08.03.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:
NESRİN COŞKUN DHA
İzmir Tabip Odası, 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında, 2007’de yaşamını yitiren Adli Tıp Profesörü Ali Yemişcigil anısına, “Tıbbi uygulama hataları” konulu sempozyum düzenledi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün de katıldı. Füzün, “Her şeyin başı sağlıktır” sözünün, günümüzde, “Her şeyin başı adalettir” olarak değiştiğini savundu, adalet olmayınca sağlığın da olmadığını söyledi. Yılda 50-60 hekim hakkında soruşturma açtıklarını belirten Füzün, “Olur-olmaz soruşturma açılıyor. Nasıl Cumhurbaşkanı vatana ihanet dışında, hakimler verdikleri kararlardan dolayı yargılanmıyorsa, hekimler de yaptıkları işten yargılanmamalı. Sağlık çalışanlarına; kasten, taammüden öldürmek suçu dışında hiçbir şekilde dava açılmamalı” dedi.
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil de, bilirkişi sorunu yaşandığını kaydetti. Komplikasyonla kusurun ayırt edilemediğini, herkesin bilirkişi olmaması gerektiğini belirten İtil, “Bilirkişiler eğitimden geçirilmeli, sertifike edilmeli. Adli tıp biliminin bilinmemesinden dolayı çok kişinin başı yanıyor, yıllarca çalışarak kazandıklarını bir anda kaybediyorlar” diye konuştu.
Tıbbi hataların nedeni, sistem...
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erdener Özer, tıbbi uygulama hatalarının, sistemden kaynaklandığını öne sürdü. Hekimin çok sayıda hasta bakmasından ya da ucuz tıbbi malzeme kullanmasından sorumlu tutulamayacağını belirten Özer, “Hekimlerin, iyi hekimliğe ve adalete ihtiyacı var” dedi.
Kanser semineri
Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi’nce düzenlenen 16’ncı Ege Onkoloji Günleri kapsamında, ‘Meme Kanserine Moleküler Yaklaşım Kursu’ ve ‘Meme Kanserine Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu’ yapıldı. Merkez Müdürü Prof. Ayfer Haydaroğlu, “Meme kanseri konusunda fikir birliği oluşturarak çok merkezli çalışmalara zemin hazırlamasını, kursun ise konuyla ilgilenen genç meslektaşlarımıza ve temel bilimcilere çok yararlı olacağını umuyoruz” dedi.