GündemAntarktika için akademik merkez

Antarktika için akademik merkez

18.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Merkezi, Kuzey (Arktik) ve Güney (Antarktik) kutup bölgelerinin geleceği hakkında Türkiye’nin söz sahibi olması için bilimsel çalışmalar yapacak

Antarktika için  akademik merkez

Yerküre için önemi her geçen gün daha çok anlaşılan Antarktika kıtasına Türkiye’nin kurması planlanan bilim üssü için sürdürülen çalışmalar kapsamında İTÜ’de Kutup Araştırmaları Merkezi kuruldu.
Merkez, her iki kutup bölgesinde okyanus ve deniz bilimleri konularında bilimsel araştırmalar yapılmasını amaçlıyor. ODTÜ, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ile TÜBİTAK gibi kurumlardan bilim insanlarının bulunduğu Türk Arktik ve Antarktik Araştırmaları Ulusal Bilimsel Danışma Kurulu’nun da destek olacağı merkezde yeni araştırmacıların yetiştirilmesi de planlanıyor.

‘Söz sahibi olacağız’
Yrd. Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek, “Kutup bölgelerinin geleceği hakkında ülkemizin söz sahibi olması için çalışmalar yapacağız. Antarktika Kıtası Uluslararası Konsorsiyumu’na Türkiye de katılmalı. Antarktika üzerinde Türkiye’ye ait bir bilim istasyonu kurulumu için çabalayacağız. Türk bayrağı taşıyan bir kutup gemimiz olmalı. Bu gemi bilim insanlarını Türkiye’den kıtaya taşırken uluslararası sularda bilimsel veri toplamak için hizmet verecek. Uluslararası SCAR’a (Scientific Committee on Antarctic Research) üye olmamız da hedeflerimiz arasında. Merkezimizde denizcilik, enerji, savunma, kalkınma, havacılık, uzay, bilim ve teknoloji konularında çalışmalar yapacağız” dedi.
Halen buzul kıta üzerinde çalışma yapan tek Türk bilim insanı olan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ise, yoğun kar fırtınası nedeniyle üste kaldıklarını ve arazi çalışmaları yapamadıklarını belirtti. 15 Şubat’ta tekrar Güney Okyanusu’na açılacağını belirten Öztürk, “İklim değişikliği, biyoçeşitlilik ve deniz koruma alanları ile akıntı rejimi konusunda veri toplayacağız. Küresel olarak söz sahibi olmak istiyorsak mutlaka buzul kıtada üs kurmalıyız” dedi.