikte günde 1-2 fincan içerek antioksidan kapasitesi yükselebileceği gibi; 1 çay kaşığı toz zencefili, 1 tatlı kaşığı bal ile macun haline getirip de yiyebilirsiniz. Ancak kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız veya safra kesenizde taşınız varsa bu karışımlardan bir tüketmemelisiniz.
8-Okaliptüs tam bir dezenfektan
Okaliptol adlı bileşeni ile ağız ve boğaz yolunu dezenfekte ederek öksürüğün hafiflemesine yardımcı oluyor. Fakat uçucu bileşenlerden yeterli seviyede yararlanmak adına demleme tekniği oldukça önemli. Kapalı bir bardakta veya demlikte demlenmeli ve uçucu bileşenlerin kaybına engel olunmalıdır. Günlük 1-2 fincan kadar tüketilebilir.
9-Toz karabiber öksürüğü dindiriyor
Bağışıklık sistemini güçlendirici birçok etken maddeye sahip karabiberin öksürüğün giderilmesine yardımcı etkileri de mevcut. 1 çay kaşığı toz karabiberi 1 yemek kaşığı bal ile birlikte karıştırıp macun olarak tüketebileceğiniz gibi bu karışımı 1 fincan su da demleyerek çay olarak da içebilirsiniz Balgam akışını hızlandıracak ve öksürüğü dindirecektir. Fakat gastrit, reflü, ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarınız varsa tüketim dozu konusunda dikkatli davranmanızda fayda var.
10-Anason öksürüğü gidermeye yardımcı
Öksürük ve soğuk algınlığından korumaya yardımcı olduğu gibi öksürüğün kolay atlatılmasına da yardımcı olan bitkilerden birtanesidir. 1 çay kadar anason 1 fincan suya katılarak ağzı kapalı bir şekilde 10-15 dakika demlenmeli ve o şekilde tüketilmelidir. Günlük 2 fincan kadar yeterli olacaktır.
Melis Torluoğlu
Beslenme ve Diyet Uzmanı
ACIBADEM ETİLER TIP MERKEZİ