20.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Zeynep Aktaş
Dolar kuru Çin’de açıklanan büyüme verisi ve Merkez Bankası’nın ekim ayında faiz indirimini pas geçme beklentileri ile gerilemeye başladı.
Tarihi zirve seviyesi olan 3.1132 TL’lerin ardından 3.07’li seviyelere gerileyen dolar kuru, destek seviyelerine doğru geri çekiliyor. Gelişmelere baktığımızda Çin’de açıklanan büyüme verisinin beklentiler dahilinde yüzde 6.7 olarak açıklanması ile birlikte Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.05 değer kazanırken, gelişmekte olan ülke kurları karşısında dolar kurunun değer kaybettiği görüldü.
Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi ile başlayan ve siyasi, jeopolitik risklerle artan dolar kurundaki tansiyon biraz olsun düşse de gözler Merkez’in bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrilmiş durumda. Kurdaki hareketin asıl yönü PPK toplantısı sonrasında belirlenecek.
Cumhurbaşkanı danışmanı Yiğit Bulut’un, ihtiyaç duyulması durumunda Merkez Bankası’nın bu ayı pas geçebileceğini belirtmesi ile Merkez’in bu ayı pas geçerek sadeleşme politikasına bir ay ara vermesi beklentiler arasında yer almaya başladı.
Merkez pas geçer mi?
Peki, Merkez Bankası pas geçecek mi? Piyasadaki fiyatlamaya bakılırsa Merkez’in pas geçme ihtimali fiyatlanıyor. Ancak büyümeyi desteklemek amacı ile para politikasında atılan etkili adımların devamını görebiliriz. Bu da faiz indiriminin devamı anlamına geliyor. Bu durumda dolar kurunda sert hareketlerin yaşandığını görebiliriz. Kurum raporlarına bakılırsa Merkez Bankası’nın kararı sonrasında 3 - 3.25 aralığında bir hareket yaşanabilir.
Yurtdışı kaynaklı
Kurdaki hareketin asıl tetikleyicisi yurtdışı gelişmeler ve veri akışı. Gelişmekte olan ülke kurlarının dolar karşısında zayıflamasına neden olabilecek gelişmeler elbette TL üzerinde de etkili olmaya devam edecektir.
Ancak Türkiye’nin kendine özgü jeopolitik, ekonomik ve siyasi gelişmeleri gelişmekte olan kurlara göre TL’nin daha fazla değer kaybına ya da değer artışına neden olabilmekte. Kısa vadede risklerin daha fazla ön planda olduğu unutulmamalı.
Hedef ne olabilir?
Japonya’nın en büyük aracı kurumu Nomura analistlerine göre Türk lirası, Merkez Bankası’nın perşembe günkü faiz kararının ardından 3.00 seviyesine kadar güçlenebilir ya da 3.25’e kadar zayıflayabilir. Yurt içindeki kurum beklentilerine göre ise kurda Merkez’in faiz indirmemesi durumunda 3.05 seviyeleri, indirmesi durumunda ise yeninden 3.10’lu seviyelerin test edilmesi bekleniyor. Kurdaki geri çekilmelerde fiyatlar 3.05’li seviyelerde dengelenebilir. Ancak bu seviyeden başlayabilecek bir hareketin hedefi yeniden 3.20’ler olacaktır.