20.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Nobel Ödülü’nü aldıktan sonraki ilk açıklamasında, “Bu ödülü Atatürk ve Cumhuriyet sayesinde kazandım” diyen Prof. Dr. Aziz Sancar, 19 Mayıs’ta ödülünü Anıtkabir’e teslim etti. 2015 Nobel Kimya ödülünü kazanan Prof. Dr. Sancar, Nobel sertifikasını ve madalyasını 19 Mayıs’ta Anıtkabir’e konulmak üzere Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’a teslim etmişti. Madalya ve sertifika Genelkurmay Başkanlığı’nın kasasında bekletiliyordu. Sancar, o gün yaptığı açıklamada, “19 Mayıs’ta Allah kısmet ederse Anıtkabir’e koyacağız. Bu Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in madalyasıdır. 19 Mayıs’ta tekrar geleceğim ve Anıtkabir’e koyacağız” demişti. Dün 17.30’da Sancar’ın Nobel ödülünü takdimi için Anıtkabir’de bir tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın da katıldığı törene Sancar, eşi Gwen Sancar ile birlikte geldi. Törende, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör ve Sayıştay Başkanı Recai Akyel de hazır bulundu.
Özel bölmeye konuldu
Org. Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Anıtkabir’e gelişinde askeri törenle karşıladı. Erdoğan, törende Prof. Dr. Sancar’a Türk bayrağı hediye etti. Daha sonra Sancar’ın aldığı Nobel ödülü, Anıtkabir’de bulunan ve tematik sergi özelliği taşıyan 18 galerilik koridorda kendisine ayrılan özel alanda sergiye açıldı. Sancar’ı Nobel Kimya Ödülü’nü almasından ötürü şahsı ve milleti adına kutladığını ifade eden Erdoğan, “Bu madalyanın Anıtkabir’de sergilenmesini, gençliğimizin için geleceğe yönelik bir işaret fişeği olarak görüyorum ve daha nice Nobel ödüllerini alma noktasında inanıyorum ki bu adeta bir yol haritasını belirleme olacaktır. Çok teşekkür ediyorum” dedi.
Org. Akar da Sancar’a, İngiliz ressam Ned Pamphilon tarafından 23 Nisan’da Anıtkabir’e ziyarete gelen çocuklarla yapılan “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” konulu tabloyu hediye etti. Akar, “Bu gerçekten bizim için, dünya için, Türkiye için son derece anlamlı ve önemli bir başarı. Ancak, bizim için daha da önemlisi sizin bu madalyayı bu tarihte bize teslim etmeniz ve burada, Anıtkabir’de sergilemeniz ayrıca bir önem ve anlam arz etmektedir” dedi. Akar, bu başarının gençler için bir ilham ve iftihar kaynağı olduğuna işaret etti.
‘Tarihi bir gün’
Prof. Dr. Sancar “Bu madalyayı buraya vermekle, Atatürk’e ve Atatürk’ün silah arkadaşlarına, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranlara vefa borcumu ödedim ve bu fırsatı bana verdiği için Allah’a şükrediyorum” dedi. Sancar, millete böyle bir sevinç yaşattığı ve özellikle gençlere bilim yapma ilhamı verdiği için çok mutlu olduğunu kaydetti. Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Muharrem Metin Özbek de konuşmasında, Anıtkabir’in tarihi günlerinden birini yaşadığını söyledi. Özbek, “Türk Silahlı Kuvvetleri olarak, bilim alanındaki başarısının sembolü 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü Ulu Önder Atatürk’ün manevi huzurunda Anıtkabir’e emanet ettiği için Prof. Dr. Aziz Sancar’a ve eşi Prof. Dr. Gwen Sancar Hanımefendiye şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
Cüzdanındaki ‘Piri Reis haritası’
Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel ödülüne konu olan araştırmasının dışında, cüzdanında taşıdığı ve “Piri Reis Haritam” adını verdiği son çalışmasının detaylarını anlattı. Geçen yıl mayıs ayında bir metot geliştirdiklerini ve genomun herhangi bir yerindeki onarımın haritasını yapabildiklerini bildiren Sancar, “Ben buna ‘Piri Reis Haritam’ diyorum” ifadesini kullandı. Nobel ödülü aldıktan sonra, bunu daha çok geliştirdiklerini kaydeden Sancar, şunları kaydetti:
“Şimdi hem normal hücrelerde, kanser hücrelerinde, sistemsel hücrelerde sadece onarımın değil, hasarın olduğu her noktada geliştirebiliyoruz. Bu beni bir bilim adamı olarak çok tatmin ediyor. Bu makaleyi yazma sürecindeyiz. Ben yazdım ve asistanlarıma verdim. Onlar, uğraşıyorlar. ABD’ye dönüşümden sanırım 1-2 hafta sonra yayına göndereceğiz. Bir bilim adamı olarak son 10 yılda en çok bilim yönünden tatmin eden bir çalışma.”
‘Yeni ufuklar açacak’
“Son çalışmasının hangi konulara ışık tutacağının” sorulması üzerine Sancar, bu çalışmayla, kanser tedavisinde en çok kullanılan sisplatinin (kemoterapide kanseri tedavi etmek için kullanılan bir ilaç), normal hücre ve kanser hücrelerinde yaptığı hasar ile onarımın haritasını çıkarabildiklerini belirtti. Bu haritayla, bunların arasındaki farkın ve aynı olan kısımların görülebildiğini dile getiren Sancar, “Bunun kanser tedavisine yeni yol açacağını umuyoruz. İlla bunu yapacak demiyorum ama şimdi en yüksek ayrıntılı bir onarım haritası. O bakımdan bu yeni ufuklar açacaktır. Bilimsel olarak gerçekten bu beni memnun ediyor” ifadelerini kullandı.
Adını taşıyan merkezi açtı