Genel SağlıkBazıları neden sürekli üşür?

Bazıları neden sürekli üşür?

22.11.2011 - 12:03 | Son Güncellenme:

Bazılarımız kışın evde yanan kalorifere rağmen 3 kat pijamayla uyur. Bazıları ise yazın sıcaklık 40 derece de olsa mutlaka bir hırka taşır. Peki, bu insanların sürekli üşüyor olmasının tıbbi bir açıklaması var mıdır? Yoksa, sadece nadir görülen bir intolerans mıdır?

Bazıları neden sürekli üşür

Bazıları neden sürekli üşür
Sürekli üşüyormuş gibi hissetmenin tıp bilindeki ismi "soğuk intoleransı"dır. Ancak bu bir hastalık değildir. Nadir görülen ve problem teşkil etmeyen bir durumdur. Yine de rahatsız olanların basit değişiklikler sayesinde bu sıkıntıdan kurtulabileceğini söylemekte fayda var. Daha düzenli beslenmek, spor yapmak ve stresten kurtulmanın yollarını bulmak işe yarayacaktır.

İnsan vücudu ısıyı düzenlemek için farklı yollara başvurur. Örneğin; hiç hareket etmeden bile kaslarınız vücut ısısının %25'ini üretir. Bu nedenle spor yapan insanların kas endeksi daha fazla olacağı için, daha fazla ısı üretimi söz konusudur.

Bu istemsiz ısı döngüsü beyin tarafından kontrol edilir. Beyinde bulunan hipotalamus bir termostat görevi görür. Vücudunuz çok sıcak olduğunda cildin yüzeyine yakın bölgede bulunan damarlar açılır ve ısı çıkışını sağlar. Buna biz terleme deriz. Tam tersi olduğunda ise titreme sayesinde kas hareketi arttırılarak ısı üretimi desteklenir
Ancak bazı durumlarda sürekli üşüme hissi hastalıkların habercisi de olabilir Bu nedenle sürekli titreme gelen ve üşüyen kişilerin bir doktora danışmasında fayda vardır.

Bu hastalıklardan biri Raynaud Hastalığı'dır. Bu hastalıkta parmaklar soğuk ve duygusal strese bağlı olarak sürekli üşür ve morarmaya başlar. Bu durum bazı durumlarda ağrı ve uyuşmaya sebebiyet verebilir. Kan akışının normal haline dönmesi ile karıncalanma hissedilebilir. Bu durum kadınları erkeklerden daha fazla etkiler. Eğer söz konusuna benzer bir şikayetiniz varsa doktora bir an önce başvurun. Çünkü bazı durumlarda eklem rahatsızlıklarına yol açabiliyor.

Üşüme hissinin işaret ettiği diğer bir hastalık ise hipotiroidizmdir. Tiroid bezleri yeterli hormon üremediğinde görülür. Hipotireidizm kilo almaya, yorgun hissetmeye ve genelde üşüme hissine neden olabilir. Basit bir kan testi sayesinde teşhis edilebilir. Tedavi yöntemleri mevcuttur.

Eğer siz de sürekli üşüme hissinden şikayetçiyseniz emin olmak için doktora başvurmanızı öneririz.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar