GündemApollon tapınağını köyden topladılar

Apollon tapınağını köyden topladılar

14.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çanakkale’de Helenistik döneme ait Apollon Tapınağı’nın sütunları zaman içinde yağmalandı. Bölge halkının buğday ezmek için dibek taşı, eşik ve kuyu başı gibi amaçlarla kullandığı parçalar toplanarak tapınağa geri getirildi...

Apollon tapınağını köyden topladılar

Çanakkale’nin Gülpınar köyündeki Apollon tapınağını eski görüntüsüne kavuşturmak çalışma yürüten arkeologlar, yıllar içinde parçalanan tarihi sütun parçalarını civardaki köylerde buldu.
Ege Bölgesi’ndeki önemli tarihsel alanlar arasında yer alan ve Helenistik mimariyle günümüzden yaklaşık 2 bin 200 yıl önce yapılan Apollon Tapınağı’nın sütunları yeniden biraraya getiriliyor. Her yıl binlerce tarih tutkununu ağırlayan tapınakta Prof. Dr. Coşkun Özgünel başkanlığında çalışan arkeologlar; 8 önde, 8 arkada, 14’er tane yanlarda ve 4 tane de içeride olan toplam 48 sütünü bulmak için çevresinde geniş çaplı araştırmalar yaptı. Yüksekliği 10 metre olan sütun parçalarının bulunması için civardaki tüm köyler ve yazlık evler araştırıldı.
Yapılan inceleme sonucu, yaklaşık 2.5 asır önce Marmara Adası’ndan getirilen mermerden yapılan 3-5 ton ağırlığındaki sütunların ilginç amaçlar için kullanıldığı ortaya çıktı. Depremlerle dağılan sütun parçalarından 45-50 tanesi bahçelerde bulunurken, bazılarının buğday ezmek için dibek taşı, merdiven basamağı(eşik), zeytinyağı yapmak için ağırlık ve kuyu başı gibi amaçlarla köylülerce kullanılan sütun parçaları tapınağa geri getirildi. Bazı köylüler de sütunları yaptıkları evlerin temellerinde kullandıklarını belirtirken, yazlık bahçelerinde dekor malzemesi olarak kullanılan sütunlara da rastlandı.

Eksik parçalar yeniden yapıldı
Kazının arkeoloğu Dr. Davut Kaplan, “50 kilometre uzaklıkta bile parçalar bulduk. Sütun parçalarını puzzle parçaları gibi birleştireceğiz. 80-100 parça sütun parçasından eksik olan 40 tanesini yapıldığı dönemdeki gibi Marmara Adası’ndan getirilen mermerden tamamladık. Bittiğinde bölgedeki tarih turizminin canlanacağını düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Taşların yüzeyinde Truva’dan sahneler

Helenistik Medeniyeti’ne ait Apollon Smintheus Tapınağı, Gülpınar köyünde yer alıyor. Jean Baptista le Chevalier, 1785’te Troya’ya giderken gördüğü tapınak kalıntılarını görerek Apollon Smintheus’u tanımlamıştı. 1861’de başlayan kazılar, 1980’den itibaren Prof. Dr. Coşkun Özgünel tarafından devam ediyor. Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyünde ki tapınak, Truva Savaşı’nda ki ilk çarpışmaların yaşandığı yerde bulunuyor. Müzesinde sergilenen taş işlemelerinde; Yunan kahramanı Aşil ile Truvalı Hektor’un çarpışması gibi önemli sahneler göze çarpıyor.