29.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ağırladığı ilk yabancı konuk Katolik Hıristiyanların ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis oldu. Papa ile aynı düşünceleri paylaştıklarını belirten Erdoğan, ırkçılık, ayrımcılık, farklı olana nefret ve İslamofobi uyarılarında bulundu. Papa ise barışı inşa etmek için diyalog çağrısı yaparak, “Türkiye medeniyetlerin bir araya gelmesine katkı sağlayabilir. Türkiye’yi Tanrı korusun ve kutsasın” dedi.
Erdoğan ve Papa Francis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görüşmelerin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan, “Yaptığımız görüşmede, farklı düşündüğümüz konu hemen hemen hiç yok” diye konuştu.
İslamofobi vurgusu
Papa Francis’in Türkiye’ye yaptığı ziyareti çok önemsediğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
“Bugün Ankara’da vücut bulan bu fotoğraf, hiç şüphesiz dünya için bir umut fotoğrafıdır. Zira son yıllarda, özellikle Patrik Hazretleri’nin, kardeşlik noktasındaki vurgusu çok büyük anlam ifade ediyor. Hıristiyan dünyasında ve İslam dünyasında, karşılıklı önyargıların hiç arzu edilmeyecek şekilde büyüdüğüne şahit oluyoruz. Batı’da ırkçılık, ayrımcılık, farklı olana nefret ve İslamofobi ne yazık ki son derece hızlı ve ciddi bir şekilde tırmanma seyri gösteriyor. Batı dünyasında, İslamı ve Müslümanları terörle özdeş hale getirmek gibi girişimlerin milyarlarca Müslümanı derinden incittiğini müşahede ediyoruz.”
İslam dünyasında da Müslümanlara yönelik olumsuz algıyı besleyecek şekilde öfke, nefret ve şiddetin yaygınlaştığını esefle müşahede ettiğini belirten Erdoğan, kendisini yenilmiş, mazlum, mağdur, terk edilmiş ve adaletsizliğe uğramış hisseden milyonlarca insanın, umutsuzluk içinde terör örgütlerinin istismarına açık hale gelebildiğini belirtti. Erdoğan, “Şunu özellikle ifade etmek isterim ki DEAŞ gibi, El Kaide gibi, Boko Haram gibi terör örgütleri uzun yıllardır devam eden yanlış politikaların sonucu olarak ortaya çıkmışlardır” dedi.
Erdoğan, Papa Francis’e 4 gün önce görüştüğü Sisi’yle ilgili göndermede de bulundu. Bazı ülkelerdeki askeri darbe, katliam ve hak ihlallerinin dünyadan gereken cevabı almayarak adeta teşvik edildiğini ifade eden Erdoğan, bu çifte standartlı tutumun ‘İnsanların ruhunda tamiri zor tahribatlar açtığını’ belirtti. Papa’nın ziyaretinin İslam dünyası üzerinde son derece olumlu bir iz bırakacağını belirten Erdoğan, “Bu ziyaretiniz aynı zamanda Hıristiyan dünyası üzerinde de nice önyargıyı kıracaktır diye düşünüyorum” dedi.
‘Türkiye’yi Tanrı kutsasın’
Papa Francis ise iki kıta arasında köprü olan Türkiye’yi ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Barış konusunda dialog çağrısı yapan Papa, “Türkiye bölgedeki konumu, tarihi nedeniyle büyük sorumluluğa haizdir. Medeniyetlerin bir araya gelmesine katkı sağlayabilir. Türkiye’yi tanrı korusun ve kutsasın” dedi.
Diyaloğa ihtiyaç olduğunu belirten Papa, “Yanlış, korkular ve önyargılar aşılabilir. Bunu gerçekleştirmek için Müslüman, Yahudi ve Hıristiyanlar yasalara uygun olarak aynı ödevleri yerine getirmelidir. Din ve ifade özgürlüğü herkese verilmelidir. Dostluk böyle yeşerecektir” dedi.
Ortadoğu’da kardeş savaşlarına şahit olduklarını belirten Papa, “Barış yetersizliği nedeniyle Ortadoğu daha ne kadar acı çekecek? Bu çatışmaların devam etmesine göz yummamalıyız. Bu yanlışı önlemek için sabırla tüm müzakere yolları kullanılmalıdır. Böylesi yüce amaca ulaşmak için dinler ve kültürler arası dialog önemlidir” dedi.
