Son dakika bilim haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan bilim gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan bilim haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 53.446 bilim haberi bulunmuştur.
‘Teknoloji dünyasında bir devrim’Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin, kuantum bilgisayar teknolojisine sahip az sayıda ülke arasına girdiğini belirterek, “Kuantum bilgisayarlar, teknoloji dünyasında bir devrim” diye konuştu.
Seul Robot & Yapay Zeka MüzesiMAA-Melike Altınışık Architects tasarımı RAIM, yalnızca geleceği sergilemekle kalmayıp, aynı zamanda onun yaratım sürecine dahil olan bir yapı olarak mimarlık, bilim ve teknolojinin sürekli evriminde kilit bir rol oynuyor.
Tüm bildiklerimizi değiştirebilecek teori: Evren bir hologram olabilir mi? Evren sayısız yıldız, galaksi ve bilinmeyenle dolu sonsuz bir gizem olarak karşımızda duruyor. Genellikle gözlerimizle gördüğümüz her şeyin bir düzen içinde işlediğini düşünüyor olsak da evrenin gerçek doğasına dair bilim dünyasında çığır açan teoriler öne sürülüyor. Bu teorilerden biri de evrenin aslında bir hologram olabileceğinin öne sürüldüğü Holografik Evren Teorisi'dir. Peki, evren gerçekten bir hologram olabilir mi? Bu teori hem bilimin sınırlarını zorlayan hem de algılarımızı kökten değiştirebilecek bir yaklaşıma sahip.
Su altında hayatta kalabiliyor: Bombus yaban arılarıDoğa, hayatta kalma mücadelesinde her canlının kendine özgü stratejiler geliştirdiği bir sahne gibidir. Bombus yaban arıları da bu sahnenin dikkat çekici aktörlerinden biridir. Çoğumuz, arıları yalnızca havada uçarken ya da çiçeklerin etrafında vızıldaşırken görürüz, ancak bu küçük canlılar, beklenmedik durumlarda su altında hayatta kalabilmek gibi şaşırtıcı bir yeteneğe de sahiptir. Kanada'daki bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, bu arıların çevresel tehditlere karşı geliştirdiği hayatta kalma mekanizmalarına ışık tuttu. Peki, bu olağanüstü beceri nasıl mümkün oluyor?
Son raporda ortaya çıktı! 'Karadeniz'de deprem küçük, etkisi büyük'Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Rize’de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremi ve Çayeli ilçesinde dev toprak kütlesinin kayarak dolduğu dairede 1 kişinin hayatını kaybettiği heyelanı değerlendirdi.
Yöntemi FBI'ı bile ayağa kaldırdı! 'Bitki' deyip geçmeyin, zihin okuyup şahitlik ediyorOdanızda duran bir bitkinin duyguları ve hisleri, yaşanan her şeyi kaydeden bir hafızaları olduğunu hatta cinayet vakalarında şahit olarak kullanıldıklarını söylesek... Kulağa oldukça ilginç geliyor ancak bitkiler de yaşanan olaylara tepki verebilir, onları fil gibi akıllarında tutabilirler. İşte bir döneme damga vurup FBI bile ayağa kaldıran bilim insanı Backster'ın bitkilerle ilgili ilginç buluşu.
Merak yaratan keşif kuyudan çıktı! Öldürüp taşla örttüler: Viking efsanesi gerçekmişArkeoloji camiasında büyük yankı uyandıran keşif, tarihi gerçeklerden birini daha yeniden gündeme getirdi. Vikinglerle ilgili gerçekleri gün yüzüne çıkaran iskelet, 800 yıllık İskandinav efsanesinde geçen ve 'Kuyunun Adamı' olarak bilinen efsanevi karaktere ait olabilir mi? İşte cevabı.
Fen lisesi öğrencileri için GençBizzTech Projesi başvuruları başladıİş Bankası ve Genç Başarı Eğitim Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen GençBizzTech projesinin yeni dönem başvuruları başladı. 13 Aralık’a kadar devam edecek başvurular kapsamında fen lisesi öğrencilerine bilim, teknoloji, finansal okuryazarlık ve girişimcilik odaklı çevrim içi eğitimler verilecek.
Bakan Memişoğlu: Bizim için bu çürük elma operasyonu Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." dedi.
Deniz ekosistemini koruyan Mavi Nefes Projesi’yle 3 yılda 250 tona yakın atık toplandıSürdürülebilirlik stratejisi kapsamında iklim kriziyle mücadeleyi önceliklendiren Garanti BBVA’nın, DenizTemiz Derneği/ TURMEPA işbirliğiyle deniz kirliliğini azaltmak ve önlemek amacıyla Marmara Denizi’nde başlattığı “Mavi Nefes Projesi” başta plastikler olmak üzere deniz çöplerinin toplanmasına ve deniz ekosisteminin korunmasına katkı sağlıyor. Proje kapsamında Eylül 2021-Ağustos 2024 döneminde Marmara Denizi’nde 225 tondan fazla atık toplandı. Tatvan’da faaliyetlerini sürdüren Ahtapot 6, Van Gölü’nde Nisan-Ağustos 2024 döneminde 12 ton atık toplarken, Göcek’te faaliyet gösteren TURMEPA 3 teknesi ise 2023 Mayıs ve Haziran aylarında, 2.141 tekneden 579 bin 385 litre atık su toplayarak, 4 milyon 635 bin litre deniz suyunun temiz kalmasına katkı sağladı.
Koyunlar, Anadolu’da evcilleştirilmişHacettepe Üniversitesi ve ODTÜ’den bilim insanlarının öncülüğünde, uluslararası bir araştırmacı ekiple yapılan çalışma, Türkiye, İran, Rusya, İsveç, Fransa ve İspanya’dan antik genomları analiz ederek evcil koyunun tarihini ortaya çıkardı ve koyunun büyük olasılıkla Anadolu’da evcilleştirildiğini gösterdi...
Okyanustaki kablolar koptu, hayat durdu! Deprem tam Titanik’in üstünde yakaladıGünümüzde haberleşme okyanusun metrelerce derinine döşenmiş kabloların aktardığı verilerle sağlanıyor. Aslında sadece günümüzde değil, bundan 95 yıl önce de iletişimin kalbi okyanustaydı, ta ki 1929’da yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depreme kadar. Karayı vuran tsunamide 28 kişi hayatını kaybetmişti. O depremin su altında sebep olduğu afetin tek şahidi ise Titanik'ti!
Turkcell sürdürülebilirlik vizyonunu COP29’da dünya ile paylaştıTurkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP29 bünyesinde katıldığı oturumlarda, Turkcell’in sürdürülebilirlik vizyonunu ve bu alanda yürüttüğü projeleri aktardı.
Bilim ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.