Genel SağlıkBel ağrısını ciddiye alın

Bel ağrısını ciddiye alın

22.10.2009 - 10:22 | Son Güncellenme:

Omurgada her elemanın bir görevi vardır ve bunlar uyum içinde çalışır. Bu elemanlardan birinin görevini tam yapmaması halinde, ağrı duyarız.

Bel ağrısını ciddiye alın

Bel ağrıları birçok hastalığın işareti olabilir, bu nedenle eğer belli bir sebebi olmayan ve birkaç günden fazla süren bel ağrınız olursa, muhakkak doktorunuzla görüşün

Haberin Devamı

Ters bir hareket yaparken veya yataktan kalkarken aniden oluşan bir bel ağrısı, insanı günlerce istirahate zorlayabilir. İnsan omurgası, omur adı verilen kemikler, bunlar arasında destek görevi yapan disk denilen doku ve kemikleri birbirine bağlayan bağ ve kas dokusuyla tam bir yelkenli direği gibidir. Bu yapısıyla omurgada her elemanın bir görevi vardır ve bunlar uyum içinde çalışır. Bu elemanlardan birinin görevini tam yapmaması halinde, ağrı duyarız.

İnsan vücudunun her yöne hareket edebilen iki bölgesi bel ve boyundur. Boyun bölgemize pek fazla yük binmediğinden, bu bölgede, beldeki kadar aniden oluşan ağrılar görülmez. Gerek vücudun ağırlığı nedeniyle, gerek çalışırken yaşanan zorlamalar sonucunda bel bölgemizde ani incinmeler oluşabilir. Bu hassas bölgedeki incinmelerin iyileşmesi ise uzun zaman ister.

Haberin Devamı

Nedenleri

Bel incinmelerinin nedenleri araştırıldığında, pek çok hasta ilk yakınmaların vücutlarının soğuk olduğu bir dönemde, örneğin çalışmaya başlarken meydana geldiğini söyler. Hatta sabah evinden çıkarken ayakkabısını bağlamaya eğildiğinde, belini incitenlerin sayısı küçümsenemez.

Bununla birlikte:
- Zayıf ve güçsüz kaslar,
-Bilinçsizce yapılan yanlış hareketler,
-Aşırı şişmanlık bel ağrısına neden olan diğer önemli etkenlerdir.
Tabii çeşitli hastalıkların etkisiyle de ters bir hareket sırasında ani ağrı oluşabilir. Bu nedenle bel ağrısı, şikâyetleri geçse bile muhakkak doktorunuzla paylaşılması gereken bir bulgudur, hatta bazı hastalıkların ön belirtisi olabilir.

DİKKAT!
Bir yükü kaldırırken öne doğru değil, ağırlığını vücudunuza dağıtacak şekilde tutun ve belinizi bükmeden basamaktan inin ve elinizdekini çömelerek yere koyun.

Yatak seçimi
İyi bir yatak vücudun gömülmesini engelleyecek kadar sert, vücut hatlarını koruyacak kadar rahat olmalıdır. Yatakta yatarken, bacaklarınız arasında küçük bir yastık, bel ağrısında sizin dostunuz olabilir. Dizler arasına bir yastık konularak yan yatmak yatmak sizi çok rahatlatabilir. Baş yastığı çok yüksek olmamalı, baş ve boyuna normal pozisyonunu verdirecek yükseklikte olmalıdır.

Haberin Devamı

Sık yapılan bir hata
Yastıklardan bahsederken sık yapılan bir hataya da değinmek isterim, reflü, yani mide muhtevasının yemek borusuna kaçmasına bağlı şikâyetler olduğunda, baş altına konan yastıklar yükseltilir. Bunun reflüye faydası değil, zararı olabilir. Vücut uyku sırasında yüksek yastıktan aşağı doğru kaydığı için, mide hizasından bükülür, mide içi basıncı artarak, şikâyetler daha da fazlalaşabilir. Yapılması gereken, ya reflü için özel olarak imal edilmiş yastıkları kullan-mak veya yatağın baş ucunu, altına bir şey koyarak 20 santim kadar, komple bir bütün halinde yükseltmektir.

UNUTMAYIN!
Unutmamanız gereken çok güçlü yardımcılarınız var, bacaklarınız. Bacaklarınız gibi harika ve güçlü bir kaldıraca sahipken, belinizi zorlamayın. Bu anlattıklarım bir hastalığa bağlı olmayan ve kendimizi korumadığımız zaman oluşabilecek bel ağrıları. Aslında bel ağrıları birçok hastalığın ilk uyarı belirtileri olabilir. Bu nedenle eğer belli bir sebebi olmayan ve birkaç günden fazla süren bel ağrınız olursa, muhakkak doktorunuzla görüşün. Doktorunuz, gerektiğinde zamanında alacağı önlemlerle veya erken teşhis ile, ileride olabilecek ciddi problemleri ve hastalıkları önleyebilir veya tedavi edebilir.

Haberin Devamı

AĞIRLIK KALDIRMANIN 5 DOĞRU YOLU
1- Ayaklarınızı açarak yere sağlam basın. Kaldıracağınız yüke yakın durun. Çömelin, derin soluk alın ve soluğunuzu tutarak (karın kaslarınızı kasıp bele destek olmak için) yüke yapışın.
2- Bacaklarınız belinizden kuvvetlidir. Sırtınızı dik tutarak ayağa kalkın.
3- Yükü göğsünüze yapıştırarak beldeki yükü azaltın.
4- Dönerken belinizle değil, ayaklarınızla dönün.
5- Yükü, eğilerek değil, çömelerek yere bırakın.
Tabii yaş ilerledikçe bu tip ağırlık kaldırmalara çok dikkat etmek lazım. Özellikle belirgin osteoporozu, yani kemik kalsiyum kaybı olan kişiler, ağırlık kaldırma sırasında kendi kendine, omurga kırıklarına sebep olabilir. “Ben erkeğim, bir şey olmaz” denmemelidir, son zamanlarda osteoporozun erkekler için de, kadınlar kadar tehdit edici olduğu ortaya çıkmıştır.
Kadın veya erkek fark etmez, yaşınız 40’lı yaşlarda ise doktorunuzla osteoporoz konusunu görüşmelisiniz.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar