Bezelye vitamin ve lezzet kaynağımız
Sofralarımızdan eksik olmayan hem pilavın yanında hem de yemeğiyle tadını damağımızda bırakan bezelyenin faydaları...
Botanik aleminde bir meyve olarak sınıflandırılan ancak yüzyıllardır sebze olarak kullanılan bezelye ufak yuvarlak taneli bir bitkidir. Bezelyenin asıl mevsimi serin mevsim dönemleridir. Protein açısından çok zengin olmasının yanı sıra vitamin ve mineral bakımından da eşsiz bir besin maddesidir.
Bezelye içerisinde bol miktarda karbonhidrat, protein, lif, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum bulunur.
Bezelyenin faydaları
-Kalori açısından düşük değerlere sahip bezelye kilo vermek isteyenler için uygun bir besin maddesidir.
-Bezelyede hazımsızlığa iyi gelen lifler bulunur.
-Araştırmalar bezelyenin yüksek kolesterole iyi geldiğini göstermiştir.
-Demir ve C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Bezelyede bulunan lutein yaşa bağlı bişil kaybını azaltır ve katarakttan gözleri korur.
-Bezelye glukoz seviyesini dengeler ve bu nedenle enerji düzeyini sabitler.
-Sinir sisteminde ve karbonhidrat metabolizmasında etkin rol oynar.
-Kemik sağlığı için bezelye çok önemlidir. İçerisindeki kalsiyum ve potasyum ile kemik gelişimine katkı sağlar.
-Folik asit ve B6 vitamini kalp sağlığının dostudur.
-Antioksidanlar ve özellik C vitamini içermesi kanseri bünyemizden uzakta tutar.