14.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:
TÜRKER KARAPINAR / Ankara
15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından başta Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) olmak üzere çeşitli terör örgütleriyle iltisakları bulunduğu için meslekten ihraç edilen 130 bini aşkın kişinin başvurusunu değerlendirmek amacıyla kurulan OHAL Komisyonu’nun, yargılamaları devam edenlerin başvurularını da dosyaları üzerinden karara bağlayacağı bildirildi.
OHAL Komisyonu Başkanı Selahattin Menteş’in Adalet Bakanlığı Müsteşarı olmasının ardından komisyon, Devlet Denetleme Kurulu Uzmanı Salih Tanrıkulu’nun başkanvekilliğinde çalışmalarını hızlandırdı.
Ret ya da kabul
Milliyet’in aldığı bilgiye göre komisyonun ilk kararını çok yakında vereceği bildirildi. Komisyon tarafından yapılacak inceleme sonucunda başvurunun reddine veya kabulüne karar verilecek. Kararlar, bizzat ilgilisine tebliğ edilecek. Komisyon, yargılamaları sürenlerin başvurularını da karara bağlayacak. Bu kapsamda beraat eden Semih Özakça ile cezalandırılan ancak Yargıtay incelemesinden geçmediği için kesinleşmeyen hükümözlü Nuriye Gülmen hakkındaki başvurular da karara bağlanacak. Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan ya da ilişiği kesilenlere ilişkin başvurunun kabulü halinde karar Devlet Personel Başkanlığı’na bildirilecek. Bu kişilerin kadro unvanlarına göre atamaları ilgili hükümler uyarınca yapılacak.
Yeni mahkemeler
Başvurunun reddi halinde ise komisyon kararlarına karşı idari yargı yolu bir süre önce açılmıştı. Hâkimler ve Savcılar Kurulu, ret kararlarına karşı açılacak davalarda Ankara’da 19. ve 20. İdare mahkemelerini görevlendirdi. Bu iki mahkeme, OHAL Komisyonu’nca başvuruları reddedilenlerin açtıkları davalara bakacak. Alınan bilgiye göre kararlar verilmeye başlandıkça iş yükünün önüne geçebilmek amacıyla iki mahkemeye ek olarak yeni mahkemeler de devreye sokulacak.