24.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Bal üretiminde Türkiye’nin, Çin’in ardından dünyada ikinci sırada yer aldığını kaydeden Aksoy, toplamda 84 binden fazla işletmede, 7.9 milyonu aşkın kovanla, 110 bin tondan fazla bal üretildiğini söyledi. Bununla birlikte Türkiye’de kovan başına verimin oldukça düşük olduğunu anlatan Aksoy, şu bilgileri aktardı:
“Türkiye’de bir kovandan sezonluk alınan ortalama bal miktarı 14-15 kilogram. Bu rakam Avrupa’da ülkelere göre 60-70 kilogram ile 90-100 kilogram arasında değişiyor. Avrupa, bilinçli yapılan arıcılık ve ıslah edilen ırklarla bu rakamlara ulaşıyor. Türkiye’nin yıllık bal üretimi 110 bin ton civarında, Çin’den sonra en çok arılı kovan sayısına sahip ve dünyanın en çok bal üreten ikinci ülkesiyiz. Avrupa ülkelerine göre çok daha fazla arılı kovana sahibiz. Yanlış ilaçlama, bilinçsiz arıcılık gibi nedenlerle potansiyelimizin kat kat altındayız. Bilinçli arıcılıkla potansiyelimizi doğru kullanırsak yıllık üretimimizi rahat bir şekilde 250-300 bin tona çıkarabiliriz.”