‘Büyük cömertlik gösterildi’
Her çeşit köktenci yönetimlerin bertaraf edilmesini isteyen Papa, “Köktencinliğe, fanatizme karşı gelinmelidir. İbadet özgürlüğü, dini özgürlük önemlidir. Bu çaba herkes için önemli olan onurlu yaşam içindir. Suriye ve Irak’ta çatışmalar oldu. Terör eylemleri halen devam ediyor. Azınlıklara yönelik zulümler oluyor. Sadece Hıristiyanlar ve Ezidiler değil, yüz binlerce insan terk ediyorlar hayatta kalmak için. Türkiye büyük bir cömertlik göstererek birçok göçmeni kabul etti ve sınırlarında meydana gelen bu dramatik durumdan doğrudan etkilendi. Uluslararası camianın bu göçmenlere yardım etmesi ahlaki bir mecburiyettir” dedi.
Yeni saray yeni karşılama
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın ilk konuğu olan Papa’ya, yeni karşılama düzeni de ilk defa uygulandı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın protokol girişinin önündeki caddede karşılanan Papa Francis’e, saraya girmeden önce Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nın atlı birlikleri eşlik etti.
Papa’nın gelişinden biraz önce sarayın girişine çıkan Erdoğan, yaklaşık 5 dakika Papa’yı bekledi.
Papa için yapılan törende değişiklikler de gözlendi. Daha önce atlı birliklerin taşıdığı tarihteki 16 Türk devletini temsil eden bayraklar, bu kez tören kıtasının karşısında yer aldı. Papa’nın makam aracına eşlik eden atlı birlikler, sadece Türkiye ve Vatikan bayrakları taşıdı. Tören helikopter kamerası ile de görüntülendi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndaki tebrik töreninin ardından ilk kez basın mensuplarına da açıldı. Gazeteciler Saraya giriş esnasında bir yerleşke girişinde bir de ana binaya girişte iki kere arandı.
Keskin nişancılar bekledi
Papa’yla birlikteVatikan’a akredite 60’ı aşkın gazeteci de Ankara’ya geldi. Papa’yı takip için toplam bin 22 basın mensubunun akredite oldu.
Şeref Salonu’nun ve protokolün geçtiği binaların çatılarında keskin nişancılar görev aldı.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, Twitter hesabından Erdoğan ve Papa’nın fotoğrafını paylaşarak “Doğu Roma’nın ğatronu, Batı Roma’nın patronunu ağırlıyor. Mazlumların Babası, Katoliklerin Babası Francis’i ağırlıyor.” yazdı. Bu tweet, Twitter’da tartışma yarattı.
Papa Francis, dünkü temaslarının ardından geceyi Vatikan Büyükelçiliği’nde geçirdi. Papa’nın Vatikan Büyükelçiliği’ne gelişinde Filipinli bir grup, Papa’ya sevgi gösterisinde bulundu. Papa, bugün sabah İstanbul’a gidecek.
Albea yerine Passat
Türkiye’ye gelmeden önce makam aracı olarak Fiat Albea modelini tercih ettiğini bildiren Papa’ya, güvenlik nedeniyle bu model bir aracın tahsis edilemeyeceği ancak daha mütevazı bir araç verileceği bildirilmişti. Papa, Esenboğa Havaalanı’nda tahsis edilen iki zırhlı araçtan Mercedes yerine yine Volkswagen Passat otomobile binmeyi tercih etti. Cumhurbaşkanlığınca tahsis edilen Vatikan bayrağı flaması takılı “SCV 1” plakalı araca binen Papa’ya Cumhurbaşkanlığı koruma araçları eşlik etti.
Serra Yılmaz gündem oldu
Papa’yı karşılayanlar arasında oyuncu Serra Yılmaz da vardı. Papa’nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la olan basın toplantısında tercümanlığı da Yılmaz yaptı. Tercüme sonrası twitter’da Serra Yılmaz için yüzlerce övgü dolu yorum yapıldı.